Stamboom Bannink van Trienen in Gelselaar » Jan Hendrik Bannink (1867-1952)

Persoonlijke gegevens Jan Hendrik Bannink 

  • Hij is geboren op 26 mei 1867 in Hummelo.Bron 1
    Geboorte Jan Hendrik Bannink, Geboortedatum: 26-05-1867 Geboorteplaats: Hummelo (Bronckhorst) Kind: Jan Hendrik Bannink Geslacht: Man Moeder: Aaltjen Wantink Beroep: zonder beroep Vader: Wichert Bannink Leeftijd: 33 Beroep: dagloner
  • Registratie van geboorte op 27 mei 1867.
  • Hij is overleden op 24 maart 1952 in Arnhem, hij was toen 84 jaar oud.Bron 2
    Overledene: Jan Hendrik Bannink Leeftijd: 84 Jaar Doopplaats: Hummelo en Keppel (Bronckhorst) Geslacht: M Beroep: zonder beroep Moeder: Aaltjen Wantink Beroep: geen beroep vermeld Vader: Wichert Bannink Beroep: geen beroep vermeld Weduwnaar van: Geertruida Willemina Huizink
    De laatste jaren van zijn leven woonde Jan Hendrik bij zijn dochter Mies in Arnhem. Daar is Jan Hendrik ook overleden. Jan Hendrik en Geertruida Willemina hebben samen een graf op de begraafplaats van de Protestants Gemeente van Hummelo in Hummelo aan de Zelhemseweg.
    [GB Jan Hendrik is uitgeleide gedaan door de dorpsbewoners van Hummelo. Thea vertelt: alle luiken (blinden) waren gesloten en dorpsbewoners hebben hem naar het kerkhof gedragen, gevolgd door een stoet van hen die hem de laatste eer wilden bewijzen. Bron: Thea van Veen De Jonge]
  • Hij is begraven in Hummelo.
  • De biologische ouders zijn Wichert Bannink en Aaltje Wantink
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 10 november 2020.

Gezin van Jan Hendrik Bannink

Hij is getrouwd met Geertruida Willemina Huijzink.

Zij zijn getrouwd op 21 maart 1890 te Hummelo en Keppel, hij was toen 22 jaar oud.Bron 3

Huwelijk Geertruida Willemina Huizink en Jan Hendrik Bannink, 21-03-1890 Geertruida Willemina Huizink Leeftijd: 24 Doopplaats: Ambt Doetinchem (Doetinchem) Beroep: dienstmeid Bruidegom: Jan Hendrik Bannink Leeftijd: 22 Doopplaats: Hummelo (Bronckhorst) Beroep: fabriekarbeider Moeder bruid: Willemina Berendsen Beroep: zonder beroep Vader bruid: Jozias Huizink Beroep: daglooner Moeder bruidegom: Aaltjen Wantink Beroep: zonder beroep Vader bruidegom: Wichert Bannink Beroep: dagloner. Bij dat huwelijk wordt Gerard erkend als zoon van Jan Hendrik en in het huwelijk opgenomen. [GB in de huwelijksakte lezen we onder ten vijfde: een bewijs houdende toestemming tot het aangaan van een huwelijk van den commanderende Officier van het derde Regiment Vesting Artillerie te Gorinchem. Jan Hendrik was dus in het leger en had toestemming nodig om te mogen trouwen.]

Kind(eren):

  1. Gerard Bannink  1883-1956 
  2. Antonij Bannink  1890-1890
  3. NN Bannink  1895
  4. Wichert Josias Bannink  1896-1968 


