Stamboom Baten » jonker Christiaen Coenen (1542-1603)

Persoonlijke gegevens jonker Christiaen Coenen 


Afbeelding(en) jonker Christiaen Coenen


Voorouders (en nakomelingen) van jonker Christiaen Coenen


Gezin van jonker Christiaen Coenen

Hij is getrouwd met Margaretha Jansse Monckaert.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1576, hij was toen 34 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Johannes Coenen  1589-1639 
  2. Walburga (Walburgis) Coenen  1594-????
  3. Maria (Maeijken) Coenen  1594-1644 


Notities over jonker Christiaen Coenen

Jonkheer Christiaen was lid van het Verbond der Edelen (tekent 1566 het Compromis) en werd daarom in 1569 door Alva verbannen. Hij trad later in dienst van Jan van Wittem, markies van Bergen op Zoom, en werd op 8 april 1578 aangesteld tot drossaard van Wouw en schout van Moerstraten. Nadat in 1583 het kasteel van Wouw door de Noordelijken was veroverd, vluchtte de meerderheid van de bevolking uit Wouw. Ook jonkheer Christiaen. Parma wist het kasteel van Wouw in 1587 weer in handen te krijgen. De bevolking keerde weer langzaam terug. Onder leiding van de drossaard hervatte het dorpsbestuur zijn functie weer op 9 juni 1593.

Jonkheer Christiaen Coenen noemde zich bij voorkeur "Coenen van Zegenwerp". Het landgoed Zegenwerp was eertijds een voornaam landgoed, gelegen aan de rivier de Dommel, en leenroerig aan het Huis Oud-Herlaer. Het kasteel Zegenwerp is gebouwd door Jan van der Aa. Deze droeg op 10 februari 1473 Zegenwerp over aan zijn schoonzoon Herman Coenen en Maria van der Aa.

Beroepen: Secretaris van Wouw
Drossaard van Wouw(sinds 1579)
Schout van Moerstraten

Na de overgave aan de Staatse troepen van het Wouwse kasteel in 1583 door het leger van Parma, vluchtte nagenoeg de hele Wouwse bevolking wegens plunderingen, knevelarijen, afpersingen en onderdrukking van de troepen. Pas na een tiental jaren, tot in het twaalfjarig bestand in 1609, keerden degenen die het overleefden weer geleidelijk terug om vast te stellen dat hun huizen verwoest, verbrand, leeggeroofd en geplunderd waren.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot jonker Christiaen Coenen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk jonker Christiaen Coenen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Jonker Christiaen Coenen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


De publicatie Stamboom Baten is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gerard Baten, "Stamboom Baten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-baten/I1163206207.php : benaderd 3 december 2022), "jonker Christiaen Coenen (1542-1603)".