genealogieonline

Schoolmeesters in de Meierij van 's-Hertogenbosch 1648-1795 » Elsken Joosten (Geuze[n] Els, Van den Sande) Aerts

Persoonlijke gegevens Elsken Joosten (Geuze[n] Els, Van den Sande) Aerts 

Bron 1

Verwantschap Elsken Joosten (Geuze[n] Els, Van den Sande) Aerts


Voorouders (en nakomelingen) van Elsken Joosten Aerts

Joost Aerts
± 1561-< 1629

Elsken Joosten Aerts
± 1605-1696


Aert Jansen Smits Fabri
± 1600-????
Abraham Aerts Fabri
± 1634-> 1696
Jacob Aertsen Fabri
± 1636-± 1695
Maria Aerts Fabri
± 1645-1696
Isaak Aerts Fabri
± 1645-1706
Aleken Aertsdr Fabri
± 1650-> 1670

Gezin van Elsken Joosten (Geuze[n] Els, Van den Sande) Aerts

Zij had een relatie met Aert Jansen Smits Fabri

Kind(eren):

 1. Joost Aertsen Smets Fabri  ± 1630-< 1697 
 2. Catalijn Aertsdr Jansen Fabri  ± 1632-> 1659 
 3. Abraham Aerts Fabri  ± 1634-> 1696 
 4. Jacob Aertsen Fabri  ± 1636-± 1695 
 5. Maria Aerts Fabri  ± 1645-1696 
 6. Isaak Aerts Fabri  ± 1645-1706 
 7. Jenneken Aertsdr Fabri  ± 1646-> 1670
 8. Henrixken Aertsdr Fabri  ± 1648-> 1696
 9. Aleken Aertsdr Fabri  ± 1650-> 1670

Gebeurtenis op 8 mei 1670 in Hoogeloon, Noord-Brabant, Nederland.Bron 2

"Een testament van „Geuzen Els" uit 1670
J. Th. M. Melssen Purmerstraat 14, Eindhoven
Voor Franchoys van Sibben, notaris te Hoogeloon,en getuigen verschijnen op 8 mei 1670 AERT JANSEN SMITS enELSKEN JOOST AERTSEN, zijn wettige huisvrouw, om te testeren. Zij herroepen dan al hun vorige testamenten, codicillen en testa-
mentaire disposities. In de eerste plaats vermaken zij aan de langstlevende al hun goederen. In de tweede plaats prelegateren zij aan hun drie dochters, m.n. Jenneken, Handericxken en Aleken, op dat moment nog ongehuwd , de „huysinge en hovinge," waarin de testateurs momenteel wonen, gelegen te Hapert aan „den Hoogenbocht" bij de hoeve. Al hun resterende goederen moeten gelijk onder al hun kinderen en erfgenamen worden verdeeld.
De testateurs tekenen AERT JANSEN SMITS en ELSKEN AERTS.
Indemarge staat aangetekend,dat (ook) dit testament is herroepen en gecasseerd na datum dezes."
Description: "dit testament is herzien en gecasseerd na datum dezes"

Notities bij Elsken Joosten (Geuze[n] Els, Van den Sande) Aerts

http://gw.geneanet.org/charlotta1?lang=nl;pz=gerrit;nz=oosterling;ocz=2;p=elsken;n=aerts:"Uit de nalatenschap van haar broer Jan Joosten krijgt zij een weiveld genaamd den Lievendael te Strijp, alsmede den Heycamp in de Oirschotse bunders, genaamd d'Eckersrijt (Brab.Leeuw 1986 blz. 22).
doop godsdienst: ned.ger"
http://gw.geneanet.org/pejemi?lang=nl;pz=pieter+jan;nz=michael;ocz=0;p=elsken;n=joosten+aerts+alias+geuzen+els
http://gw.geneanet.org/corsas?lang=nl;m=D;p=elsken+joosten;n=aerts&siblings=on¬es=on&t=T&v=6&image=on&marriage=on&full=on

Zie ook:
Els Kloek, Joosten, Elsken, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. URL: http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1780-1830/DVN/lemmata/data/ElskeJoosten [13/01/2014]

JOOSTEN, Elsken (gest. Hapert, bij Eindhoven, voor 9-3-1696), als Geuzen-Els genoemd in een Kempens volksrijmpje. Elsken Joosten trouwde voor 1635 met Aert Jansen Smits (gest. voor 1687), smid. Uit dit huwelijk werden ten minste 5 dochters en 4 zoons geboren.

