Stamboom De Jong - Bakker » Jan Taeke Bakker (1924-2012)

Persoonlijke gegevens Jan Taeke Bakker 


Gezin van Jan Taeke Bakker

Hij is getrouwd met Maaike Grietje Schootstra.

Zij zijn getrouwd op 31 mei 1950 te Leeuwarden, hij was toen 26 jaar oud.

Tijdstip: 11:00:00.000

Notities over Jan Taeke Bakker

Jan Taeke Bakker werd geboren op 9 februari 1924 in Leeuwarden. Hij studeerde aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en werd in 1950 beroepbaar gesteld in de Gereformeerde Kerken in Nederland. Bakker diende de gereformeerde kerken in Oude en Nieuwe Bildtzijl (1950) en Laren (1954).

De predikant promoveerde in 1956 aan de VU, bij prof. dr. G. C. Berkouwer, op een studie over de theologie van Luther. Later zou hij nog vaak over de theologie van deze kerkhervormer publiceren.

In 1957 werd Bakker als opvolger van prof. dr. K. Dijk benoemd aan de Theologische Hogeschool in Kampen. Aanvankelijk was hij hoogleraar ambtelijke vakken; vanaf 1969 dogmaticus.

Tijdens zijn studie aan de VU raakte Bakker bevriend met Harry Kuitert, die later als hoogleraar aan de VU de gereformeerde theologie op losse schroeven zette. Anders dan Kuitert nam Bakker niet rigoureus afscheid van het gereformeerde erfgoed. Hij bestudeerde Barth, Miskotte, Noordmans, Iwand en Metz en ontwikkelde een werkwijze waarbij hij het stellen van de goede (theologische) vragen belangrijker achtte dan het geven van, in zijn ogen, gestolde antwoorden.

In het Gereformeerd Weekblad (uitg. Kok, Kampen), waarin hij in de jaren zestig en zeventig regelmatig schreef, wees Bakker erop dat er in de kerk andere tijden aanbraken. Hij stelde zichzelf ook onafhankelijker op tegenover de gereformeerde leer.

Bakker was geen dogmaticus die leidinggaf in de stijl van zijn voorganger, de klassiek gereformeerde Dijk. Dat had niet alleen te maken met zijn eigen uitgangspunten, maar ook met het woelige kerkelijke klimaat van zijn tijd. Telkens werden er nieuwe theologische en maatschappelijke vragen aan de orde gesteld, en oude antwoorden –zo ze er waren– voldeden volgens velen niet.

De dogmaticus meende dat geloofszekerheden angst en onzekerheid kunnen verdringen, en daarmee kunnen leiden tot een –in zijn ogen– verwrongen godsbeeld. „Van Luther leerde Bakker dat het de taak is van de theoloog de mens uit dit diensthuis van angst en onzekerheid uit te leiden”, zo schreef dr. Gerrit Neven in het Friesch Dagblad na diens overlijden in 2012. „Bakker was ervan overtuigd dat het diep Bijbels besef van voor Gods aangezicht te staan, juist in de gestalte van weerloosheid en lijden, in de twintigste eeuw alleen maar aan kracht gewonnen heeft. God: niet zoals men hem denkt maar omgekeerd, zoals men hem niet denkt”, aldus Neven, die Bakker opvolgde als hoogleraar in Kampen.

Bij het afscheid van Bakker in 1987 was de inmiddels tot universiteit omgevormde hogeschool in Kampen op zijn hoogtepunt qua studentenaantallen. In de jaren daarna zette de daling in.

Jan Taeke Bakker overleed op 16 februari 2012, op 88-jarige leeftijd. In hetzelfde jaar sloot ‘Kampen’, inmiddels onderdeel van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), de deuren. De PThU hield in 2014 een studiedag over het gedachtegoed van Bakker. Een uitwerking van de bijdragen, aangevuld met zijn werk en een levensschets, verscheen in 2015.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Taeke Bakker?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Taeke Bakker

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jan Taeke Bakker

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Taeke Bakker

Taeke Bakker
1892-1968

Jan Taeke Bakker
1924-2012

Jan Taeke Bakker

1950

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.


    Over de familienaam Bakker

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bakker.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bakker.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bakker (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Geert H. de Jong, "Stamboom De Jong - Bakker", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-jong-bakker/I31.php : benaderd 25 april 2024), "Jan Taeke Bakker (1924-2012)".