Stamboom Wim en Annelies de Leede » Dirk Hudig (1872-1934)

Persoonlijke gegevens Dirk Hudig 


Gezin van Dirk Hudig

Hij is getrouwd met Sara van Stolk.

Zij zijn getrouwd op 29 mei 1903 te Rotterdam, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Adriana Hudig  1906-1910


Notities over Dirk Hudig

Hudig, Dirk, stedebouwkundige en jurist (Rotterdam 16-9-1872 - Amsterdam 18-9-1934). Zoon van Dirk Hudig, lid fa. D. Hudig & Co., makelaars in assurantiën, en Dorothea Maria Philippi. Gehuwd op 29-5-1903 met Sara van Stolk. Uit dit huwelijk werden 2 zoons en 2 dochters geboren.http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn3/images/HUDIG.jpg" alt="afbeelding van Hudig, Dirk" align="right" border="0" />


Hudig groeide op in het besloten milieu van grote Rotterdamse kooplieden. Zijn vader was assuradeur. Na het gymnasium in Rotterdam gevolgd te hebben vertrok hij naar Leiden, waar hij zich in 1891 liet inschrijven als student rechtsgeleerdheid. Hudigs belangstelling was sterk gericht op economie. Voor de voortzetting van deze studie ging hij in 1895 naar Amsterdam. Staathuishoudkunde, tegenwoordig algemene economie, werd hier vanaf 1896 gedoceerd door de hoogleraar M.W.F. Treub, die een nieuwe sociale economie doceerde en eveneens veel aandacht besteedde aan de sociale kwestie. Hudig werd leerling en vriend van Treub. Hij werd socialist en lid van de Sociaal-Democratische Arbeidspartij (SDAP), waarschijnlijk reeds in zijn Amsterdamse studietijd. In de SDAP heeft hij nooit een rol van betekenis willen spelen. Hij kende wel veel partijleden en heeft via hen een aanzienlijke rol gespeeld bij de vormgeving aan het volkshuisvestings- en stedebouwkundig beleid van de partij. Na zijn doctoraal in de staatswetenschappen in 1896 aan de Universiteit van Amsterdam zou Hudig volgens mondelinge overlevering zijn begonnen aan een proefschrift over Karl Marx en zou hij het manuscript hebben vernietigd uit ontevredenheid over het resultaat.


In 1899 werd in Amsterdam het Centraal Bureau voor Sociale Adviezen opgericht (CBSA), dat ten doel had adviezen te verstrekken over instellingen en regelingen ten behoeve van arbeiders, daarover gegevens te verzamelen en een bibliotheek aan te leggen. In eerste instantie werkte Hudig hier als vrijwilliger, maar al in 1901 werd hij benoemd tot adjunct-directeur. In 1905 volgde hij Treub op als directeur. Tot 1916 bleef hij in deze functie aan het Bureau verbonden. Hudig werd belast met onderzoek naar de geschiedenis van de vakbeweging in Nederland. Het manuscript gaf duidelijk de persoonlijke mening van de onderzoeker weer. Daarom vond het bestuur het beter de studie niet onder de vlag van het Bureau te publiceren. Op 31 mei 1904 promoveerde Hudig cum laude bij Treub op deze studie: De vakbeweging in Nederland 1866-1878. Hiermee was hij een van de eerste geschiedschrijvers van de arbeidersbeweging. Naast dit proefschrift leidden zijn werkzaamheden bij het CBSA ook tot publikaties op het terrein van de volkshuisvesting. Hij schreef over de uitgifte van gemeentegrond in erfpacht, nam deel aan de polemiek over de huurprijzenclausule, vervaardigde een handleiding voor woningbouwverenigingen en gaf in het verzamelwerk van J. Gerritsz, Modern gemeentebeheer ('s-Gravenhage, 1910) een overzicht van de verrichtingen in gemeenten ter verbetering van de volkshuisvesting vanaf de invoering van de woningwet.


