genealogieonline

Kwartierstaat Koos van Rijn » Hugo III Heer van Voorne (1110-> 1156)

Persoonlijke gegevens Hugo III Heer van Voorne 


Gezin van Hugo III Heer van Voorne

Hij heeft/had een relatie met Hadewich Florisdr van Holland ( Bastaard, Alias: Adewij van Vorensis).

De relatie startte.


Kind(eren):

  1. N.N Hugodr van Voorne en Putten  1148-1183 


Notities over Hugo III Heer van Voorne

Van Voorne was een machtige adellijke familie uit Zeeland. Zij waren onder andere burggraaf van Zeeland. Het geslacht is in 1372 uitgestorven.

Hugo I van Voorne is de stamvader van het geslacht. Hij wordt vermeld in een grafelijke oorkonde van 1108. Het stamslot van de familie heeft gelegen in Poortvliet maar werd begin van de 13e eeuw volledig verwoest tijdens de Loonse oorlog. Daarna bouwde de familie de burcht van Voorne.

Poortvliet is een dorp in de gemeente Tholen in de Nederlandse provincie Zeeland. In 2019 telde het dorp 1.670 inwoners, in 2011 waren het er nog 1672. Tot juli 1971 was Poortvliet een zelfstandige gemeente.

Het dorp wordt voor het eerst vermeld in 1200. In 1203 is er ene Lambertus die het (al vlug verdwenen) kasteel van Portvliete bewoonde. De naam Poortvliet is samengesteld uit poort, afgeleid van portus, het Latijnse woord voor haven, en vliet, een waterloop. Hoewel het dorp nu relatief ver van het water ligt, is het ontstaan aan een inbraakgeul van de Pluimpot.

Hugo komt als getuige voor in twee oorkonden van bisschop Burchard van Lechsgemünd van Utrecht. In het eerste onder de “principes” dat wil zeggen edelen en vrijen, in het tweede onder de “laycos liberos”, dat zijn de vrije leken. In tegenstelling met de geestelijke heren en met de dienstlieden (servientes) die mede onder de getuigen voorkomen).

Burggraven van Zeeland
Burggraaf (Latijn: praefectus, castellanus of burggravius) is een adellijke titel (vroeger een functie), die gewoonlijk hoger is dan baron maar een graad lager dan graaf. Het vrouwelijke equivalent is burggravin. De drager van deze titel vervulde vanaf de vroege middeleeuwen een militaire bestuursfunctie voor een leenheer en was in rang grofweg vergelijkbaar met een hooggeplaatste bevelhebber van een garnizoen. Hij of zij zetelde op een burcht of ander soort vesting, waarvan de naam werd afgeleid. De functie van burggraaf verwerd langzamerhand tot een erfelijke functie, waarna de titel haar betekenis verloor en een dode letter werd. De leen van een burggraaf (wanneer van toepassing) werd burggraafschap (Latijn: prefectura) genoemd.

De Heren van Voorne waren burggraaf van Zeeland.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hugo III Heer van Voorne?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Over de familienaam Hugo III Heer van Voorne