Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795 » Mr Dirck Roessingh (± 1580-< 1614)

Persoonlijke gegevens Mr Dirck Roessingh 

Voorouders (en nakomelingen) van Dirck Roessingh

Dirck Roessingh
± 1580-< 1614


Jan Dirksz Roessingh
± 1605-± 1690

Gezin van Mr Dirck Roessingh

Hij heeft/had een relatie met Dirksken ....


Kind(eren):

  1. Jan Dirksz Roessingh  ± 1605-± 1690
  2. Willem Dircksz Roessingh  ± 1610-< 1675 


Notities over Mr Dirck Roessingh

Noot: zoek onder Roessing, Roessingh, Roessink, Roussing, Roussingh.

Zie ook: DNL 1926 [46]: p.82-83: https://www.knggw.nl/wp-content/leeuw/1926-46-215.pdf

Antonius Roessingh, geb. 1652. [...] Volgens de familieoverlevering stond hij in aanzien bij den Stadhouder Willem III. Wáár de vhuwelijken werden voltrokken , is onbekend. In 1699 woonde hij te Gessel [sic] bij Eindhoven en bezat een groot vermogen, blijkens nog bestaanden inventaris van zijn boedel. Huwt 1º Allegonda Ennens; huwt 2º Anna Cock." Een m.s. aantekening vermeldt: "geboren 12 October 1652, Drossaard van Hilvarenbeek en Jur.Utr.Doct."

Uit het eerste huwelijk een zoon Petrus, geb. te Gestel 18 Dec. 1699; uit het tweede huwelijk een dochter, Margaretha, geb. 3 Februari 1705, jong overleden.
Een zoon Winand, waarvan in Mdbl. Ned. Leeuw X X X I V , 30 sprake is, komt in het familieuitgaafje niet voor. Onder de kinderen van Petrus en Hendrina Swartcate wordt wel een dochter Allagonda, doch geen Anna gevonden; dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat Petrus uit het eerste huwelijk is geboren.
Volgens meergemeld familieboekje had de tot heden bekende stamvader nog een anderen zoon: Elias Roes- singh. Deze, uit wien de familie Roessingh van Iterson is gesproten, was gehuwd met Elisabeth Brocx. Zijn nazaten waren (wij volgen de familie-uitgaaf) beëedigd ingenieur (een m. s. aant. heeft: ingenieur-landmeter) bij den Hove van Brabant te 's-Gravenhage, óf notaris, óf secretaris der heerlijkheid Tilburg, enz. Wij zijn op 't oogenblik niet in staat deze opgaven te bevestigen. Maar wèl blijkt, dat we hier met een Brabantsche schoolmeestersfamilie te doen hebben. Het een sluit het ander niet uit. Die schoolmeesters uit den ouden tijd beoefenden met vrucht de landmeetkunde, terwijl de posten van notaris en secretaris in N.-Brab. voor schoolmeesters niet geheel onbereikbaar waren.
Elias R. en Elis. Brocx hadden een zoon Willem, geb. te Schijndel, en een dochter Mechelina. Deze laatste huwde met Nicolaas Zijnen, van 1729 tot 1762 schoolmeester te Schijndel, zoon van Martinus Zijnen, schoolmeester te Son. Nicolaas Z. was te Schijndel zijn zwager Willem Roessingh als schoolmeester opgevolgd. Deze laatste, in 1729 overleden, had bij zijn vrouw Maria de Five (vermoedel. dochter van Jan de Five, schoolmeester te Son) een zoon Elias, in 1725 te Schijndel geboren. Deze werd „gezworen klerk" bij zijn broeder Johan, den secretaris van Tilburg, daarna ontvanger der verponding en gemeene middelen van Tilburg en Hilvarenbeek. Elias is viermaal gehuwd. Zijn eerste vrouw Allegonda Helena van Ravenstein werd 15 Dec. 1720 te Tongelre gedoopt als dochter van den schoolmeester Andries v. R. aldaar. Zij stierf in 1755 in de kraam van Maria Roessingh, stammoeder der familie Roessingh van Iterson, die met haar nakomelingen i n Nederl. Patriciaat IV, 149, wordt vermeld."

https://www.knggw.nl/wp-content/leeuw/1926-46-215.pdf

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Mr Dirck Roessingh?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Over de familienaam Roessingh


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Louk Box, "Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/schoolmeesters-in-de-meierij/I1319.php : benaderd 28 maart 2024), "Mr Dirck Roessingh (± 1580-< 1614)".