Stambomen Koé-Muller » Elsken Joosten Aerts (Geuzen Els) (± 1605-± 1690)

Persoonlijke gegevens Elsken Joosten Aerts (Geuzen Els) 


Gezin van Elsken Joosten Aerts (Geuzen Els)

Zij is getrouwd met Aert Janssen Fabri Smits.

Zij zijn getrouwd rond 1629 te Hapert, Noord Brabant, Netherlands.

Huwelijken en kinderen

Gehuwd circa 1629 met Aert Smits ca 1600-1687 en hun kinderen
M Joost Smets ca 1630-/1697
V Catalijn Janssen ca 1632-/1696
M Abraham Smets ca 1634-1696/
V Maria Aertsdr. ca 1634 (1645)- 9 03 1696 Hapert
M Isaak Aerts ca 1640-1697/
M Jacob Aerts ca 1642-ca 1695
V Jenneken Aertsdr. ca 1644-
V Hendricxken Aertsdr. ca 1645-1696/
V Aleken Aertsdr. ca 1650-

Kind(eren):

  1. Abraham Aerts Smets Fabri  ± 1640-1697 


Notities over Elsken Joosten Aerts (Geuzen Els)

Patrimonium : Geuzen Els

Notities bij Elsken Joosten (Geuzen Els) Aerts
cz=2;p=elsken;n=aerts:"Uit de nalatenschap van haar broer Jan Joosten krijgt zij een weiveld genaamd den Lievendael te Strijp, alsmede den Heycamp in de Oirschotse bunders, genaamd d'Eckersrijt (Brab.Leeuw 1986 blz. 22).
doop godsdienst: ned.ger"
http://gw.geneanet.org/pejemi?lang=nl;pz=pieter+jan;nz=michael;ocz=0;p=elsken;n=joosten+aerts+alias+geuzen+els

https://www.genealogieonline.nl/schoolmeesters-in-de-meierij/I1109.php

Beroep: Voor een levensbeschrijving en haar afstamming zie noot.
sken&n=joosten+aerts+alias+geuzen+els :
JOOSTEN, Elske, beter bekend als Geuzen-Els (gest. Hapert, Noord-Brabant voor 9-3-1696), protestantse vrouw die wordt genoemd in een Kempens volksrijmpje. Zij trouwde vóór 1635 met Aert Jansen Smits of Smeets (gest. voor 1687), smid. Uit dit huwelijk werden in ieder geval 5 dochters en 4 zoons geboren.
In het verslag van zijn reis door de Meierij van 's-Hertogenbosch in het jaar 1799 maakt de predikant Stephanus Hanewinkel (1766-1856) melding van een anti-protestants volksrijmpje dat hij bij de katholieken van de Kempen heeft gehoord: ?De Geuze Els, heeft de hele Kempen gevelst (: vervalst, verpest)' (Hanewinkel, 42). Deze protestantse vrouw met de voornaam Els, zo vervolgt Hanewinkel, zou een groot aantal kinderen hebben nagelaten die zich op hun beurt overal in de Kempen hadden gevestigd en zich verder hadden vermenigvuldigd. In hun studie over Bergeijk vragen Panken en Van Sasse van Ysselt zich af wie deze ?Geuzen-Els' dan wel geweest mag zijn. Zij vermoeden dat zij de vrouw geweest moet zijn van een Fabrie (Fabri betekent smid), in de achttiende eeuw een bekende familienaam van protestanten in de regio. Volgens de overlevering zou zij rond het midden van de zeventiende eeuw in Hapert bij de oude toren hebben gewoond (Panken en Van Sasse van Ysselt, 260 en 262).
Dankzij een uitvoerig genealogisch onderzoek heeft W. de Vries kunnen reconstrueren dat nakomelingen van Geuzen-Els inderdaad tot de familie Fabri behoorden. Uitgangspunt voor zijn zoektocht was een brief uit 1828, aanwezig in het archief van de Maatschappij tot Bevordering van Welstand te Breda. Deze maatschappij verleende steun aan landbouwers van protestantse huize in Brabant. In genoemde brief meldt ds. Jacob van Heusden (1757-1841) uit Hilvarenbeek dat een zekere Peter Michael, een jonge boer uit Hogeloon (nabij Hapert), hem heeft verteld direct af te stammen van ?de beroemde Geuze Els' (De Vries, 325). Peter Michael wilde in aanmerking komen voor steun van de Maatschappij en meende kennelijk dat hij zijn ?geloofsbrieven? versterkte door zich te laten voorstaan op zijn afstamming van Geuzen-Els.
Peter Michael was, zo bleek, via zijn moeder verwant aan de familie Fabri. Ook zijn vrouw was trouwens een Fabri. Door hun voorouders te traceren komt De Vries uiteindelijk uit bij de smid Aart Jansen en zijn vrouw Elsken Joosten, die inderdaad een groot aantal kinderen nalieten die allen de volwassenheid bereikten en zelf ook weer voor nageslacht zorgden. Toch vraagt De Vries zich af of Elsken Joosten inderdaad beroemd of berucht is geworden juist vanwege haar nageslacht: ?Ik acht het veel meer aannemelijk, dat zij haar naam ?Geuze Els? te danken zal hebben gehad aan de wijze, waarop zij in woord en daad opgekomen zal zijn voor hetgeen men in haar tijd noemde ?het enige ware, Christelijke Gereformeerde geloof?'. Het spotrijmpje leent zich wel voor die interpretatie. Het moet van katholieke herkomst zijn, zoveel is zeker.
Naslagwerken
NNBW.
Archivalia
Zie notenapparaat van De Vries.
Literatuur
Stephanus Hanewinkel, Reize door de Majorij van 's-Hertogenbosch in den jaare 1799 in brieven (Amsterdam 1800).
P.N. Panken en A.F.O. van Sasse van Ysselt, Beschrijving van Bergeik ('s-Hertogenbosch z.j. [1900]).
W. de Vries, ?Nakomelingen van de beroemde ?Geuze Els?', Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie 23 (1969) 66-97 en 325-326.
Auteur: Els Kloek

Broers en zusters

M Jan Aerts ca 1598-/1656
M Dierck van den Sande ca 1600-1656/
V Jenneken Joosten ca 1602-
V Perina Joosten ca 1603-
V Neesken (Agneesken) Joosten ca 1604-
Notities

Nota’s over de persoon

_PATR: Joosten
Uit de nalatenschap van haar broer Jan Joosten krijgt zij een weiveld genaamd den Lievendael te Strijp, alsmede den Heycamp in de Oirschotse bunders, genaamd d'Eckersrijt (Brab.Leeuw 1986 blz. 22).

doop godsdienst: ned.ger.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Elsken Joosten Aerts (Geuzen Els)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Elsken Joosten Aerts (Geuzen Els)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Elsken Joosten Aerts (Geuzen Els)

Elsken Joosten Aerts (Geuzen Els)
± 1605-± 1690

± 1629

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Aerts (Geuzen Els)


De publicatie Stambomen Koé-Muller is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Reginald Koe, "Stambomen Koé-Muller", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stambomen-koe-muller/I78.php : benaderd 24 april 2024), "Elsken Joosten Aerts (Geuzen Els) (± 1605-± 1690)".