Parenteel Der Nederlanden

Foto van Peter van Markus
De publicatie Parenteel Der Nederlanden is samengesteld door (neem contact op) en bestaat uit 1.174 personen. Vanwege privacy zijn 53 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op maandag 22 mei 2023.


Marianna der Nederlanden (1820-1900) en haar broer Willem der Nederlanden (1818 –1902) zijn vermoedelijk natuurlijke kinderen van koning Willem II en zijn toenmalige vriendin Marianna von Evers van Aldendriel. Bewijs dat de twee afstammen van Willem II is er niet.

De kinderen werden in 1820 als bestedelingen opgenomen door de Maatschappij van Weldadigheid en ingeschreven met de voornamen Floris en Emma, dezelfde namen als van de paarden van generaal Johannes van den Bosch.  Deze voornamen zijn later om nog onbekende redenen gewijzigd in "Marianna" en "Willem". De maatschappij had tijdens de jeugd van de kinderen regelmatig contact met de vader, die anoniem wenste te blijven. Hij ondertekende zijn brieven met "P. Nederlander", waaraan de kinderen hun achternaam ontleenden. Met enige regelmaat moesten Marianna en Willem  aan de weg gaan staan, tot er een koets met geblindeerde ramen langsreed die even stopte. De kinderen hebben nooit geweten wie hun ouders waren.

Een reden waarom de namen van de ouders zo angstvallig geheim werden gehouden en zeker die van de moeder, is volgens sommigen die geloven in een koninklijke afstamming, dat de vermoedelijke moeder, Marianna von Evers van Aldendriel, bij de geboorte van Willem pas 14 jaar oud was en bij de geboorte van Marianna 16 jaar. De prins was elf jaar ouder.

Zie verder het artikel “Willem en Marianna der Nederlanden” op Wikipedia en de daarbij opgegeven bronnen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_en_Marianna_der_Nederlanden).

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen
Vandaag in het verleden


Andere publicaties van Peter van Markus

Bekijk de complete lijst van genealogische publicaties van Peter van Markus

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!