genealogieonline

Patrimonium DE BRUYCKER & HOUBRACKEN » Familie-kroniek Tak HOUBRACKEN

Het verloop van de naam-varianten met de oorsprong vanaf 1300 tot nu

De familienaam HOUBRACKEN, zoals nu geschreven, voert ons terug tot in de Middeleeuwen begin 1300, geschreven als HOUBRAKEN, een andere gekende vorm is HABRAKEN. Andere varianten zijn : HAUBRAKEN, HOEBRACKEN, HOUBRAEKEN, HOYBRACKEN, HEYBRACKEN, VAN HOUBRAECKEN, VAN HALBRAECKEN, HOEBRACQ, enzoverder.

Hoe het allemaal begon....

In de nevel der tijden werd in de streek van Leiden ons aller voorvader geboren. De delta der Nederlanden was de rijke voedingsbodem om het geslacht HOUBRACKEN verder te planten, in een natuurlijke wetmatigheid, zoals de bloemen en planten in éénheid met de zon, aarde en water, gedreven door overlevingsdrang zoals gewild door God, in de liefde van het gezin.

Als wij zo teruggaan in het verleden, komen wij bij Jan VAN HOUBRACKEN, bij wie de pastoor van Diegem, bij Brussel, in 1643 een schilderij bestelde voor Sint-Cornelis (hedendaags nog te bezichtigen) voor de prijs van 90 gulden betaald in 1644.

Verheerlijking van Sint-Cornelis

Het moet wel een familie geweest zijn met de kunst ingeweven, want in 1660 volgt Arnold HOUBRAKEN met het door hem uitgegeven boek : " De Groote schouwburg der Nederlandsche kunstschilders en -schilderessen ".

Arnold HOUBRAKEN

Derde in de rij is Jacobus HOUBRAKEN (1698-1780), de grote ontwerper der 18-eeuwse interieurs.

Jacobus HOUBRAKEN

Het is waarschijnlijk Johan HOUBRAKEN, die leerling was van REMBRANDT en uitgeweken is naar Brussel, onder druk van het opkomend Protestantisme, die de levensdraad verbind aan onze familie.

Hun grote faam en het werken tussen de leiders van die tijd zullen daar wel niet vreemd aan zijn. Zo is het te danken aan hun roem dat ze ons tot heden bekend zijn.

Maar het leven gaat verder, de generaties ook. Karakter, kunst en levenshouding worden in de schaduw van hun gezin geboetseerd door wederzijdse bevruchting en geven zo het leven door aan hun kinderen en kindskinderen.

(wordt vervolgd)

Terug naar de startpagina van deze publicatie