Stamboom Goossens x Van der Heijden » Auckjen Douwes Allinga (1625-< 1653)

Persoonlijke gegevens Auckjen Douwes Allinga 

  • Zij is geboren in het jaar 1625 in Arum.
  • Zij is overleden voor 2 augustus 1653.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 april 2018.

Gezin van Auckjen Douwes Allinga

Zij had een relatie met Ds. Bernardus Henrici Waterbeeck.

De relatie startte in het jaar 1648, zij was toen 23 jaar oud.

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hajenius/I3507.php
http://neomagus.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=189:v5a-families-waterbeeck-allinga-stroombergen&catid=25:eerste-generaties&Itemid=38:"
Bernard Waterbeeks eerste vrouw, Auckjen Douwes Allinga, stamt uit een familie uit Noordwest-Friesland. Ze is afkomstig van de Allingasate (sate = boerderij) in Allingawier, een terpdorp bij Arum, gemeente Wonseradeel. De terp dateert van vóór het begin van onze jaartelling, zo is uit archeologisch onderzoek gebleken.

Er zijn enkele families Allinga en ook meerdere boerderijen met die naam. Rentmeesterrekeningen noemen in 1559 twee Allinga’s uit Arum: Douwes Aedes en zijn vrouw (?) Auck.info Volgens genealoog Ype Brouwers is Douwe Aedes boer op Allingasate en dusdezelfde als Douwe Allinga. Auckjen is dan zijn dochter of kleindochter.

De bekendste Allinga is de in 1682 overleden Petrus Allinga, predikant in Wijdenes. Petrus studeert vanaf 1653 in Leiden, vanaf 1657 in Franeker. Hij is een aanhanger van de rechte leer. Van hem zijn enkele geschriften bekend waarin hij te keer gaattegen mensen als de filosoof René Cartesius (Descartes), die in de godsdienststrijd geen standpunt inneemt, en Johannes Coccejus (Jan Koch), een gereformeerd theoloog van de gematigde richting die van 1636 tot 1650 hoogleraar is in Franeker.
Ene Asverus Allinga uit Friesland komen we in 1556 tegen als student in Freiburg en in 1559 in Orleans.

Bernhard Waterbeek kiest zijn eerste vrouw dus uit een vooraanstaande familie en de strenge leer heeft hij niet van een vreemde. Verder hebben we gezien dat ze ook nog vermogend is. De familienaam Allinga bestaat nog steeds."

op 13 december 1648 predikant in Bakel, Noord-Brabant, Nederland.
http://neomagus.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=189:v5a-families-waterbeeck-allinga-stroombergen&catid=25:eerste-generaties&Itemid=38
in het jaar 1654 predikant in Eersel, Noord-Brabant, Nederland.

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hajenius/I2880.php

http://www.neomagus.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=189:v5a-families-waterbeek-allinga-stroombergen&catid=25:eerste-generaties&Itemid=38:"
Bernardus Waterbeek is op 15 september 1619 in Leeuwarden gedoopt als Bernardius, zoon van Wilhelmus Hendrickes. Hij krijgt zijn opleiding aan de universiteit van Franeker waar hij op 29 april 1639 wordt ingeschreven met de toevoeging dat hij afkomstig is uit Leeuwarden. Van 29 januari 1640 dateert zijn inschrijving als lid van het Leeuwarder Studentengenootschap van deze universiteit.
Orthodox

De universiteit van Franeker is in 1613 opgericht door Franciscus Gomarus, aanvankelijk hoogleraar in Leiden, met name belast met de opleiding van predikanten. Hij ontpopt zich tot de woordvoerder van de ‘preciezen’ inzake de uitleg van de predestinatie, de goddelijke voorbeschikking. Met andere woorden, Franeker is het bolwerk van de orthodoxe leer. Zijn tegenstrever in Leiden is Jacobus Arminius, aanvoerder van de ‘rekkelijken’. Men spreekt ook wel van Arminianen of remonstranten en Gomaristen of contraremonstranten. De discussie leidt ook tot politieke tegenstellingen, met name tussen de stadhouder, prins Maurits, en zijn raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die de strijd in 1619 met de dood moeten bekopen.
Examen

Waterbeek legt in 1645 het predikantsexamen af. Met algemene stemmen van alle herders wordt hij tot de H. Dienst toegelaten. Maar hij krijgt in Friesland geen standplaats. Staats-Brabant trekt als daar na de Vrede van Munster veel vacatures zijn. In1648 treedt Waterbeeck aan als de eerste dominee in Bakel. Hij deelt in de Bossche classisvergadering van 17 oktober 1648 mee dat hij zijn beroep naar Bakel aanneemt. Hij overlegt daarbij sijne academische kerckelicke ende classicale getuijgenissen. De broederen hebben alle sijne testimonia voor loffelicken gekeurt. De classisvergadering spreekt onder meer met Waterbeek af dat men de volgende morgen om acht uur een vrientlicken conferentie met hem souden sal aengaende de principaelste hooftstucken van de religie de welcke hyer quasi examen sal werden gehouden dewijle hij heeft doen blijcken dat hij alreets van de classe van Franiker peremptorie geexamnineert was. Men wil kennelijk toch weten hoe ‘precies’ Waterbeek in zijn geloofsbeleving is.

v5_kerk_bakel Hij wordt op zondag 13 december 1648 in Bakel bevestigd. Wel adviseert de classis hem dat hij de theologische controversien besonderlick die van het pausdom wel soude onderzoecken.info Hij gaat in 1654 naar Eersel, waar hij de tweede predikant is. Daar volgt zijn schoonzoon Theodorus Neomagus hem in 1693 op.