Notities over Jan Hendrik Bannink

Deze Jan Hendrik wordt op 26 mei 1867 geboren in Hummelo als vierde kind en derde zoon van Wichert Bannink en Aaltje Wantink. De tweede zoon, ook een Jan Hendrik was geboren in 1862 en is maar vier jaar oud geworden. Nadat de eerste zoon Antonij was vernoemd naar zijn opa van moeders kant, werd deze derde zoon weer vernoemd naar de opa van vaders kant. Jan Hendrik.
Er gebeurt nogal wat met Jan Hendrik.
In 1881 boerden, zijn ouders, Wichert en Aaltje Stoltenborgh ( de tweede vrouw van Wichert) op No A7 in Hummelo. In het Bevolkingsregister van Hummelo vinden we dat zij toen Geertruida Willemina Huizink als meid in dienst hebben. Gerard is geboren op 5 oktober 1883. Dus verwekt ca januari 1883. Jan Hendrik was toen zestien en een half jaar oud. Geertruida Huizing was toen net 17 jaar oud. Kennelijk is Geertruida in dienst gebleven bij de fam. Bannink, want zij brengt Gerard ter wereld in het huis van de fam. Bannink. De aangifte wordt gedaan door de verloskundige, de schoonvader (Wichert 1834) en ene van den Toren.
Kennelijk waren Jan Hendrik en Geertruida wel gek op elkaar want in 1890 wordt Antonij verwekt en geboren. Jan Hendrik en Geertruida trouwen op 21 maart 1890 in Hummelo, een half jaar voordat Antonij geboren wordt. Bij dat huwelijk wordt Gerard erkend als zoon van Jan Hendrik en in het huwelijk opgenomen. Zij krijgen nog vier kinderen.

Tussen de geboorte van zijn zoon Gerard en zijn huwelijk met Geertruida Willemina Huizink, woont Jan Hendrik aanvankelijk bij zijn ouders, maar we zien ook dat hij gaat zwerven en overal woont. Heen en weer tussen Hummelo, Doetinchem en Zelhem.
In elk geval is hij in 1887 ingeloot om in Militaire Dienst te gaan. Per 13 mei 1887 wordt hij geplaatst bij het 3e Regiment Vesting Artillerie en wordt hij gelegerd in Gorinchem. Als hij in 1890 met Geertruida wil trouwen, moet hij toestemming vragen aan de commanderend officier van zijn onderdeel. Dat krijgt hij en op 21 maart trouwen zij.
Met verlofperioden van maanden blijft hij in Dienst tot 1894.

De oudste Banninks die we kennen tot nu leefden allemaal als landmensen. Sommigen boerden op hun eigen boerenbedrijf of op een gepachte boerderij en anderen als boerenknecht. Jan Hendrik zal de eerste zijn, niet alleen van de Banninks, maar wellicht ook van de mannen uit de hele omgeving, die op een fabriek zal werken. Wat is het geval. In Langerak, dat is een kwartier fietsen of een half uur lopen van Hummelo, is sinds enige tijd een ijzergieterij in bedrijf. Officieel is de Doetinchemse ijzer- koper- en metaalgieterij en herstelplaats voor stoom- en andere werktuigen op 18 november 1894 in bedrijf gegaan, maar zal vast al eerder geproduceerd hebben. De fabriek is gespecialiseerd in gietijzeren rioolbuizen. Jan Hendrik komt daar terecht. We leven dan in tijden dat er op zo’n bedrijf 72 uur in 6 dagen wordt gewerkt. Jan Hendrik begint daar als fabrieksarbeider en klimt al snel via vormer op tot gieterijbaas in 1910. Als de fabriek in 1919 vijfentwintig jaar bestaat zit Jan Hendrik parmantig in vol ornaat bijna naast de directeur. Hij was kennelijk na de directeur en de boekhouder de belangrijkste man in de fabriek op dat moment. Met Jan Hendrik meegerekend zullen er vier generaties Banninks op de gieterij werken.

Jan Hendrik en zijn gezin wonen steeds in Hummelo. Geertruida, zijn vrouw, overlijdt al in 1929. Jan Hendrik woont daarna op een paar adressen in Hummelo. Onder andere bij een mevrouw van den Toorn op A 101. En later in een mannenhuis in Steenderen. Tijdens een bezoek van zijn dochter Willemina Alberta (Mies) in ca 1947 of 1948, bleken de omstandigheden zo miserabel dat de man van Mies, Martinus van Veen besloot, dat Jan Hendrik maar bij hen in huis moest komen. In Arnhem op de Agnietenstraat 46 en later op de Dr Schaepmanlaan 48. Daar is hij op 24 maart 1952 ook overleden. Hij is begraven op het kerkhof van de Protestantse Gemeente in Hummelo en bijgezet in het graf waar zijn vrouw al lag. Grafnummer 165.

