Kwartierstaat Peter Jacob van Kooij » Michiel Willems Levenlanck (± 1510-± 1568)

Persoonlijke gegevens Michiel Willems Levenlanck 

  • Hij is geboren rond 1510.
  • Hij is overleden rond 1568.
  • Een kind van Willem Levelangh en N.N.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 17 mei 2007.

Gezin van Michiel Willems Levenlanck

Hij had een relatie met N.N..

De relatie startte


Kind(eren):



Notities over Michiel Willems Levenlanck

Michiel Willems Levenlanck, overlijden: overl. tussen 31-8-1567 en 1-4-1569

Burgerlijke staat

Gestorven circa 1568
Landbouwer, vervener, Bouwman

ouders: Levelangh

Gehuwd met X N.N.,

en hun kinderen:
Ijsbrant Michielszn Leeflangh †ca 1575
Thonis Michielsz Levelang 1536,†1615/1624
Jochem Michiels Levelang †1592/1616

Michiel Willems Levenlack wordt in 1543 aangeslagen voor de 10e penning voor resp. 9, 8 en 4,5 morgen land bij de Rotte en het IJsselmeer en in 1561 voor een huis in de Catgespolder, verlijdt in 1554 een losrente van 5 Ponden ( verzekerd op 8 morgenland ), transporteert in 1564 een erfpenningbrief van 28 Pond d.d. 20-2-1560 en waarborgt in 1567 een erf in de Catjespolder.
Overleden tussen 31-8-1567 en 1-4-1569.
J.Heemskerk en W,Paul, Genealogie van het geslacht Leeflang(h), Zevenhuizen.
Uit Zuidhollandse genealogien II( Rotterdam, Ons voorgeslacht 1991) 136-196.
Inleiding.
De Oorsprong van dit geslacht moet worden gezocht in het Zuid-Hollandse dorp Zevenhuizen.Het is in deze plaats dat we de stamvader vinden, degene die voor het eerst de geslachtsnaam voerde, en wel als Levelanck.
In 1561 werd hij als Michiel Willems Levelanck vermeld als bezitter van land dat gedeeltelijk was verdolven.
Hieruit kunnen we opmaken dat hij behalve landbouwer tevens vervener was. Ook velen van zijn talrijke afstammelingen vonden hun broodwinning in de landbouw en vooral in de turfnering, die in het centrum van Zuid-Holland van de zestiende tot in de achttiende eeuw een grote vlucht had genomen.
Tot grote welstand is men echter door turfstekerij niet gekomen.
Michiels nageslacht vinden we later ook in de omliggende plaatsen zoals Hillegersberg, Berkel, Nieuwerkerk aan den Ijssel en Rotterdam.
De naam Levenlanck werd al spoedig Levelangh en in de latere tijd Leeflang.
Om een genealogie samen te stellen tot aan de huidige generatie zou, gezien de omvang, een zware taak zijn.
Uit dit artikel blijkt dat Leeflang een veelvoorkomende achternaam was in Zevenhuizen.
Het is daarom des te opmerkelijker, dat de naam in Zevenhuizen thans niet meer voorkomt.
Als men de verschillende kwartierstaten die gepubliceerd zijn bekijkt, blijken velen via de vrouwelijke lijn van de familie af te stammen.
Ook in de kwartierstaten van de beide samenstellers komt het geslacht Leeflang meer dan een keer voor.
Een deel van het nageslacht is Remonstrant geworden.
Het opstellen van dit deel van de genealogie was aleen mogelijk door alle transport registers uit het rechterlijk archief van Zevenhuizen door te werken omdat het Remonstrantse doopboek indertijd onvolledig is bijgehouden en hiaten van enige jaren vertoont, vooral bij deze Remonstrantse takken vonden huwelijken in de eigen, besloten en kleine kring plaats waardoor een ingewikkelde verwantschappen ontstonden.
Een voorbeeld is Arij Willems Leeflangh.
Zijn eerste vrouw was de weduwe van een Leeflang en zijn tweede vrouw heette zelf Leeflang.
Door dit laatste was zijn tweede schoonvader een Leeflang, terwijl zijn eerste schoonmoeder ook leeflang heette.
In de zeventiende eeuw was er ook een familie leeflang gevestigd in Vreeland en Kortenhoef.
Op grond van gelijkluidende voornamen was aansluiting op het Zevenhuizense geslacht te verwachten maar niet gevonden ( Bron Hans Dekker ).

