Stamboom Gruwel-Reesink » NN Heynck (± 1533-< 1622)

Persoonlijke gegevens NN Heynck 

  • Hij is geboren rond 1533.
  • Beroep: Zelfvoorzienend boer in Vorden.
  • (Schatting leeftijd) .
    De vader van Tonnis Gruwel moet rond 1564 zijn geboren. In deze tijd was geboorteregistratie niet gebruikelijk. Belangrijker was het innen van tolgelden.

    Zeer denkbaar is dat hij aan de pest of aan de gevolgen van de Tachtigjarige oorlog is overleden. Het overlijdensjaar zal misschien 1618 geweest zijn want dat is de periode waarin Tonnis als 23 jarige boer op Heijink ging werken.

    Daarom is hij als "Aldfaer Tonnis" in deze stamboom opgenomen. Het ontbreken van gegevens kan veelzeggend zijn!
  • (Informatie) : https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gruwel-reesink/verhalen.php?id=1180.
  • Hij is overleden voor 1622 in Vorden.
  • Een kind van Engelbert Heynck
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 23 februari 2024.

Gezin van NN Heynck

(1) Hij is getrouwd met N N.

Zij zijn getrouwd rond 1564.


Kind(eren):

  1. Jan Heijinck  ± 1585-???? 
  2. Frerick op Heijinck  ± 1590-???? 
  3. Tonnis Gruwel  ± 1595-1653 


Notities over NN Heynck

(Research):Voor meer informatie zie "voorgeschiedenis van Tonnis Gruwel." (Te openen in het menu "verhalen" van deze site.)

«b»De voorgeschiedenis van Tonnis Gruwel
«/b»Tonnis Gruwel is opgegroeid op boerderij Heijinck in Vorden. Hij heeft daar als (deel)-pachter gewerkt. Zijn ouders zijn onbekend, waarschijnlijk omdat zij al vroeg zijn overleden.
Vermoedelijk waren zijn ouders al medio 1564 op boerderij Heijinck werkzaam. Dat is en blijft een veronderstelling maar toch zijn daarvoor een aantal argumenten aan te voeren.
Als eerste is er geen alternatief in de bewoningsgeschiedenis. Ten tweede was hun zoon Tonnis Gruwel daar al werkzaam hetgeen verder in hoofdstuk 1 wordt verklaard. De derde reden is het feit dat de kinderen van Tonnis Gruwel daar zijn geboren. De jongste (Engelbert) is de naamgenoot van wat zijn grootvader zou kunnen zijn, namelijk de bouwman Engelbert die al op het Heijinck woonachtig was sinds 1492. (Zie tabel.)
De vierde reden is het feit dat het schoonzusje van Jan Tonnijse Gruwel (zoon van Tonnis Gruwel) daar na 1645 met haar man Wolter Stevensen op den Heege ging wonen. Een gevolg van het feit dat de hierna vermelde "broers Heijinck" elders gingen boeren. Hun vader Frerick op Heijinck was een leef-tijdsgenoot en zeer waarschijnlijk ook een broer van Tonnis Gruwel die toen nog de naam "Tonnis Heinck" droeg. De vijfde reden is dat een zoon van zowel Frerick op Heijinck (zie 4), als ook een zoon van Tonnis Heinck trouwde met een dochter van Jan op den Bucker. Ook de verbintenis met de familie "Herbert op de Selst" toont familieverhoudingen aan. Meer informatie is verderop in dit hoofdstuk te vinden. De zesde reden is dat de "Civiele rechtspraak Kleine vergrijpen" Tonnis Heinck een boete heeft opgelegd en zodoende het bewijs levert dat zijn leeftijd en naam in het tijdsbestek past.
(Dat is verderop in dit hoofdstuk uitgelicht.)

Frerick op Heijinck trouwde medio 1614 in Vorden en kreeg met zijn vrouw Aeltjen vier kinderen.
In willekeurige volgorde weergegeven:

1. Cornelis Frericksen Heijinck, getrouwd met Jenneken Henricksen Hoogeslach op 3-9-1637 te Vorden.
2. Tonnis Frericksen Heijinck, getrouwd met Hermken Addinck op 5-2-1637 te Vorden.
3. Evert Heijinck Addinck, getrouwd met Jenneken Enghberts Staerinck op 5-4-1635 te Vorden.
4. Jan Frericks Heijinck, getrouwd met Hendersken Jansen op den Bucker op 10-2-1649 te Vorden.

