genealogieonline

Stamboom Boissevain » Willem Frederik Lamoraal Boissevain

Persoonlijke gegevens Willem Frederik Lamoraal Boissevain 


Afbeelding(en) Willem Frederik Lamoraal Boissevain


Verwantschap Willem Frederik Lamoraal Boissevain


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Frederik Lamoraal Boissevain


Gezin van Willem Frederik Lamoraal Boissevain

(1) Sawie.

Kind(eren):

  1. Eduard Karel Boissevain  1885-1966 


Hij is getrouwd met (2) Emilie Louise Court op 28 december 1887 te Cheribon, hij was toen 35 jaar oud.

Kind(eren):

  1. Emile Henri Boissevain  1888-1975 
  2. Willem Frederik Lamoraal Boissevain  1890-1963 
  3. Henri Edmund Boissevain  1892-1966
  4. Wicher Boissevain  1893-1949 


Notities bij Willem Frederik Lamoraal Boissevain

Willem Frederik Lamoraal Boissevain (Arnhem, 28 november 1852 - 's-Gravenhage, 5 april 1919) was een Nederlands koloniaal ambtenaar in Nederlands-Indië.
Boissevain trad in 1874 in de Indische dienst en was controleur in de gewesten Japara en Cheribon. Hij heeft gedurende zijn meer dan vijfendertigjarige diensttijd in het Binnenlands Bestuur alle rangen vanaf aspirant-controleur tot resident doorlopen.

Residentschap
Na zestien jaren dienst werd hij assistent-resident van Blora (1890), om vervolgens de afdelingen Berbek (1892), Toeban (1897) en Toeloeng Agoeng (1899) te dienen. Vooral in de afdelingen Blora en Toeban had hij gelegenheid zich als een flink politieman te doen kennen. Ruim achtentwintig jaren waren er na zijn indiensttreding verlopen toen Boissevain benoemd werd tot resident van Madioen. Na vier jaren het gewest Madioen met krachtige hand te hebben bestuurd, werd resident Boissevain in 1907 door de regering geroepen naar de zich steeds meer ontwikkelende residentie Preanger-Regentschappen.

Bestuur
Vier jaren, van 1907 tot 1911 (slechts onderbroken door een half jaar verlof naar Europa, met behoud van betrekking), bestuurde hij dit belangrijke gewest en men gevoelde al spoedig dat er een nieuwe frisse wind vanuit Bandoeng over de Preanger-afdelingen, met harde feodale regenten, die zich nog zo’n beetje inlandse vorsten voelden, ging waaien. Tegenstand en lijdelijk verzet bleven niet uit. Het bestuur van de Preanger was langzamerhand verslapt, de zaken waren slechts gaande gehouden; er was geadministreerd, niet bestuurd en onder de inlandse ambtenaren was een soort van familieregering ontstaan. Daaraan is door Boissevain een einde gemaakt en toen hij in 1911 aftrad kon hij het bestuur van het gewest in handen van zijn opvolger overgeven, in heel wat betere toestand dan waarin hij het had ontvangen.

Pensionering
Slechts acht jaren heeft hij van zijn rust mogen genieten, maar de belangen van het corps Binnenlands Bestuur bleef hij nog behartigen, daar hij geruime tijd zitting had in het bestuur der Vereniging van Ambtenaren bij het Binnenlands Bestuur. Een zetel in de Raad van Indië scheen voor hem niet bestemd, doch werd door een ander resident van Java, korter in dienst dan hij, bezet. Dat dit hem griefde spreekt vanzelf en was met nog andere teleurstellingen in de dienst, gedurende het jaar 1910, wel de oorzaak dat hij begin 1911 zijn pensioen vroeg op 58-jarige leeftijd, nog in de kracht des levens. Als resident van Madioen ontving hij het ridderkruis van de Orde van de Nederlandse Leeuw.

VIIp. Willem Frederik Lamoraal Boissevain (R.N.L.), geb. Arnhem 28 nov. 1852, secretaris residentie Cheribon (West-Java), resident laatst. Preanger Regentschappen, † 's-Gravenhage 5 april 1919, tr. Cheribon 28 dec. 1887 Emilie Louise Court, geb. Cheribon, suikerfabriek "Ploembon", 14 nov. 1859, † 's-Gravenhage 22 juni 1939, dr. van Jan Edmund en Anna Carolina Jacoba van der Werff.
Uit de verbintenis met de inlandse vrouw Sa wie erkende hij:
1.Eduard Karel, volgt VIIIaa.
Uit het huwelijk:
2.Emile Henri, volgt VIIIab.
3.Willem Frederik Lamoraal, volgt VIIIac.
4.Mr. Henri Edmund Boissevain, geb. Blora (Rembang, Midden-Java) 2 april 1892, advocaat en procureur, burgemeester van Pasoeroean (Oost-Java) 1928-, Cheribon (West-Java) 1934-1935 en Semarang (1935), juridisch adviseur, † Malaga (Andalusië) 14 dec. 1966, tr. 's-Gravenhage 31 dec. 1920 Susanna Wilhelmine Hoffmann, geb. Keulen 20 aug. 1890, † ?, dr. van Johann en Catharina Langen.[1977: Barton Mills, Suffolk]
5. Wicher, volgt VIIIad.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Frederik Lamoraal Boissevain?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Frederik Lamoraal Boissevain

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Boissevain


Historische context (op basis van trouwdag 28 december 1887)


    

De publicatie Stamboom Boissevain is samengesteld door (neem contact op).

Het inloggen op het besloten deel van deze
publicatie is alleen mogelijk als u daartoe
bent uitgenodigd door de auteur!

   Annuleren


Bent u uw wachtwoord vergeten?