Nieuws » Download scans van de Burgelijke Stand via FamilySearch, zolang het nog kan...

De Mormonen bieden via hun website FamilySearch gratis scans van onder andere de Burgelijke Stand (BS) van Nederlandse steden. Een deel van deze scans zal wellicht op termijn niet meer via Internet beschikbaar zijn. Sommige archiefinstellingen hebben afspraken gemaakt over uitruil van scans en indexen op de BS, waardoor de scans straks alleen beschikbaar zijn wanneer u een abonnement neemt op WieWasWie, de opvolger van Genlias en de Digitale Stamboom die naar verwachting in oktober "live" gaat.

Genealogie Online biedt via de gratis Scans zoeken service een helpende hand in het lokaliseren van de juiste registers op basis van de eigen genealogische gegevens. Van diverse Nederlandse archieven maar ook de scans op FamilySearch! Sinds FamilySearch in de Scans zoeken service van Genealogie Online is opgenomen (juli 2010), zijn er echter aan FamilySearch kant veel wijzigigen doorgevoerd waardoor veel van de links niet meer werkten. Met het mogelijke "op zwart gaan" van delen van de BS scans bij de Mormonen heb ik de afgelopen week de totale index opnieuw verwerkt en alle publicaties op Genealogie Online tegen deze nieuwe index aangehouden.

U vindt de Scans zoeken via het logo dat u hier rechts ziet afgebeeld. Dit logo staat op de startpagina van een publicatie en brengt u dan op de overzichtpagina waar alle bronnen staan, per bron kunt u dan de links naar de scans bekijken. Ook kunt u het logo tegen komen op persoonspagina's, klikken op het logo brengt u direct naar de lijst met mogelijke scans van de geboorte-, huwelijks- of overlijdensakte van de betreffende persoon. Let wel: het aantal mogelijke scans bij FamilySearch kan overweldigend zijn, voor alle publicaties op Genealogie Online zijn er in totaal 9,2 miljoen mogelijke treffers! Maar de scans van de BS zijn een belangrijke bron om uw genealogisch onderzoek te ondersteunen, zeer de moeite waard dus!

De treffers bij FamilySearch leiden naar registers van een plaats en jaar of periode. U zult dus veel moeten "bladeren" om de juiste akte te vinden. Een hulpmiddel die ik u graag aanraad is de particuliere website Zoekakten.nl (voorheen Genver). Het biedt een overzicht van al het materiaal dat FamilySearch biedt op het vlak van Nederlandse akten. Bij sommige registers zijn er ook indexen gemaakt door vrijwilligers, bijvoorbeeld aktenummers/paginanummers per jaar. Dit kan het zoeken zeer versnellen!

Heeft u uw genealogische gegevens nog niet gepubliceerd op Genealogie Online? Doe dit dan snel en maak ook automatisch gebruik van de Scans zoeken service.

Creative Commons Licence 20 september 2011 | permanente link naar dit bericht


Ander nieuws


Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief zodat u niets mist!Genealogie nieuwsUw genealogische gegevens en afbeeldingen ook op deze site?

De gemiddelde genealoog verzamelt heel wat gegevens, veelal gestructureerd in een database, spreadsheet of tekstverwerker. De stap om te publiceren - op papier of Internet - is wellicht (nog) een brug te ver. Om deze waardevolle genealogische gegevens toch te delen biedt Genealogie Online u een helpende hand.

In vier eenvoudige stappen kunt u uw genealogisch data eenvoudig Genealogie Online plaatsen. De gegevens zijn en blijven van u, de gegevens worden dan ook geplaatst onder bronvermelding.