Uit het huwelijk (3) van Evert Heijinck met Jenneken trouwde dochter Gertien of Griete Addincks met Jan Tonnijsse Gruwel. (Zoon van Tonnis Gruwel en boer op boerderij "het Stroo" waarover later meer.)
Jan Tonnijse Gruwel was eerder getrouwd geweest met Heijle Gerritsen op de Sels wiens zusje Engele Gerritsen op de Sels op 28-9-1645 was getrouwd met Wolter Stevensen op den Heege; zij bewoonden boerderij Heijinck na 1649. (Zie tabel.)
Voor die tijd woonde Geurt Brouwer op Heijenck op de boerderij. Dat werd mede mogelijk doordat Cornelis Heijinck (1) op het Hoogeslach boerde, zijn broer Tonnis (2) op (Groot) Addinck en broer Jan (4) waarschijnlijk op den Bucker. Broer Evert (3) boerde nadien ~1645 op het (Groot) Addinck, dat is de reden waarom hij zich later Evert Addinck liet noemen.
Geurt Brouwer kwam van Hengelo, maar door zijn huwelijk met Barber Eelmerinck was er de mogelijk-heid om de vrijgekomen boerderij te pachten. De boerderijen 't Stro, Hoetink, Eelmerink, Addinck, en Heijinck lagen allemaal aan de huidige Strodijk, even ten westen van de buurtschap Veldwijk.
De dochter van Jan Tonnijse Gruwel (uit het huwelijk met Heijle Gerritsen op de Sels) was Marie Jansen (Gruwel) op Stroo. Zij trouwde op 1-2-1680 te Vorden met Jan Eversen Addink. (Zoon van Evert Heijinck Addinck, zie 3.) Hun zoon Evert Jansen Addinck trouwde in 1714 met Dersken Hermsen Eelmerink.
De vroegere bewoner/eigenaar Jan Addinck alias Eelmerink (1581-1600) toont een relatie aan tussen de boerderijen het Addinck en het Eelmerink. Terzijde hierbij opgemerkt dat de oudste zoon Geurt Eelmerinck (de broer van Barbara Eelmerinck) de boerderij overnam van hun ouders. (Dat waren Goosen Eelmerinck en Geertien Egginck.) De oudste zoon van Geurt Eelmerinck was Berent (*15-11-1640 te Vorden) en was in 1688 geregistreerd als bewoner van het Eelderink. (Niet te verwarren met de oudste zoon van Barbera en Geurt Brouwer op Heijenck die ook de naam Berent droeg. Deze Berent ging op Snippenvanger wonen.)

«b»Uitgelicht
«/b»Frerick op Heijinck is ~1590 geboren en is in Vorden ~1614 getrouwd met Aeltjen.
Hiervoor is beschreven dat Tonnis Gruwel ~1595 is geboren en ~1621 is getrouwd met Marrie.
Tonnis Gruwel was al werkzaam op boerderij Heijinck, zijn kinderen zijn daar geboren en vermoedelijk is hijzelf daar ook geboren want de bewoningsgeschiedenis maakt dat aannemelijk.
Kunnen Frerick en Tonnis daarom broers van elkaar zijn geweest?
De Civiele rechtspraak Kleine vergrijpen legt in 1630 Tonnis Heinck een boete op van 1 daalder. Jan op Stroo (geboren ~1590) kreeg ook een boete van 1 daalder. Jan Wijmels of Wimels (broer van Warner Wimels) kreeg als schutterskoning een boete van 2 daalder, deze Jan Wijmels was de buurman (boerderij Wiemelinck) van Jan Grouel. En van deze Jan Grouel nam Tonnis Heinck later de boerderij 't Gruwel over waardoor de naam Tonnis Heinck later veranderde in de naam Tonnis Gruwel!
Kortom: het waren naast buurtgenoten ook leeftijdsgenoten, waardoor mede is verklaard dat Tonnis Heinck een broer van Frerick Heijinck moet zijn geweest. (Verderop nader uitgelicht.)

N.B.: Jan op Stroo (~1590) was de voorgaande bewoner van boerderij 't Stroo waarvan Jan Tonnijse Gruwel de pacht kon overnemen en zodoende later ook de naam Jan op Stroo heeft gekregen.

