genealogieonline

Stamboom Griffioen Jellema Friese Adel » Sipke Boonstra

Persoonlijke gegevens Sipke Boonstra Aanknopingspunten in andere publicaties

Aanknopingspunten tussen stambomenDeze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Sipke Boonstra

Sipke Boonstra
1887-1968

1911
Durkje Annes Bruinsma
1888-1974

Gezin van Sipke Boonstra

Hij is getrouwd met Durkje Annes Bruinsma op 18 mei 1911 te Utingeradeel (Friesland), hij was toen 23 jaar oud.

Kind(eren):

  1. Fimke Boonstra  1912-2001
  2. Fokeltje Boonstra  1917-1975


Notities bij Sipke Boonstra

boerenknecht/fabrieksarbeider/raadslid SDAP/vrijwilliger armhuis Oldeboorn

Vermeldenswaardig is nog, dat Sipke bij brief van 7 januari 1926 van B en W van de gemeente Utingeradeel, gericht aan Gedeputeerde Staten van de provincie Friesland, is benoemd tot lid van de raad der gemeente. De infunctietreding is met ingang van 1 maart 1926. Dit betreft een tussentijdse benoeming (in de zittingsperiode 1923-1927) vanwege het voortijdige vertrek van raadslid B. Stienstra (SDAP). De daaropvolgende vier zittingsperioden (van elk vier jaar; de periode liep van september tot september) is Sipke steeds herkozen als raadslid voor de SDAP. Bij de verkiezingen van 21 juni 1939 was hij tevens lid van het stembureau. De zittingsperiode 1939-1943 eindigde voortijdig. Op last van de Duitsers werden bij verordening van 152/1941 publiekrechtelijke organen zoals de gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders, gedwongen opgeheven. In verband hiermee kwam de raad voor het laatst bijeen op 28 augustus 1941. In oktober 1945 werd de gemeenteraad in functie hersteld middels een tijdelijke gemeenteraad. Op de betreffende lijst van raadsleden kwam Sipke niet meer voor. Al met al is hij raadslid geweest gedurende 15 jaar plus bijna 6 maand.

In museum “Aldheidskeamer Uldrik Bottema” te Oldeboorn is op een wand een foto van B en W en raadsleden van de gemeente Utingeradeel geplaatst (zie onderstaande afbeelding). Op die foto is pake Sipke (met donker haar) afgebeeld. Hij staat achter de burgemeester (Mr. E.N.W. Maas). De zittingsperiode van laatstgenoemde was van 1929 tot 1934. De foto zal dan ook in die periode zijn gemaakt en wel bij het gemeentehuis te Oldeboorn (NB. Tot 1932 was Oldeboorn de hoofdplaats van de gemeente Utingeradeel; vervolgens werd Akkrum de hoofdplaats). Van 1934 tot 1944 was Jhr. Mr. Paul Marinus van Baerdt van Sminia de opvolger van Maas. Vanwege een verzetsdaad is van Sminia op 15 april 1945 (de dag waarop Friesland werd bevrijd) op het station van Sandbostel (Duitsland) gefusilleerd.

Tijdbalk Sipke Boonstra

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Boonstra

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Boonstra.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Boonstra.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Boonstra (onder)zoekt.

Historische context (op basis van trouwdag 18 mei 1911)