genealogieonline

Stamboom Boissevain » Wilhelm Theodor Boissevain

Persoonlijke gegevens Wilhelm Theodor Boissevain 


Verwantschap Wilhelm Theodor Boissevain


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Gezin van Wilhelm Theodor Boissevain

Hij is getrouwd met (1) Catharina Johanna Elisabeth Modderman op 31 oktober 1907 te 's-Gravenhage, hij was toen 27 jaar oud.

Kind(eren):

  1. Euphemia Cornelia Boissevain  1908-1996
  2. Wilhelmine Johanna Friederike Boissevain  1912-1994
  3. Hieronymus Boissevain  1917-2001

Het echtpaar is 24 november 1920 te 's-Gravenhage gescheiden.


Hij is getrouwd met (2) Leuntje Leuntje de Wit op 21 mei 1941 te Zaandam, hij was toen 60 jaar oud.

Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)


Notities bij Wilhelm Theodor Boissevain

VIIIu. Dr. Wilhelm Theodor Boissevain, geb. Amsterdam 25 okt. 1880, theol. dr., hervormd predikant te Wilhelminadorp 1907-, te Leiden 1918-(1940), † Nuis 19 mei 1945, tr. 1e 's-Gravenhage 31 okt. 1907 (echtsch. ingeschr. ald. 24 nov. 1920) Catharina Johanna Elisabeth Modderman, geb. 's-Gravenhage 16 maart 1885, † Deventer 12 mei 1954, dr. van Mr. Hendrik Jacob Herman en Geerarda Tichelaar; zij hertr. Richmond (Surrey) 24 nov. 1921 Dr. Gustav Adolph Hoefer; tr. 2e Zaandam 21 mei 1941 Leuntje de Wit, geb. Roosendaal en Nispen 6 jan. 1897, † Oegstgeest 12 mei 1993, dr. van Martinus Pieter en Adriana Maria Janssen. [OegstgeestJ
Uit het eerste huwelijk:
1. Euphemia Cornelia Boissevain, geb. Wilhelminadorp 3 okt.1908, † Den Haag 29 Juli 1996, tr. Amsterdam 21 okt. 1943 Mr. Zeeger Willem Houttuijn Bloemendaal (naamswijziging K.B. 12 aug. 1929), geb. Wormerveer 9 okt. 1905, directeur Amsterdamsche Bank, kantoor Damrak te Amsterdam, res. Ie luitenant art., † Bloemendaal 5 maart 1980, zn. van Gerard Willem Bloemendaal en Johanna Wilhelmina Straatman. [Bloemendaal]
2.Wilhelmine Johanna Friederike Boissevain, geb. Kattendijke 3 febr. 1912, oud-lerares Frans H.B.S. te Semarang ['s-Gravenhage], † Den Haag 5 nov. 1994, tr. Semarang 14 mei 1937 (echtsch. ingeschr. 's-Gravenhage 18 juni 1957) Jan Hermannus Schuller tot Peursum, geb. Amsterdam 15 maart 1910, employé Nederlandsche Handel-Mij. N. V. te Amsterdam en te Semarang, directeur N.V. Bankierskantoor Lissa & Kann te 's-Gravenhage [’s-Gravenhage], zn. van Mr. IJsbrand Anton en Willemina Christina Lieftinck; hij hertr. 's-Gravenhage 13 juli 1957 Lilian Eleonora van der Plas.
3.Hieronymus Boissevain (O.O.N.), geb. Wilhelminadorp 25 sept. 1917, oud-attaché Nederlandse Ambassade te Parijs, oud ambtenaar Ministerie van Buitenlandse Zaken, † Den Haag 29 apr. 2001. ['s-Gravenhage]
Uit het tweede huwelijk:
4.Mr. Petronella Theodora Boissevain, geb. Leiden 2 juli 1943, Ir. Noordwijk 30 mei 1969 Mr. Kick Jurriëns, geb. Nijmegen 24 juni 1941, advocaat en procureur, zn. van Albertus Marinus en lohanna Wilhelmina Roosenboom. [Noordwijk]

GELOOF & KERKdonderdag, 3 december 2009
Henk Tijssen beschrijft levensloop van de dominee van de NSB
Ds. Boissevain: een ziende die blind was