Bron:
•Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Bevolkingsregister Zelhem, Hummelo en Doetinchem, Jan Hendrik Bannink geboren 26 mei 1867.
•Ton Monassa, 100 jaar IJzergieterij Doetinchem
•Nationaal Archief, Den Haag, Stamboeken Onderofficieren en Minderen na 1813, nummer toegang 2.13.09, inventarisnummer 1367, stamboeknummer 4326.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Hendrik Bannink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Hendrik Bannink

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jan Hendrik Bannink


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Jan Hendrik Bannink



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Aktesoort: Normaal Toegangsnummer 0207 Burgerlijke stand Gelderland Inventarisnummer: 3992: BS Hummelo en Keppel, No 40
  2. Aktesoort: N Toegangsnummer: 0207 Burgerlijke stand Gelderland, dubbelen Inventarisnummer: 10010 Aktenummer: 227
  3. Toegangsnummer: 0207 Burgerlijke stand Gelderland Inventarisnummer: 3982 Aktenummer: 6 Opmerking: wettiging 1 kind

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:
  • Familie Bakker, één auteur heeft bevestigd dat het om dezelfde persoon gaat
  • Stamboom Kröner, één auteur heeft bevestigd dat het om dezelfde persoon gaat

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 mei 1867 lag rond de 12,4 °C. Er was 0.4 mm neerslag. De winddruk was 5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 83%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 juni 1866 tot 4 juni 1868 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk met als eerste ministers Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) en Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1867: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 30 maart » Om tien uur 's ochtends wordt de aankoop van Alaska (Alaska purchase) gesloten. Later dat jaar op 18 oktober wordt het gebied door het Keizerrijk Rusland overgedragen aan de Verenigde Staten. Het zou echter tot 1903 duren voordat de grens met Canada definitief wordt vastgelegd.
    • 19 juni » In Santiago de Querétaro wordt keizer Maximiliaan van Mexico geëxecuteerd door een vuurpeloton.
    • 14 juli » Alfred Nobel geeft de eerste demonstratie van zijn uitvinding: dynamiet.
    • 2 augustus » Oprichting van de Vlaamse muziekschool in Antwerpen, onder leiding van de componist Peter Benoit.
    • 9 september » Het groothertogdom Luxemburg wordt onafhankelijk van België
    • 18 oktober » De Verenigde Staten kopen Alaska van Rusland.
  • De temperatuur op 21 maart 1890 lag rond de 9,3 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 67%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
  • In het jaar 1890: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 11 januari » De Britse regering stelt Portugal voor een ultimatum wat betreft de Portugese aanwezigheid in Afrika.
    • 20 maart » Otto von Bismarck wordt ontslagen als Duits rijkskanselier.
    • 14 mei » Goedkeuring van de Congregatie van de Salettijnen (Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van La Salette) door Paus Leo XIII.
    • 27 juli » Vincent van Gogh schiet zichzelf in de borst met een revolver. Aan zijn verwondingen overlijdt hij twee dagen later, op 29 juli.
    • 1 oktober » Het Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californië wordt opgericht.
    • 29 december » Het bloedbad van Wounded Knee vindt plaats.
  • De temperatuur op 24 maart 1952 lag tussen 5,3 °C en 7,2 °C en was gemiddeld 6,2 °C. Er was 5,3 mm neerslag gedurende 7,3 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 15 maart 1951 tot 2 september 1952 was er in Nederland het kabinet Drees I met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • Van 2 september 1952 tot 13 oktober 1956 was er in Nederland het kabinet Drees II met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1952: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 10,3 miljoen inwoners.
    • 3 april » Koningin Juliana houdt voor het Amerikaans Congres een pleidooi voor de wereldvrede.
    • 2 september » Het kabinet-Drees II volgt het kabinet-Drees I op.
    • 21 september » Eerste officiële interland van de nationale voetbalploeg van de Duitse Democratische Republiek.
    • 4 oktober » In Brussel wordt de Noord-Zuidverbinding ingehuldigd.
    • 29 november » Benoeming van Domenico Tardini en Giovanni-Battista Montini tot pro-staatssecretaris voor buitengewone en gewone kerkelijke aangelegenheden.
    • 4 december » Door een combinatie van rook (smoke) en mist (fog) vallen in Londen veel doden. Het woord smog, een samentrekking van smoke en fog is geboren.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Bannink

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bannink.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bannink.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bannink (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gerard Bannink, "Stamboom Bannink van Trienen in Gelselaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bannink/I8.php : benaderd 23 april 2024), "Jan Hendrik Bannink (1867-1952)".