Stamboom Fokker » Abraham Jacobus Frederik Fokker Van Crayestein Van Rengerskerke (1857-1929)

Persoonlijke gegevens Abraham Jacobus Frederik Fokker Van Crayestein Van Rengerskerke 

  • Hij is geboren op 5 augustus 1857 in Zierikzee (Gem. Schouwen-Duiveland), Zeeland, Nederland Nederland.Bron 1
  • Registratie van geboorte op 6 augustus 1857.Bron 2
  • Titel: MrBron 3
    Advocaat en procureur
    Standplaats Zierikzee
    Datum benoeming 16-02-1883
    Aangesteld door Rijksuniversiteit Leiden
    Datum beediging 12-09-1923
  • Beroepen:
    • Heer van Rengerskerke, Zuidland en Crayesteyn en vz Best der Visserijen op de Schelde en de Zeeuwse Stromen Burgemeester van Zierikzee Lid 1e kmr St.Gen Vz Waterschap Schouwen.
    • loopbaan.
      -advocaat te Zierikzee, vanaf 1883
      -lid Provinciale Staten van Zeeland voor het kiesdiistrict Zierikzee, van 29 december 1896 tot 1910
      -lid gemeenteraad van Zierikzee tot 1916
      -wethouder van Zierikzee, van 1910 tot juli 1916
      -lid Eerste Kamer der Staten-Generaal voor de provincie Zeeland, van 16 september 1913 tot 25 juli 1922
      -burgemeester van Zierikzee, van 29 juli 1916 tot 6 maart 1929
    • voorz best. Visserij.
    • vanaf juni 1919 lid van Eerste Kamer der Staten Generaal.
  • Opleiding: van 5 oktober 1876 tot 15 februari 1883 rechtsgeleerdheid (gepromoveerd op dissertatie) Rijksuniversiteit van Leiden.
  • Feiten:
    • (functie) Nevenfuncties.
      -rechter-plaatsvervanger Arrondissementsrechtbank te Zierikzee, van 21 oktober 1898 (nog in 1920)
      -voorzitter bestuur Visscherijen op de Schelde en de Zeeuwsche stromen
      -voorzitter Waterschap Schouwen, omstreeks 1926
      -buitengewoon lid Centrale Gezondsheidsraad
    • (onderscheiding) Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
    • (onderscheiding) vanaf 24 februari 1926 Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
    • overig.
      bezit van heerlijkheid, heer van Rengerskerke, Zuidland en Crayensteyn
  • Geloof: Nederlands Hervormd.
  • Hij is overleden op 6 maart 1929 in Zierikzee (Gem. Schouwen-Duiveland), Zeeland, Nederland Nederland, hij was toen 71 jaar oud.Bron 4
    Algemene begraafplaats
  • Een kind van Cornelis Jacobus Fokker en Johanna Cornelia Egter
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 15 april 2024.

Gezin van Abraham Jacobus Frederik Fokker Van Crayestein Van Rengerskerke

(1) Hij is getrouwd met Bertha Geertruida Adriana Johanna van Enck.

Zij zijn getrouwd op 31 juli 1899 te Zierikzee (Gem. Schouwen-Duiveland), Zeeland, Nederland Nederland, hij was toen 41 jaar oud.Bron 5


Kind(eren):


Het echtpaar is gescheiden 17 november 1914 te Zierikzee (Gem. Schouwen-Duiveland), Zeeland, Nederland Nederland.Bron 6


(2) Hij is getrouwd met Mary Frances Lyons.

Zij zijn getrouwd op 1 juni 1915 te Zierikzee (Gem. Schouwen-Duiveland), Zeeland, Nederland Nederland, hij was toen 57 jaar oud.Bron 7

Wettelijk gescheiden van Bertha Geertruida Adriana Johanna van Enck

Kind(eren):



Notities over Abraham Jacobus Frederik Fokker Van Crayestein Van Rengerskerke

Abraham Jacobus Frederik Fokker was de meest markante burgemeester van Zierikzee uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Als telg uit een gegoede Zierikzeese familie trad hij in de voetsporen van zijn vader, Cornelis Jacobus, die behalve advocaat en procureur ook wethouder was. Zijn voornamen kwamen van moederszijde. Opa Egter was werkzaam bij de arrondissementsrechtbank in Zierikzee en commandant van de schutterij.

Fokker werd in 1857 in Zierikzee geboren. Hij studeerde rechten en promoveerde in 1883 op een proefschrift over het bestuur van het Waterschap Schouwen. Bram vestigde zich in Zierikzee als advocaat en procureur. Met zijn dissertatie had hij zijn visitekaartje afgegeven. Fokker werd voorzitter van het Waterschap Schouwen. Hij schreef een monumentaal werk in drie delen over de geschiedenis van zijn waterschap. In deze boeken etaleerde Fokker zijn rechthistorische kennis.

Fokker woonde onder meer in het door hem geheel nieuw gebouwde pand in Engelse stijl aan het Havenpark 4, op die plaats staat nu de Rabobank. (foto). Dit pand werd in 1964 gesloopt. Later woonde hij aan de Lange Blokweg in een riante villa. Zijn eerste huwelijk eindigde in een echtscheiding waarna hij trouwde op 1 juni 1915 met Mary Frances Lyons uit Engeland.

Fokker behoorde tot de Liberale Staatspartij die decennialang het politieke toneel op Schouwen-Duiveland beheerste. Hij werd lid van de gemeenteraad en van Provinciale Staten. In 1913 werd Fokker lid van de Eerste Kamer. Drie jaar eerder was hij wethouder geworden. Daarnaast vervulde hij tal van bestuurlijke functies.