In Amsterdam zat Hudig in besturen van enige bouwverenigingen en in dat van de Amsterdamse Woningraad. Later werd hij lid van de Amsterdamse Schoonheidscommissie. In de gemeente Velsen, waar hij in 1907 voor enige jaren ging wonen om daarna naar Amsterdam terug te keren, werd hij eerst lid, en daarna voorzitter, van de gezondheidscommissie. Uit zijn advies over het uitbreidingsplan van Velsen-Noord van 1911 blijkt zijn ruime kennis over het op dat moment nieuwe terrein van de stedebouw. Internationaal werkte hij eveneens mee aan de meningsvorming over volkshuisvesting door bijdragen te leveren aan twee internationale woningcongressen. Voor het in 1910 gehouden negende congres in Wenen schreef hij 'Die kommunale Wohnungspolitik in Holland' en voor het in september 1913 in Scheveningen gehouden tiende congres 'Amélioration et démolition des logements insalubres aux Pays-Bas'.


Hudig was een van de oprichters en een van de eerste bestuursleden van de Nationale Woningraad, een landelijke organisatie van woningbouwverenigingen. Daarnaast ontwikkelde hij het plan voor de oprichting van een instituut dat in de behoefte aan studie en voorlichting op het hele terrein van de volkshuisvesting zou voorzien. In de winter van 1913/1914 boog een kleine commissie van geïnteresseerden zich over de mogelijke instelling van een dergelijk lichaam. De oprichtingsvergadering van het Nederlandsch Instituut voor Volkshuisvesting, het tegenwoordige: Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, werd gehouden tijdens het tweedaags congres van de Nationale Woningraad op 11 en 12 februari 1918. Hudig werd voorzitter en het secretariaat werd opgedragen aan het CBSA. In de praktijk kwam het erop neer dat Hudig het grootste deel van het werk deed. Voor het tijdschrift van het instituut, Tijdschrift voor volkshuisvesting, dat vanaf 1920 verscheen en vanaf 1923 Tijdschrift voor volkshuisvesting en stedebouw heette, deed vooral hij het redactionele werk. Tevens stortte hij zich in het commissiewerk. In 1921 werd hij benoemd tot secretaris-directeur.


Hudig was intussen enthousiast geworden voor de stedebouw. Hij onderhield onder andere nauw contact met de International Fédération of Housing and Town Planning. In 1923 verenigde een kleine groep gelijkgezinden zich in de Stedebouwkundige Raad, een voortzetting van de stedebouwkundige commissie die in 1921 was ingesteld. Deze wilde de stedebouwkundige gedachte in Nederland tot een ruimere en betere toepassing brengen. Ook in 1923 werd de naam van het instituut uitgebreid tot: Nederlandsch Instituut voor Volkshuisvesting en Stedebouw. Hudig maakte de Nederlanders via het tijdschrift bekend met buitenlandse ontwikkelingen, zoals de streekplannen of gewestelijke plannen. Dit werd door zijn inzet een van de thema's van het in 1924 in Amsterdam gehouden internationale congres, dat mede door hem werd georganiseerd. Dit congres was het startpunt van de ontwikkeling van de streekplan-gedachte in Nederland. Het instituut streefde er onder andere naar om bij de drooglegging van de Zuiderzee het beginsel van de stedebouw ingang te verschaffen, met inschakeling van de meest bevoegde krachten. In 1928 verscheen het rapport Het toekomstig landschap der Zuiderzeepolders (Amsterdam, 1928). De aanstelling van professor M.J. Granpré; Molière als stedebouwkundig adviseur bij de aanleg van de Wieringermeerpolder wordt gezien als de eerste erkenning van de juistheid van de denkbeelden van Hudig en zijn medewerkers.


Hudig bepleitte sociaal-wetenschappelijk onderzoek als basis voor het ontwerp van uitbreidingsplannen en riep besturen van kleine gemeenten op het stedebouwkundig werk door deskundigen te laten doen. Ook provinciale besturen hadden aanvankelijk geen eigen stedebouwkundig apparaat, waardoor het Instituut menigmaal te hulp schoot, vaak om bepaalde historische monumenten te behouden. Hudig gaf voortdurend in diverse artikelen en gremia opheldering over onduidelijke punten in de Woningwet met betrekking tot de stadsuitbreiding.


