Stamboom Fokker » Jacob van de Westeringh (1908-)

Persoonlijke gegevens Jacob van de Westeringh 


Gezin van Jacob van de Westeringh


Notities over Jacob van de Westeringh

De plaats Rhenen ligt aan de noordelijke oever van de Rijn aan een zuidelijke uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. De plaats werd in 855 voor het eerst in een document genoemd, maar bij Rhenen woonden al veel eerder mensen. Men vond in 1951 een omvangrijk grafveld van 400 tot 700 na Christus.
Geschiedenis
In dit grafveld vond men Merovingische sieraden en gebruiksvoorwerpen. Een deel daarvan werd ondergebracht in het streekmuseum. Rhenen kreeg in 1258 stadsrechten. De stad was in de middeleeuwen van strategische belang, want het lag op de grens van het gebied van de bisschop van Utrecht en het hertogdom Gelre. De bisschop bezat kasteel Ter Horst. Dit kasteel in Rhenen werd uiteindelijk in 1543 afgebroken. In de zeventiende eeuw had de uit de Palts verdreven koning Frederik V er een zomerresidentie. Hij liet dit Koningshuis in 1630 bouwen naar een ontwerp van Bartholomeus van Bassen. Dit paleisje werd in 1812 afgebroken. Alleen een ingangspoort, een gedenksteen en een straatnaam herinneren nog aan het verblijf van de vorst in Rhenen.
Cunerakerk
Centraal in het dorp en al van verre zichtbaar staat de Cunerakerk. De kerktoren is een van de fraaiste voorbeelden van de laat-gotiek in Nederland. Naast deze kerktoren staat een rond 1450 gebouwde hallenkerk. De kerk had een voorganger. In de elfde eeuw stichtte men een eerste kerk in Rhenen. Deze kerk was in de middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord. De pelgrims waren geïnteresseerd in de relieken van de heilige Cunera. Cunera van Rhenen werd als maagd en martelares geprezen. Ze geldt als beschermer van paarden en beschermd tegen vee- en keelziekten. Bovendien is Cunera de beschermheilige van Rhenen. De laatgotische hallenkerk werd niet voor niets naar haar vernoemd. Na de reformatie verhuisden de Cunera-relieken naar Emmerik en Uden.
Tweede Wereldoorlog
Rhenen werd zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog. De stad lag twee keer in de vuurlinie. In mei 1940 werd hevig gestreden om de naburige Grebbeberg. De bevolking werd geëvacueerd. Zij keerden na de overgave van Henri Winkelman terug in een zwaar gehavende stad. Bij de gevechten in 1944 en 1945 bij de bevrijding van Nederland werd de stad nog een keer getroffen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacob van de Westeringh?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacob van de Westeringh

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jacob van de Westeringh


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. akte 63 Het Utrechts Archief
  2. akte 63

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 10 mei 1908 lag tussen 7,4 °C en 15,1 °C en was gemiddeld 11,5 °C. Er was 3,9 uur zonneschijn (25%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1908: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,7 miljoen inwoners.
    • 1 februari » Koning Karel I van Portugal en de kroonprins Lodewijk Filips, hertog van Braganza worden in Lissabon vermoord door republikeinen.
    • 1 april » Oprichting van de Argentijnse voetbalclub CA San Lorenzo de Almagro.
    • 25 juli » Oprichting van Oostenrijkse voetbalclub LASK Linz.
    • 15 september » Explosie in stoomketel van kolenmijn Laura te Eygelshoven, 7 doden.
    • 1 oktober » De eerste T-Ford loopt van de band.
    • 7 november » Ernest Rutherford slaagt er voor het eerst in een atoom te isoleren.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

  • 1904 » Frieda Belinfante, Nederlands musicus en verzetsstrijdster († 1995)
  • 1907 » Daan van Dijk, Nederlands wielrenner († 1986)
  • 1913 » Kees Pellenaars, Nederlands wielrenner en ploegleider († 1988)
  • 1914 » John James, Brits autocoureur († 2002)
  • 1915 » Beyers Naudé, Zuid-Afrikaans blanke predikant en strijder tegen het apartheidsregime († 2004)
  • 1916 » Milton Babbitt, Amerikaans componist († 2011)

Over de familienaam Van de Westeringh


De publicatie Stamboom Fokker is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Cornelis Fokker, "Stamboom Fokker", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-fokker/I28716.php : benaderd 19 april 2024), "Jacob van de Westeringh (1908-)".