In het verslag van zijn reis door de Meierij van ’s-Hertogenbosch in het jaar 1799 maakt de predikant Stephanus Hanewinkel (1766-1856) melding van een antiprotestants volksrijmpje dat hij bij de katholieken van de Kempen heeft gehoord: ‘De Geuze Els, heeft de hele Kempen gevelst [: vervalst, verpest]’ (Hanewinkel, 42). Deze protestantse vrouw met de voornaam Els, zo vervolgt Hanewinkel, zou een groot aantal kinderen hebben nagelaten die zich op hun beurt overal in de Kempen hadden gevestigd en zich verder hadden vermenigvuldigd. In hun studie over Bergeijk vragen Panken en Van Sasse van Ysselt zich af wie deze ‘Geuzen-Els’ eigenlijk was. Zij vermoeden dat zij de vrouw geweest moet zijn van een Fabrie (Fabri betekent smid), in de achttiende eeuw een bekende familienaam van protestanten in de regio. Volgens de overlevering zou zij rond het midden van de zeventiende eeuw in Hapert bij de oude toren hebben gewoond (Panken en Van Sasse van Ysselt, 260, 262).

Dankzij een uitvoerig genealogisch onderzoek heeft W. de Vries kunnen reconstrueren dat nakomelingen van Geuzen-Els inderdaad tot de familie Fabri behoorden. Uitgangspunt voor zijn zoektocht was een brief uit 1828, aanwezig in het archief van de Maatschappij tot Bevordering van Welstand te Breda. Deze maatschappij verleende steun aan landbouwers van protestantse huize in Brabant. In genoemde brief meldt ds. Jacob van Heusden uit Hilvarenbeek dat een zekere Peter Michael, een jonge boer uit Hogeloon (nabij Hapert), hem heeft verteld direct af te stammen van ‘de beroemde Geuze Els’ (De Vries, 325). Peter Michael wilde in aanmerking komen voor steun van de Maatschappij en meende kennelijk dat hij zijn ‘geloofsbrieven’ versterkte door zich te laten voorstaan op zijn afstamming van Geuzen-Els.

Peter Michael was, zo bleek, via zijn moeder verwant aan de familie Fabri. Ook zijn vrouw was trouwens een Fabri. Door hun voorouders te traceren komt De Vries uiteindelijk uit bij de smid Aart Jansen en zijn vrouw Elsken Joosten, die inderdaad een groot aantal kinderen nalieten die allen de volwassenheid bereikten en zelf ook weer voor nageslacht zorgden. Toch vraagt De Vries zich af of Elsken Joosten inderdaad beroemd of berucht is geworden juist vanwege haar nageslacht: ‘Ik acht het veel meer aannemelijk, dat zij haar naam “Geuze Els” te danken zal hebben gehad aan de wijze, waarop zij in woord en daad opgekomen zal zijn voor hetgeen men in haar tijd noemde “het enige ware, christelijke gereformeerde geloof”’. Het spotrijmpje leent zich wel voor die interpretatie. Het moet van katholieke herkomst zijn, zoveel is zeker.

Naslagwerken
NNBW.

Archivalia
Zie notenapparaat van De Vries.
Literatuur
Stephanus Hanewinkel, Reize door de Majorij van ’s-Hertogenbosch in den jaare 1799 in brieven (Amsterdam 1800).
P.N. Panken en A.F.O. van Sasse van Ysselt, Beschrijving van Bergeik (’s-Hertogenbosch z.j. [1900]).
W. de Vries, ‘Nakomelingen van de beroemde “Geuze Els”’, Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie 23 (1969) 66-97, 325-326.
Auteur: Els Kloek
Biografienummer in 1001 Vrouwen: 229
laatst gewijzigd: 13/01/2014."

zie ook http://www.clerx.nl/genealogie/De%20verhalen.pdf

Raad van State 198 / 31v 20 januari 1656
13 Rekest van Wijnant WIJNANTSSEN die is getrouwd met een dochter van Aert Jan SMIDT wonende te HAPERT in verband met de vacante plaats van schoolmeester, koster, voorlezer en voorzanger te BLADEL die genoemde Aert Smit verzocht had voor zijn zoon Jacob, maar die werd ongeschikt bevonden. De Raad stelt voor de plaats te vergeven aan Adriaen JACOBS die de kostersplaats te RIXTEL bedient. Men zal dit doorgeven aan rentmeester BATTEM.

NOOT: interessant voorbeeld van activiteit Geuzen Els & echtgenoot om nageslacht op schoolmeestersplaatsen te krijgen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Elsken Joosten (Geuze[n] Els, Van den Sande) Aerts?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

 1. Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden, Ouwerling, Hendrik Nicolaas, 441
 2. Notarieel Archief, Hoogeloon, 1666/20v-22, 1670

Tijdbalk Elsken Joosten (Geuze[n] Els, Van den Sande) Aerts

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Aerts

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Aerts.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Aerts.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Aerts (onder)zoekt.