Bij dat alles bleef hij advocaat. Zijn beroemste zaak werd die van A.J. de Kock, de huisarts in Bruinisse die gevangen werd genomen nadat hij zijn echtgenote had doodgeschoten. De Kock werd aanvankelijk veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Door het Gerechtshof werd dit vonnis omgezet in negen maanden met onmiddellijke invrijheidstelling waardoor de dokter zijn taak weer kon hervatten tot genoegen van de Bruënaars.

In 1910 kocht mr. Fokker de heerlijkheden Rengerskerke, Zuidland en Crayesteijn. De laatste en de eerste naam schreef hij later bij zijn familienaam. Zo doende kwam hij in bezit van percelen in de Oosterschelde. Hij wist wist de familie Schot uit Tholen te interesseren om vanuit Zierikzee mossels te kweken waarmee hij de basis legde voor de huidige mosselvloot.

In 1916 werd Fokker tot burgemeester benoemd. Hij had vooral gesolliciteerd om te voorkomen dat men iemand 'van buiten' het ambt. Fokker kreeg dispensatie om actief te blijven als advocaat. Daarnaast was Fokker ook voorzitter van de Visserijen op deZeeuwse Stromen, die zich onder meer bezighield met het beheer van de oester- en mosselpercelen. Ook op dat terrein publiceerde Fokker, net zoals over insecten. Zijn imposante snor was een andere hobby van hem. Fokker bleef voorzitter van het Waterschap schouwen, een functie die hij in 1927 moest neerleggen vanwege het bereiken van de zeventigjarige leeftijd. Als burgemeester van Zierikzee stierf hij op 6 maart 1929 op 71-jarige leeftijd. Vanwege zijn verdiensten was hij Ridder in de orde vande Nederlandse Leeuw en commandeur in de orde van Oranje Nassau. Zijn grote werkkracht en inventiviteit bezorgden hem een voorsprong op zijn collega bestuurders. Als man van gezag wist hij menig besluit in de door hem gewenste richting te sturen. Zijn geheugen en juridisch inzicht waren daarvoor belangrijke hulpmiddelen. Als magistraat van de oude stempel - hij kwam vrijwel alleen voor vergaderingen naar het stadhuis - sloot hij de negentiende eeuw af.

tekst: Huib Uil, gemeentearchivaris

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Abraham Jacobus Frederik Fokker Van Crayestein Van Rengerskerke?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Abraham Jacobus Frederik Fokker Van Crayestein Van Rengerskerke

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Abraham Jacobus Frederik Fokker Van Crayestein Van Rengerskerke


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. akte 169 Zeeuws Archief
  2. akte 169
  3. arr.rechtbank Middelburg inv.nr 1037 nr. 30
  4. akte 25
  5. akte 28 Zeeuws Archief
  6. Zeeuws Archief
  7. akte 19

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 5 augustus 1857 lag rond de 18,1 °C. Er was 5 mm neerslag. De winddruk was 0.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 99%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • In het jaar 1857: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 4 maart » De eerste vakbond in België, de Gentse "Broederlijke Maatschappij der Wevers", wordt opgericht.
    • 4 maart » James Buchanan wordt beëdigd als 15e president van de Verenigde Staten
    • 23 maart » New York beleeft de wereldprimeur van de personenlift met valbeveiliging.
    • 18 mei » Opening van de Rotterdamsche Diergaarde, het latere Diergaarde Blijdorp.
    • 24 oktober » Oprichting van Sheffield FC, door de FIFA erkend als oudste voetbalclub ter wereld.
    • 30 november » Ignacio Comonfort treedt af als president van Mexico.
  • De temperatuur op 1 juni 1915 lag tussen 4,3 °C en 20,2 °C en was gemiddeld 12,6 °C. Er was 12,4 uur zonneschijn (76%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1915: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,3 miljoen inwoners.
    • 17 januari » In Amsterdam wordt het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gesticht, ten behoeve van kankerpatiënten.
    • 3 maart » Oprichting van de National Advisory Committee for Aeronautics (NACA), de voorganger van de NASA.
    • 14 maart » Sewraam Rambaran Mishre, Surinaams politicus († 1964)
    • 14 april » De Duitsers torpederen het Nederlandse stoomschip Katwijk.
    • 14 september » De gemeente Amsterdam stelt de Gemeentelijken Woningdienst in, met Arie Keppler als directeur, die wordt belast met het aanpakken van de woningnood en van de krottenwijken in de binnenstad.
    • 25 september » Begin van de Slag bij Loos.
  • De temperatuur op 6 maart 1929 lag tussen 0.1 °C en 4,7 °C en was gemiddeld 2,5 °C. Er was 0.9 mm neerslag. Er was -0.1 uur zonneschijn (0%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1929: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,7 miljoen inwoners.
    • 18 februari » Eerste aankondiging van de Oscars.
    • 18 april » Het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam wordt door een grote brand verwoest.
    • 29 juni » Ingebruikname van de eerste windtunnel, te Langley Field in Californië.
    • 11 september » In Rotterdam fuseren de scheepswerven Wilton en Fijenoord.
    • 24 oktober » Zwarte Donderdag: een beurskrach in New York vormt het begin van de Grote Depressie.
    • 26 december » Oprichting van de Oostenrijkse voetbalclub SC Rheindorf Altach.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Fokker Van Crayestein Van Rengerskerke


De publicatie Stamboom Fokker is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Cornelis Fokker, "Stamboom Fokker", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-fokker/I21182.php : benaderd 25 april 2024), "Abraham Jacobus Frederik Fokker Van Crayestein Van Rengerskerke (1857-1929)".