De vier kinderen van Frerick op Heijinck dragen allemaal zijn achternaam en moeten medio 1612-1620 zijn geboren. De vier kinderen van Tonnis zijn ca. 10 jaar later (medio 1623-1630) op boerderij Heijinck geboren. Vermoedelijk is Frerick na zijn huwelijk met zijn vrouw Aeltjen door ruimtegebrek uitge-weken naar een ander onderkomen. Hij bleef als zoon en (deel)pachter wel op Heijinck werkzaam.
(Zijn vader, de oude Heijinck was met zijn gezin nog op de boerderij.) Zoon Tonnis heeft dan «b»na«/b» zijn trouwen ~1621 en«b» na«/b» het overlijden van de oude Heijinck, de boerderij voortgezet tot medio 1635. Door het aanstaande huwelijk van Frericks kinderen, werd de situatie voor Frerick al snel anders.
Onderling moet besloten zijn dat Frerick op Heijinck ging wonen/boeren op de boerderij want in de opeenvolgende jaren trouwden Evert, Tonnis en Cornelis in de periode 16635/1637. Hun vader Frerick bleef op de boerderij met zijn jongste zoon Jan Frerick tot ~1642. De eenvoudige reden is dat daarna Geurt Brouwer en Barber Eelmerink boerderij Heijinck hebben betrokken.
Maar omdat destijds Frerick met zijn gezin weer op de boerderij gingen wonen moesten Tonnis en Marrie met hun kinderen verhuizen naar het naburige Klein Addinck. Dat ligt naast (Groot) Addinck waar later Tonnis Frericksen Heijinck (sinds 5-2-1637 getrouwd met Hermken Addinck) kwam wonen. Voorlopig was dit de beste oplossing.
In die tijd woonden beide neven naast elkaar; de ~20 jaar oudere Tonnis bleef met zijn broer Frerick nog werken op boerderij Heynck (of Heijinck). Zijn neef Tonnis Frericksen boerde op (Groot) Addinck. Dat werd mede mogelijk gemaakt door de familie van Hermken Addinck, want haar vader Henrick woonde daar al. Daarbij opgemerkt dat de oom van Hermken genaamd "Goosen Addinck' boerde op het Eelmerink. Hij was een zoon van 'Jan op Addinck'. Deze Goosen was getrouwd met de uit Rijnberk (Duitsland) afkomstige Jenneken Hansen. Hun dochter Barber Eelmerink (getrouwd met voornoemde Geurt Brouwer) betrok dus ~1642 boerderij Heijinck. Hun oudste zoon Berend Geurtzen is nog wel geboren op boerderij 'het Eelmerink' en woonde later op boerderij 'Snippenvanger'. Zijn kleizoon was Hendrik Nijland (getr. met Janna Woestenenk) wiens dochter Gerdina Nijlants was. Zij was getrouwd met Jan Tonnissen (Gruwel) Reesink, achterkleinzoon van Tonnis Heinck (Gruwel).
Weer teruggekomen bij 'onze' Tonnis Heinck, zien wij dat hij met zijn gezin al een paar jaar woonde in een te krappe behuizing, het boerderijtje waar ze verbleven was daarvoor een omgebouwde schuur.
Deze woning werd later ondanks verbouwingen, niet voor niets 'Klein Addinck' genoemd.
Maar gelukkig voor het gezin van Tonnis en Marrie (zij hadden kinderen in de leeftijd van 9 tot 16 jaar), ontstond er een buitenkansje want een zekere Jan op Grouel vertrok van boerderij 't Gruwel en wel naar een boerderij op 't Olthuijs in Mossel. En daarom konden zij in 1638 verhuizen naar boerderij 't Gruwel en werd Jan Heinck niet lang daarna Jan Gruwel genoemd.
Door het vroege overlijden van Tonnis Frericksen medio 1644, gaat daarna zijn broer Evert Heijinck (Addinck) met zijn vrouw Jenneken Enghberts Staerinck op (Groot) Adinck wonen. Het is denkbaar dat destijds weduwe Hermken Addinck met haar 3 kleine kinderen in het leeggekomen Klein Addinck is gaan wonen. Evert Heijinck (later Evert Addinck) is overleden na 16-3-1662 en voor 11-8-1667.

» Opm.: In het register van de "Civiele rechtspraak Kleine vergrijpen 1630" staat Jan Wijmels als de buurman van de hiervoor genoemde 'Jan op Grouel' (geb. ~1595) vermeld.
Het gaat om het schuttersfeest waar wat is voorgevallen in de vorm van scheld- of vechtpartijen en/of dronkenschap. Daarom zijn de volgende vijf personen beboet:
1. Jan Wijmels (geb. ~1593), als schutterskoning kreeg hij vanwege deze titel een dubbele boete van 2 daalder! (Zijn broer Warner Wimels had een dochter 'Fenneken Warners Wimelinck' die op 16-4-1637 in Vorden was getrouwd met Bartelt Warners Hekinck (op Wimelinck). Hun dochter Magdalena Bartels Wiemelinck trouwde op 31-10-1680 in Vorden met Gerrit Jansen op Stro, dochter van Jan Tonnijse Gruwel-op Stroo en dus kleindochter van Tonnis Heinck-Gruwel.)
2. Sander in den Hagen kreeg als knecht van Jan Wimels eveneens een boete van 1 daalder.
3. Tonnis Heinck (geb. ~1595) werd met 1 daalder beboet.
4. Jan op het Stroo kreeg eveneens een boete van 1 daalder.
Deze Jan op Stroo was conform het trouwboek van Vorden overleden voor 04.06.1637:
«i»Junij 4 - Gerrit Janszen, sone van «u»sal. Jan op't Stroo«/u», met Beeltje Willmsen, dochter van Willem Oortgijse, beijde van Vorden.«/i»
Jan op Stroo is dus geboren ~1595 ervan uitgaande dat zijn zoon Gerrit Jansen in de leeftijd van ongeveer 21 jaar oud in 1637 is getrouwd en dus ~1616 is geboren. Het gaat hier om een oudere bewoner van boerderij 't Stroo en niet om Jan Tonnijse Gruwel Stroo.
Abusievelijk wordt in de genealogie Jan op Stroe (dus de zoon van Gerrit en Beeltje) met hem verward. Het gaat dan om de volgende persoon uit het doopboek van Vorden 05.01.1645:
«i»Den 13 mert Gerrit op die Strot sijn kint laeten laeten dopen genamt JAN.