Hudig overleed in 1934. Uit de vele reacties in de pers bij zijn overlijden blijkt dat hij werd gewaardeerd als een specialist op het terrein van de volkshuisvesting. Ook heeft hij duidelijk richting gegeven aan de Nederlandse stedebouw in de jaren twintig en dertig.


 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirk Hudig?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirk Hudig

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirk Hudig

Dirk Hudig
1803-1853
Dirk Hudig
1842-1915

Dirk Hudig
1872-1934

1903
Adriana Hudig
1906-1910

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 16 september 1872 lag rond de 17,5 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 76%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 januari 1871 tot 6 juli 1872 was er in Nederland het kabinet Thorbecke III met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Van 6 juli 1872 tot 27 augustus 1874 was er in Nederland het kabinet De Vries - Fransen van de Putte met als eerste ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) en I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • In het jaar 1872: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 26 maart » Bij Owens Valley (Californië) ontstaat een aardverschuiving over 50 kilometer lengte.
    • 9 april » Samuel R. Percy verkrijgt octrooi op melkpoeder.
    • 10 mei » Victoria Woodhull wordt de eerste vrouw die wordt genomineerd voor president van de Verenigde Staten.
    • 30 november » Eerste voetbalinterland ooit, gespeeld op Hamilton Crescent, Glasgow, tussen Schotland en Engeland, eindigt in 0-0 ten overstaan van 4.000 toeschouwers.
    • 9 december » P.B.S. Pinchback wordt de eerste zwarte gouverneur van een Amerikaanse staat.
  • De temperatuur op 29 mei 1903 lag tussen 11,4 °C en 27,2 °C en was gemiddeld 19,6 °C. Er was 12,3 uur zonneschijn (76%). Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1903: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,3 miljoen inwoners.
    • 18 januari » Guglielmo Marconi brengt een radioverbinding tot stand tussen de Verenigde Staten en Engeland. Het was een bericht in morse van president Theodore Roosevelt aan de Engelse koning Edward VII.
    • 23 februari » Cuba verhuurt Guantanamo Bay "voor de eeuwigheid" aan de Verenigde Staten.
    • 27 mei » Opening nieuwe Koopmansbeurs van Amsterdam (Beurs van Berlage) door Koningin Wilhelmina
    • 7 oktober » Een Frans vissersschip uit Boulogne strandt bij Hoek van Holland, 13 doden.
    • 31 oktober » Eerste opvoering van Rose Bernd van Gerhart Hauptmann.
    • 3 december » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub Torino FC.
  • De temperatuur op 18 september 1934 lag tussen 12,7 °C en 23,0 °C en was gemiddeld 17,6 °C. Er was 6,6 mm neerslag gedurende 1,6 uur. Er was 5,8 uur zonneschijn (46%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1934: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,3 miljoen inwoners.
    • 14 maart » Dionigi Tettamanzi, Italiaans kardinaal-aartsbisschop van Milaan († 2017)
    • 16 april » De Opperste Sovjet, het parlement van de Sovjet-Unie, stelt de titel Held van de Sovjet-Unie in.
    • 28 april » Oprichting van de Liechtensteinse voetbalbond.
    • 3 juni » Anton Mussert wordt door Benito Mussolini in audiëntie ontvangen.
    • 4 juli » In Amsterdam breekt het Jordaanoproer uit als reactie op de verlaging van de werklozensteun door het kabinet-Colijn
    • 15 september » De Nederlandse wielrenners Sam Hoevens, Klaas van Nek jr. en Flip Reijnders komen bij Schoorldam om het leven nadat hun auto in botsing komt met een stoomtram.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Hudig

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hudig.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hudig.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hudig (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Annelies de Leede, "Stamboom Wim en Annelies de Leede", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-leede/I82654.php : benaderd 25 april 2024), "Dirk Hudig (1872-1934)".