Michiel wordt in 1543 aangeslagen voor de 10de penning voor resp. 9,8 en 4,5 morgen land bij de Rotte en het IJselmeer en in 1561 voor een huis in de Catgespolder, verlijdt in 1554 een losrente van vijf ponden (verzekerd op 8 morgen land), transporteert in 1564 een erfpenningbrief van 28 pond dd. 20-02-1560, en verwaarborgt in 1567 een erf in de Catgespolder.

Bron (1):
J. Heemskerk en W. Paul, Genealogie van het geslacht Leeflang(h)/Levelang(h) (Zevenhuizen) - In Zuidhollandse genealogieen II (Rotterdam, Ons Voorgeslacht, 1991) 136-196
Bron (2):
R. Kuijsten, http://home.pi.net/~sxw/rottger.htm
Bron (3):
Hans Dekker, http://www.xs4all.nl/~rmdekker/dekker/index.htm
Bron (4):
Willy Leeflang en Jan de Rooij, eigen onderzoek

De oorsprong van het geslacht Levelanck moet gezocht worden in het Zuidhollandse dorp Zevenhuizen. Het is in deze plaats dat de stamvader is gevonden, degene die voor het eerst de geslachtsnaam voerde, en wel als Levenlanck. In 1561 werd hij als Michiel Willems Levenlanck vermeld als bezitter van land dat gedeeltelijk was verdolven. Hieruit kan worden opgemaakt dat hij behalve landbouwer tevens vervener was. Ook vele van zijn talrijke afstammelingen vonden hun broodwinning in de landbouw en vooral in de turfnering die in het centrum van Zuid-Holland van de zestiende tot in de achttiende eeuw een grote vlucht had genomen. Tot grote welstand is men echter door de turfstekerij niet gekomen. Michiels nageslacht wordt later ook gevonden in omliggende plaatsen, zoals Hillegersberg, Berkel, Nieuwerkerk a/d IJssel en Rotterdam. De naam Levenlanck werd al spoedig Levelangh en in de latere tijd Leeflang. Om een genealogie samen te stellen tot aan de huidige generatie zou, gezien de omvang van dit geslacht, een zware taak zijn, zodat men hieraan misschien wel een "levenlang" werk zou hebben. Uit dit artikel blijkt, dat Leeflang een veel voorkomende achternaam was in Zevenhuizen. Het is daarom des te opmerkelijker, dat de naam in Zevenhuizen niet meer voorkomt. Als men de verschillende kwartierstaten die in (Ons Voorgeslacht) en ook in de kwartierstatenboeken van (Prometheus) zijn gepubliceerd bekijkt, blijken velen via vrouwelijke lijn van deze familie af te stammen. Ook in de kwartierstaten van de beide samenstellers J.Heemskerk en W.Paul komt het geslacht Leeflang meer dan een keer voor. Door de tweede samensteller werd reeds enige jaren geleden een eerste begin van genealogie opgesteld. De eerstgenoemde heeft dit overgenomen, waarna door hem, na veel archiefonderzoek, de onderstaande genealogie werd samengesteld. Een deel van het nageslacht is Remonstrant geworden. Het opstellen van dit deel van de genealogie was alleen mogelijk door alle transportregisters uit het rechterlijk archief van Zevenhuizen door te werken, omdat het Remonstrantse doopboek indertijd onvolledig is bijgehouden en hiaten van enige jaren vertoont. Vooral van deze Remonstrantse takken vonde huwelijken in de eigen, besloten en kleine kring plaats, waardoor ingewikkelde verwantschappen ontstonden. Als voorbeeld moge Arij Willems Levelangh dienen. Zijn eerste vrouw was de weduwe van een Leeflang en zijn tweede vrouw heette zelf Leeflang. Door dit laatste was zijn tweede schoonvader een Leeflang, terwijl zijn eerste schoonmoeder ook Leeflang heette. In de zeventiende en de achtiende eeuw was er ook een familie Leeflang gevestigd in Vreelanden Kortenhoef. Op grond van gelijkluidende voorname was aansluiting op het Zevenhuizense geslacht te verwachten, doch deze is niet gevonden. Dit onderzoek werd gedaan door P. Flippo en H.M. Kuypers te Meppel.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Michiel Willems Levenlanck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Michiel Willems Levenlanck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Michiel Willems Levenlanck

Michiel Willems Levenlanck
± 1510-± 1568



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Levenlanck


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Peter van Kooij, "Kwartierstaat Peter Jacob van Kooij", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-peter-jacob-van-kooij/I555.php : benaderd 23 april 2024), "Michiel Willems Levenlanck (± 1510-± 1568)".