Nieuws » Leg de link tussen molenaar en molen, gebruik het Ten Bruggencatenummer

Heeft u in uw stamboom molenaars zitten? Of komt u akten tegen waarop een molenaar is genoemd? En weet u - door archiefonderzoek - in welke molen hij (of zij) actief was? Leg dan een link tussen de molenaar en de molen via het unieke Ten Bruggencatenummer van de molen. Genealogie Online en Open Archieven bieden hier, in samenwerking met vereniging De Hollandse Molen, extra functionaliteit voor.

Op de website van vereniging De Hollandse Molen vindt u informatie over alle molens in Nederland, bestaand en verdwenen. Allemolens.nl is met veel afbeeldingen, archiefstukken, literatuur en bouwtekeningen, een goede startplek voor al uw molenonderzoek. Maar, er is weinig bekend over de molenaars die de molens (bouwden en) bestierden...

Genealogie Online logoAls stamboomonderzoeker kunt u daar verandering in brengen. Veelal komen er in uw eigen stamboom één of meerdere personen voor die molenaar van beroep waren. Op Genealogie Online komen ruim 30 duizend molenaars voor. Of molenaarsters, molenaarsknechten, watermolenaars, watermolenaars­knechten, korenmolenaars, korenmolenaarsknechten, zaagmolenaars, zaagmolenaarsknechten, houtzaagmolenaars, houtzaagmolenaarsknechten, pelmolenaars, meelmolenaars, oliemolenaars, enz. Als u, op basis van brononderzoek, de exacte molen weet neem dan (in uw stamboomprogramma) in de notitie bij het beroep in ieder geval het 5-cijferige Ten Bruggencatenummer (soms aangevuld met een letter) van de molen op, bijvoorbeeld "Ten Bruggencatenummer 03525". U vindt deze unieke molen nummers op de website allemolens.nl.

Informatie die wordt getoond bij een link naar een molen op basis van het Ten Bruggencatenummer Als Genealogie Online een Ten Bruggencatenummer in de notitie bij het beroep vindt, dan wordt er in uw publicatie automatisch een link gelegd naar de website van allemolens.nl waar aanvullende informatie over de molen kan worden gevonden. Zie bijvoorbeeld de pagina over Jan Kuijper uit de publicatie Genealogie Kuijper of één van de andere gevonden molenvermeldingen op Genealogie Online.

Het toevoegen van het Ten Bruggencatenummer maakt dat er een link kan worden gelegd tussen uw gegevens en de molencollectie! De "links" tussen molenaars en molens kunnen door vereniging De Hollandse Molen weer gebruikt worden om de documentatie van de molens bij te werken.


Open Archieven logoHet advies om het Ten Bruggencatenummer toe te voegen geldt ook voor akten op Open Archieven met molenaars. Als u in uw onderzoek op Open Archieven een molenaar (of variant) tegenkomt, waarvan u weet in welke molen hij (of zij) actief was, neem dat dan op in het commentaar bij de akte zodat andere onderzoekers hiervan kunnen profiteren. Als u bijvoorbeeld in het commentaar "Ten Bruggencatenummer 04420" opneemt (en uiteraard een bronvermelding voor de link) dan zal Open Archieven dit herkennen en een allemolens.nl link en logo tonen. Zie bijvoorbeeld het commentaar bij de huwelijksakte van Wolter Sebes van der Molen en Jantien Bartels, hij was molenaar van molen de Hazewind in Gieten (Ten Bruggencatenummer 04420).


Heeft u een publicatie op Genealogie Online, dan ziet u op de beheer pagina van uw publicatie een nieuw notificatie blok:

Nieuwe notificatie van molenaars om te koppelen met een molen op basis van het Ten Bruggencatenummer

Dit leidt naar een pagina waar alle molenaars in uw publicatie in worden opgesomd (lees: personen waar u bij het beroepen veld molenaar heeft ingevoerd) met daarachter het Ten Bruggecatenummer als u dat al in de notitie bij het beroep heeft opgenomen. Het overzicht kan dienen om uw onderzoek naar molens en molenaars te stimuleren, duik in de polderarchieven, notariële archieven en ander bronnen waar molens en hun molenaars in vermeld worden. Let wel: het Ten Bruggencatenummer dient in uw eigen stamboomprogramma ingevoerd te worden als notitie bij het beroep van de persoon in kwestie, via de GEDCOM export komen de links tussen molenaar en molen weer in uw publicatie op Genealogie Online.

Creative Commons Licence 8 maart 2019 | permanente link naar dit bericht


Ander nieuws


Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief zodat u niets mist!Genealogie nieuwsUw genealogische gegevens en afbeeldingen ook op deze site?

De gemiddelde genealoog verzamelt heel wat gegevens, veelal gestructureerd in een database, spreadsheet of tekstverwerker. De stap om te publiceren - op papier of Internet - is wellicht (nog) een brug te ver. Om deze waardevolle genealogische gegevens toch te delen biedt Genealogie Online u een helpende hand.

In vier eenvoudige stappen kunt u uw genealogisch data eenvoudig Genealogie Online plaatsen. De gegevens zijn en blijven van u, de gegevens worden dan ook geplaatst onder bronvermelding.