genealogieonline

Stamboom De Groot-Glas

Foto van Gerrit de Groot

De publicatie Stamboom De Groot-Glas is samengesteld door (neem contact op). De gegevensverzameling bestaat uit 17.235 personen, vanwege privacy zijn de gegevens van 1.765 personen niet gepubliceerd. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina.


Ik ben in 2012 begonnen met stamboomonderzoek. Gaandeweg werd ik steeds meer geïnteresseerd door de vele familielijnen. Broek op Langedijk en natuurlijk ook de andere dorpen in de Langedijk zijn van oudsher tuindersdorpen. De ligging in het Geestmerambacht met de vele duizenden akkertjes omringd door slootjes was geïsoleerd. Alleen via de meer dan 10 km lange Dorpsstraat kon men naar het noorden of naar het zuiden. Aan de west- en oostkant moest men varen om andere dorpen te bereiken.

Men ging ging dus niet zo gemakkelijk het dorp uit. De verzuiling na 1800 was ook niet bevorderlijk voor het "verderop kijken" naar een geschikte vrouw/man. Het gevolg was dat men dus in het dorp trouwde met een dorpsgenoot en als het enigszins kon van dezelfde kerk. Deze dorpsgenoot kon "in de verte" familie zijn, zoals uit mijn stamboomonderzoek blijkt. De betovergrootouders waren bijv. broer/zuster. Veelal is het nog meer generaties terug (tot 12 generaties terug). Op deze manier zijn inmiddels 28 verschillende "familielijnen" ontdekt.

Het onderzoek naar al deze familierelaties is een boeiend stuk. Leuk omdat met iedere "vondst" nieuwe familie toegevoegd kan worden. 


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verledenProbeer de service vrijblijvend

meer dan 7000 genealogen
gingen u voor!