De dominee van de NSB. Zo is de Leidse predikant Wilhelm Theodor Boissevain bekend geworden. Hij werd binnen Musserts beweging een regelrechte propagandist voor het nationaal-socialisme. Boissevain verkeerde in het tragische misverstand dat een nazistaat een ideaal middel kon worden om volk en kerk weer tot eenheid te brengen.
Door Lodewijk Kwast.
Het begon zoals in verreweg de meeste predikantencarrières: met een beroep naar een kerkelijke gemeente. Wilhelm Theodor Boissevain was in Leiden afgestudeerd en nam het beroep naar de Hervormde Gemeente van Wilhelminadorp (bij Goes) aan. Dat was in 1907 toen hij 27 jaren telde. In 1918 werd hij predikant in Leiden. Op 19 mei 1945 overleed hij te Nuis in de provincie Groningen. Tot zo ver niets bijzonders.
Maar hij sloeg een andere weg in dan het overgrote deel van zijn collega’s. In 1935 namelijk werd hij lid van Musserts NSB. Hij bracht het zelfs tot persoonlijk adviseur van de partijleider. Na twee generaties leest men dat in bevreemding maar waarom zou men? Tenslotte was ook Joseph Luns van 1933 tot 1936 lid van die club. En Procureur-Fiscaal Mr. J. Zaaijer die in de herfst van 1945 voor het Bijzonder Gerechtshof in Den Haag het doodvonnis tegen Mussert vorderde, was vijftien jaar eerder nog diens medestander geweest.
Henk Tijssen, sinds kort als docent maatschappijleer werkzaam, heeft in zijn boek De dominee van de NSB, Boissevain en zijn gang van de Nederlandse Hervormde Kerk naar het Nationaal Socialisme, de curieuze levensloop beschreven.
Studeerkamergeleerde
Daarbij hoort een echtscheiding. Daarbij hoort ook een niet tot stand gekomen hoogleraarschap aan Nederlands oudste universiteit. Maar vooral studie. Boissevain neigde tot het bestaan van de studeerkamergeleerde. Zijn preken gingen gewone kerkgangers boven de pet. Negentiende-eeuwse theologen als Schleiermacher, Ritschl en Hoedemaker waren zijn geestelijke metgezellen. Maar de toen nog jonge Karl Barth kwam hij kennelijk niet tegen. Als dat hem beschoren was geweest, zou hij zijn eenzame en tragische weg wellicht niet zijn ingeslagen.
Nu echter ging hij Hoedemakers pijn om een verscheurde kerk en een verscheurd volk meer en meer delen. Zou die breuk van de nationale gemeenschap niet geheeld kunnen worden? Zou hij, Boissevain, niet een middel in Gods hand kunnen zijn?
Zo begon de geleidelijke verblinding waardoor hij niet zag dat de weg van zijn keuze op onheil moest uitlopen. Het werd de weg van aanmelding bij de NSB. Hoedemakers pijn werd de aanloop naar Boissevains oogkleppen waardoor hij de aard en het karakter van de NSB niet herkende.
Toenmalige theologen als Buskes, Miskotte en Schilder gaven beter bescheid, maar de teerling was al geworpen. De Leidse predikant werd binnen Musserts beweging een regelrechte propagandist voor het nationaal-socialisme. Hij verkeerde in het tragische misverstand dat een nazistaat een ideaal middel kon worden om volk en kerk weer tot eenheid te brengen. Er kwam tijdens de Duitse bezetting een boek van zijn hand, De kerk op den tweesprong, waarin hij de kerken van Nederland uitnodigde zich achter de politiek van Seyss-Inquart en consorten te scharen. Willens en wetens aanvaardde hij de Duitse politiek tegen Joodse Nederlanders, ook al wilde hij een uitzondering maken voor christenjoden. Hitler was in zijn ogen een genie.
Eenzaam
Boissevains levensweg werd al eenzamer. Zijn kerkenraad nam tenslotte nauwelijks notitie van hem. En na Dolle Dinsdag nam hij de vlucht naar Duitsland. Enkele maanden later keerde hij terug en diende een blauwe maandag als privésecretaris de NSB-burgemeester in Marum. Een ongelukkige val werd zijn schielijke levenseinde.
Tijssens verhaal schetst een teleurstellende levensloop. Verblinding maakte zich meester van een eerlijk zoekende ziel die zich liet bederven.
Uitgeverij Omniboek, geliëerd aan Kok in Kampen, had aan het Nederlands in deze paperback wel iets meer mogen doen. Daaraan schort wel een en ander.

i De dominee van de NSB, Boissevain en zijn gang van de Nederlandse Hervormde Kerk naar het Nationaal Socialisme. Uitgeverij Omniboek, Kampen. Door Henk Tijssen. 17,50 euro
i L.H. Kwast is emeritus-predikant in de Protestantse Kerk in Nederland en woont in Leeuwarden

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wilhelm Theodor Boissevain?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. Overlijdensregister Marum 1945 Aktenummer 37
  2. Friesch Dagblad GELOOF & KERK donderdag, 3 december 2009 http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=47779

Tijdbalk Wilhelm Theodor Boissevain

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Boissevain


Historische context (op basis van trouwdag 31 oktober 1907)


    

De publicatie Stamboom Boissevain is samengesteld door (neem contact op).

Het inloggen op het besloten deel van deze
publicatie is alleen mogelijk als u daartoe
bent uitgenodigd door de auteur!

   Annuleren


Bent u uw wachtwoord vergeten?