Twee huwelijken
Jenneken Stroombergen is de tweede vrouw van Bernardus Waterbeek. Ze is op 17 januari 1634 in Heusden gedooptinfo en trouwt in augustus 1653 met Bernardus Waterbeek in zijn standplaats Bakel, na de ondertrouw op 1 augustus in ‘s-Hertogenbosch. Daar heeft ze op 27 maart 1652 haar belijdenis gedaan. De attestatie van ’s-Hertogenbosch naar Bakel is van 18 augustus 1653.

Bernhard is weduwnaar van een vrouw uit Friesland, Auckjen Douwes Allinga, bij wie hij twee kinderen heeft. Vermoedelijk trouwt hij de eerste keer na het afleggen van zijn examen in 1645. Van die periode zijn in Friesland alleen trouwboeken bewaard van Bolsward en Leeuwarden en daar is hij niet getrouwd. Evengoed heeft het huwelijk plaats na zijn aantreden in Bakel, eind 1648 of begin 1649.
Kinderen

Een van zijn kinderen uit zijn tweede huwelijk is kort voor of op 22 november 1669 geboren in Duizel, zoals blijkt uit een verslag van een plundering in dat jaar. Vermoedelijk is dat Elisabeth, die in 1689 in Eersel trouwt met Johannes Neomagus (V-7), neef van Theodorus (V-5).

Bij die plundering luidt de oudste dochter de noodklok. Dat moet Susanna Samuelina zijn, de mogelijke eerste vrouw van Johannes Neomagus.info Elisabeth en Johannes noemen hun dochter Samuelina, kennelijk naar Elisabeths oudere, overleden zus. Een tweede kind uit het eerste huwelijk van Bernardus Waterbeek, ook een meisje, is jong overleden.

Samengevat bestaat het gezin Waterbeek uit
twee kinderen uit het eerste huwelijk van Bernardus Waterbeek met Auckjen Douwes Allinga,info te weten
Susanna Samuelina, geboren omstreeks 1650, wellicht gehuwd met dominee Johannes Neomagus (V-7) en in dat geval voor 1689 overleden;
een (jong overleden?) dochter, overleden vóór de plundering van november 1669.
En vier kinderen uit het tweede huwelijk van Bernardus Waterbeek met Jenneken Stroombergen:
Peter, geboren in Eersel op 17 juni 1655, zie hierna.
François, geboren in 1656 of 1657, gezien het feit dat hij in november 1669 samen met Peter op de Latijnse School in ‘s-Hertogenbosch zit. Francois is vernoemd naar zijn grootvader van moederszijde, Francois Stroombergen. Zie hierna.
Emilia, geboren omstreeks 1660, in 1681/1682 gehuwd met dominee Theodorus Neomagus. Zie verder V-7.
Elisabeth, geboren op 22 november 1669 te Duizel, in 1689 gehuwd met dominee Johannes Neomagus (V-7), neef van Theodorus. Elisabeth is vernoemd naar haar tante Elisabeth Stroombergen, een zus van haar moeder. Zie verder V-5.
Overlijden

Het is niet duidelijk wanneer Bernardus komt te overlijden. Het moet in 1692 zijn, maar het aktenboek van de classis Peel en Kempenland over dat jaar is niet bewaard. Daar heeft het ongetwijfeld in gestaan. Van Alphens Nieuw Kerkelijk Handboek noemt1 januari als datum van overlijden, een gegeven dat is overgenomen in de Kwartierstaat Hajenius. De Raad van State, die in Brabant ook over de benoeming van predikanten gaat, machtigt de classis op 28 april1692 om voor Eersel en Duizel een nieuwe predikant te beroepen in verband met het overlijden van Bernardus Waterbeek. Op 4 juni gaat de Raad van State akkoord met de benoeming van Theodorus Neomagus, Bernardus' schoonzoon.info

Predikanten en bestuurders
De familie Waterbeek komt oorspronkelijk mogelijk uit Duitsland. De naam komt voor in het Hanzestadje Lemgo in het Teutoburger Wald.info Waterbeek is een geslacht dat tal van predikanten, gemeentebestuurders, ambtenaren en schoolmeesters voortbrengt."

Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Auckjen Douwes Allinga?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Auckjen Douwes Allinga

Auckjen Douwes Allinga
1625-< 1653

1648

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Allinga

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Allinga.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Allinga.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Allinga (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I1339.php : benaderd 24 april 2024), "Auckjen Douwes Allinga (1625-< 1653)".