genealogieonline

Stamboom Altink » Marrigje Steunebrink (1802-1859)

Persoonlijke gegevens Marrigje Steunebrink 

Bron 1

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Marrigje Steunebrink

??
????-

Marrigje Steunebrink
1802-1859


Notities over Marrigje Steunebrink

Steunebrink

De naam Steunebrink schijnt van Oost Nederlandse oorsprong te zijn.Deze veronderstelling wordt bevestigd door B.J.Hekket,die onderzoek heeft gedaan naar de betekenis van Oost Nederlandse familienamen-hun ontstaan en hun betekenis.

Hekket zegt over de naam "Steunebrink":

Steunebrink-erven bij Steenwijkerwold,in 1447 Stonebrink;

Beunigen en Losser,in 1475 Stonebrinck.Vergelijk Steunenberg,uit Stone-brock,waar verband met het werkwoord "steunen","kermen"gezocht werd.

Voor een brink lijkt dat wat vreemd;steunen betekent echter ook"stutten";een stut is een paal,oorspronkelijk een tak.Wellicht heeft "steun"die betekenis ook gehad.

Stonebrink zou dan een met (dikke) takken omgeven brink zijn geweest.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marrigje Steunebrink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

 1. Klein Heerenbrink Web Site, Jos Klein Heerenbrink, Marrigje Steffens (geboren Steunebrink), 22 februari 2018
  Toegevoegd via een Person Discovery

  Stambomen op MyHeritage

  Familiesite: Klein Heerenbrink Web Site

  Familiestamboom: 262405341-2

Tijdbalk Marrigje Steunebrink

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Steunebrink


Historische context


 • De temperatuur op 14 februari 1802 lag rond de 0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
 • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
 • In het jaar 1802: Bron: Wikipedia
  • 25 maart » Sluiting van de Vrede van Amiens tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
  • 27 maart » De Vrede van Amiens maakt een einde aan de oorlog tussen Groot-Brittannië en de Franse republiek die begonnen was met de Franse oorlogsverklaring van 1793.
  • 9 augustus » Paus Pius VII creëert één nieuwe kardinaal.

    

De publicatie Stamboom Altink is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Greta Altink, "Stamboom Altink", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-altink/I500130.php : benaderd 24 juni 2021), "Marrigje Steunebrink (1802-1859)".