Kwartierstaat Koudijs-Monne » Daniel IV van Ghoor (1390-1451)

Persoonlijke gegevens Daniel IV van Ghoor 

  • Hij is geboren in het jaar 1390.
  • Titel: Heer van Algenghoor
  • Functie: Ambtman van Horn.
  • Hij is overleden op 7 april 1451, hij was toen 61 jaar oud.
  • Hij is begraven in kerk van Haelen.
  • Een kind van Arnold van Ghoor en Catharina van de Weijer
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 7 maart 2021.

Gezin van Daniel IV van Ghoor

Hij is getrouwd met Gertrudis van Caldenbroeck.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Daniel IV van Ghoor

Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek. Deel 9 (1933):
heer van Aldenghoor, overl. 7 April 1451, zoon van Arnold (1) (die voorgaat) en van Catharina van de Weijer. Hij ruilde 10 Juni 1428 met Willem van den Bongart zijn hoeve Ophoven in het land van Born tegen de hoeve of het huis Aldenghoor bij Haelen. Daar dit beide leengoederen waren, moesten zij wederkeerig verheven worden. Dit geschiedde 26 Juni van genoemd jaar voor Frederik graaf van Meurs en Saarwerden, heer van Born en momber van het land van Horn. Daniël was gehuwd met Gertrudis van Caldenbroeck (kasteel te Grubbenvorst) (overl. in 1472), dochter van Alard Fleck of Vlecke van C. en van Elisabeth (of Lijsbeth) van Tegelen. Deze Gertrudis werd in 1414 als erfgename haars vaders met Caldenbroeck beleend, behoudens haar moeder Lijsbeth den lijftocht. Zij ligt met haar man in de kerk van Haelen begraven. Hun kinderen waren: Alard, stichter der linie Caldenbroeck, daarmede beleend 1442, 1465 en 1473, overleed vóór 14 Juni 1489 en huwde met Bela van Kessel, dochter van Sibert en Bela van Krieckenbeck; Arnold (2) (die voorgaat); Johanna, echtgenoote van Godart van Bockholtz; Catharina, gemalin van Gerard Haex In der Heggen, wonende te Thorn; en Elisabeth, priorin der Munsterabdij te Roermond.

Zie: E. Slanghen, Het graafschap Horn. De leengoederen Ghoor, Warenberg, Aldenghoor en Nunhem in Publ. de la soc. hist. et arch. dans le duché de Limbourg XVI (1879), 31-34; Louis de Crassier, Comté de Hornes. Cour féodale et nouvelles seigneuries in Publ. de la soc. hist. et arch. dans le Limbourg LXV (1929), 388-389 (waar de grafsteen staat beschreven); over Caldenbroeck Maasgouw (1901), 48, 51-52.

-------------

Willem ruilt Huize Ghoor te Haelen.
Deze verwantschap zal er ongetwijfeld veel toe bijgedragen hebben, dat juist Willem van
den Bongaert en Arnold I ’zijn zoon, Daniël van Ghoor, een onderlinge ruil hebben gesloten;
vooral voor Aldenghoor is dat ruilverdrag van grote betekenis. Op 10 juni 1428 namelijk gaf
Willem van den Bongaert Huize Ghoor te Haelen in ruil (erfwissel) over aan zijn oomzegger
Daniël van Ghoor, zoon van Arnold I, tegen een soortgelijk adellijk goed, meer naar het
zuiden gelegen. Daardoor kwam het Haelens Huis weer terug in de oorspronkelijke linie Van
Ghoor van Haelen en de voortzetter van die familietraditie, Daniël IV, zal de bouwheer
worden van kasteel Aldenghoor!
De ruilingsbrief (10 juni 1428).
De belangrijke ruilingsbrief, geschreven op perkament meldt:
33
I. den Hoff over Mase gelegen in het land van Horne, zo Haelen, geheischen den
Aldenghoere (hier is de tegenwoordige naam voor het eerst gebruikt!) mit land,
bemden, weide, broecke, cijnsen, pechten & keurmeden aan Willem van den
Bongaert bij erfdeling toebehoort; en dat híj ten deze in staat voor zijn broeder
Johan en voor de minderjarige kinderen van wijlen zijn broeder Adam van den
Bongaert; alsmede zijn zwager Stephan van Lieck, die hunne zegels aan de brief
hbben gehangen;
II. dat Daniël van Ghoor verklaert, op zijn beurt in ruil over te dragen “synen hoff,
lant bemden en broecke te Ophoven, in de lande van Borne, met pachten, cijnsen
keurmeden und wijsgelden”, die echter belast zijn met een vat tarwe aan het
gasthuis te Sittard, en aan de kanunniken, aldaar 4 mark, 2 shillingen en 4
kapoenen;
III. dat Daniël verklaart, dat hem de verruilde goederen te Ophoven bij erfdeling
toebehoren (dat hij ten) deze goed spreekt voor zijn broeders Johan en Willem,
alsmede voor Johan zijn broeders, zoon, voor zijn zuster Aleijde – de weduwe van
Goswin Begijn, ridder – en voor zijn zwagers Godhart van Bocholt en Godhart
Dobbelman van Doenrade; die nevens Johan van de Horneck, Johan van Lieck en
Gerard van de Eicholz als magen en vrienden van Willem van den Bongaert hunne
zegels aan de brief hebben gehangen. (Aldenghoor Archief no. 59).