«/i»Van Jan Tonnissen vermeld het trouwboek van Vorden:
«i»"Jan Tonnissen, sone van Tonis op't Grouel getrouwt op 31 oktober 1652 met Heijle Gerritsen, dochter van Gerrit op de Sels. Dese sin tot Vorden getrouwt."
«/i»En vervolgens het trouwboek Vorden van 11.08.1667:
«i»Den 11 auguistij 1667 Jan Tonnijsse, weduwer op het Stro, met Gertien Addincks, dochter van salige van Evert Addinck.

«/i»Jan Tonnijse op Stroo is dus de zoon van Jan Gruwel zoals dat duidelijk is aangegeven in boven-staande trouwboeken. Marie Jansen is dus een dochter van Heijle Gerritsen en volgens onder-staande registratie uit het trouwboek is zij op 1-2-1680 met haar achterneef (303n) Jan Eversen Addinck getrouwd.
«i»Trouwboek Vorden 01.02.1680:
Jan Eversen, soon van Evert Addink, met Marie Jansen, n.d. van Jan op Stroe.
«/i» Een bijkomstig feit is dat Marie Jansen vernoemd is naar haar oma Marrie. Na hun huwelijk
gaan zij op (Groot) Addinck aan de huidige Strodijk 23 wonen, Jan Eversen laat zich later Evert
Addinck noemen.

«i»Jan was sinds een jaar weduwe en Griete had sinds (een paar) jaar haar vader verloren. Hun ouders waren vroeger goede buren, dus ze kenden elkaar goed en zochten troost bij elkaar. Omdat Jan een moeder zocht voor zijn kinderen (Gerrit 14, Marie, 13, Jenneken 11 en Geertjen 9 jaar oud) was het leeftijdsverschil van 20 jaar geen belemmering. Jan boerde op boerderij 't Stro(o) en werd Jan op Stro(o) genoemd. Uit het huwelijk met Griete zijn Harmen- (1671) en Jenneken op Stro (1676) geboren.
• Een zus van Griete was Maritien Evertsen Addinck, zij trouwde op 11-6-1660 met Egbert Lubertsen Woestenenck, een achternicht van voornoemde Janna Woestenenk (getrouwd met Hendrik Jansen Nijland.) Anders gezegd: de overgrootvader van Janna was de broer van Egbert Lubertsen Woestenenck.
«/i»5. Ook de zoon van Jan Eijlers kreeg een boete van 1 daalder. (Dit moet Elier Jacobs Hoetink zijn geweest, hij is ook geboren ~1593.) Zijn zoon Hendrick Eliers Hoetinck trouwde met Grietien Jansen op den Bucker. De zus van Grietien was Hendersken, getrouwd met Jan Frericks Heijinck. Een andere zus was Jenneken die getrouwd was met Hermen Tonnissen Gruwel, de oudste broer van Jan Tonnijse.
Zijn kleindochter Hendersken Willemsen Hoetinck trouwde op 17-2-1706 met Jan Berents(en) Snippenvanger wiens zoon Hendrik Jansen Nijland trouwde met Janna Woestenenk.Bron 1

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot NN Heynck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk NN Heynck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van NN Heynck

Engelbert Heynck
± 1510-????

NN Heynck
± 1533-< 1622

± 1564

N N
????-

Jan Heijinck
± 1585-????
Tonnis Gruwel
± 1595-1653
Tonnis Gruwel

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap NN Heynck



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Gruwel in de Parel van de Achterhoek, Genealogisch onderzoek, Henk Reesink

Over de familienaam Heynck

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Heynck.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Heynck.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Heynck (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Henk Reesink, "Stamboom Gruwel-Reesink", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gruwel-reesink/I11.php : benaderd 20 april 2024), "NN Heynck (± 1533-< 1622)".