----------------

Afbeelding hierbij is het zegel van Daniel van Ghoor in 1440. Diameter 29 mm. Randschrift: 'Sigillum Danel van Ghoer'. RAO, Archief kasteel Rechteren, inv.nr. 407.

Gertrudis is op 15 juni 1414 beleend met het Huis Kaldenbroek en de hof te Lomm, als erfgename van haar vader, behoudens haar moeder Lijsbeth den lijftocht.

Op 2 februari 1417 delen Johan, Willem en Daniël van Goor, gebroeders, en Kathrijne van de Wijer, vrouwe te Goor, hun moeder, en Kathrijne en Aleide van Goor, gezusters, nonnen te Bilsen, en Johanna van Goor, hun zuster, de ouderlijke erfenis. De vrouwe behoudt levenslang Huis en hof ten Wijer met molen, panhuis, cijns, keurmeden. De hof te Lotbroek zal men verkopen en uit de opbrengst wordt de schuld van 2400 rijnsguldens aan Johan van Hoekirken betaald die op Wijer rust. Verder ontvangt Johanna 500 rijnsguldens voor haar kindsdeel. Johan krijgt Huis te Goor in het Maasland en de heerlijkheid Pol en Meijel. Het zal daaruit aan zijn tante, de vrouwe van Asten 1500 rijnsguldens schuld betalen. Willem erft het riddergoed ter Weijer onder Heerlen, na de dood van zijn moeder, de hoeve Lotbroek onder Hoensbroek en die van Mooker Oe. Hij betaalt daaruit 500 rijnsguldens. Willem is na de dood van zijn broer Jan heer van Ghoor, Vronenbroeck en Meijel. Daniël krijgt de hof te Ophaven in het land van Borne, de goederen te Sittard, Geleen en Susterseel en de renten en cijnsen van Poll en Panheel. Katherina en Aleijt een lijfrente van 17 malder rogge uit de hof te Hulhave en in het land van Wassenberg 15 malder en uit het goed the Gleene 9 rijnse guldens. Na de dood van de moeder ontvang Willem de hof te Wijer en zal daaruit zijn broers betalen. De-dingslieden zijn Gerard van Vlodorp, ridder, erfvoogd te Roermond, Lizabette van de Wijer, vrouwe te Leute, Claes van der Donck en Lamken van Goor, bastaard. Op 9 februari 1433 'des neesten maendagh nae onser liever vrouwenlichtach' verklaren Johan en Daniël van Ghoer, gebroeders, bij transfix dat hun broer Willem van Ghoer hun 1500 rijnsguldens heeft betaald die hij schuldig was na de dood van hun moeder. Medezegelaar is hun neef Johan van Ghoer Lambrechtzoon.

Op 10 juni 1428 ruilen Daniël van Ghoere en Gertrude van Kaldenbroek, echtelieden, en Wilhem van den Bongart en Goetgin van Licke, echtelieden, van eigendom. Daniël en Gertrude verkrijgen de hof zen Alden Ghoere met land, cijns, pacht, keurmeden, kapoen en een erfpacht te Roggel. Wilem en Goetgin ontvangen hof, land, beemd enz in Ophoven bij Sittard. Zegelaars zijn Daniël en Willem en Johan van Ghoere, Willem van Ghoere, Aleit van Ghoere, Goedert Dobbelstein van Doenrade als man van Katharina van Ghoer, Goedart van Boeckhout als man van Johanna van Ghoer en verwanten van Willem van den Bongart. Op 4 september 1428 'op den neisten satersdagh na sent johansdach decollatio' beleent Frederik graaf van Meurs, heer van Born, momber van het land van Horn, Daniël van Goir met de hof tzen Alden Goir c.a. en 15 malder rogge erfpacht in het kerspel Roggel, verkegen na ruil met Willem van den Bongarde.

Op 24 maart 1432 'op onss liever vrouwenavent annuncionis' is Daniel van Ghoer medezegelaar bij de ruil van het hof c.a. op de Vijsscher Oe met abdis en convent van Onze Lieve Vrouw te Roermond door Willem van Ghoer en Arnolt zijn zoon, tegen de Kloosterhof te Heel. Op 22 augustus 1435 wordt Daniël van Ghoor namens zijn echtgenote Geertruid beleend met de Kaldenbroekse goederen. Op 7 juni 1440 maken Dierick van Hetterscheit, Dierick van Eijll, Sander van den Eger, Wolter van Eijl, Danell van Goer, Gerart Vaeck, Tielman van Eijll en Johan van Dart huwelijkse voorwaarden tussen Johan van Eijll Berntszoon en Agnes van Drijpt Johansdochter.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Daniel IV van Ghoor?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Daniel IV van Ghoor

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Daniel IV van Ghoor


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Ghoor


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans Koudijs, "Kwartierstaat Koudijs-Monne", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-koudijs-monne/I1588.php : benaderd 23 april 2024), "Daniel IV van Ghoor (1390-1451)".