genealogieonline

Kwartierstaat Koos van Rijn » Willem Cornelisz Persijn van Ouwendijk (± 1550-1588)

Persoonlijke gegevens Willem Cornelisz Persijn van Ouwendijk 


Verwantschap Willem Cornelisz Persijn van Ouwendijk


Voorouders (en nakomelingen) van Willem Cornelisz Persijn van Ouwendijk


Gezin van Willem Cornelisz Persijn van Ouwendijk

Hij is getrouwd met Maartge Jorisdr van der Houve.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Anna Willemsdr Persijn van Ouwendijk  1575-1615 


Notities over Willem Cornelisz Persijn van Ouwendijk

Persijn is een van oorsprong Kennemer geslacht.
In de 13e eeuw betreft een tak van de familie Persijn de heren van Waterland en Amsterdam.

Zij zetelden in het verloren gegane Huis te Velsen ten noorden van Haarlem.

Jan Persijn Er zijn meerdere Jan Persijns geweest binnen het geslacht. Het bekendst is de ridder Jan Persijn van Velsen (overleden 26-12-1283), heer van Waterland en Marken. In 1274 beschermde hij Haarlem tegen belegeraars en ontving daarvoor uit dank de heerlijkheid Amsterdam uit handen van Jan van Nassau. Hij was heer van Amsterdam tussen 1280 en 1282.

Een minder bekende vertegenwoordiger van het geslacht was Simon Persijn, die de naam Bakenes ging voeren (Batavia Illustrata). Van hem stamt het Haarlemse geslacht Van Bakenes af. Deze Simon Persijn was een broer van de hierboven genoemde Jan Persijn van Velsen en wordt vermeld in 1277.

Het wapen van het geslacht Persijn bevat zes horizontale balken, afwisselend blauw en geel. Op de drie gele (oorspronkelijk goudkleurige) balken staan respectievelijk 4, 3 en 2 roodkleurige Andreaskruisen. Dit wapen lijkt op het gemeentewapen van Spijkenisse (voorheen deel van de heerlijkheid Putten), waarbij zilverkleurige kruisen op de blauwe balken staan.

Verder zien we overeenkomsten in het wapen van Breukelen. Dat komt doordat Gijsbrecht II van Nijenrode in 1392 het wapen van zijn moeder Maria van Persijn van Velsen in zijn wapen opnam. Het wapen van Amsterdam zou gebaseerd zijn op dat van het geslacht Persijn.

Symon Persijn (geboren ca. 1247, de broer van ridder Jan II Persijn 1230-1293) werd in de 2e helft van de 13e eeuw beleend met het gebied Bakenes en zal zich dan Van Bakenese gaan noemen. Hij en zijn nakomelingen voeren een wapen met een schuinbalk, met daarop de drie andreaskruisen van Persijn.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Cornelisz Persijn van Ouwendijk?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Cornelisz Persijn van Ouwendijk

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Willem Cornelisz Persijn van Ouwendijk


Historische context
Bron: Wikipedia
    

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jacobus Johannes van Rijn, "Kwartierstaat Koos van Rijn", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-koos-van-rijn/I1248.php : benaderd 12 juni 2021), "Willem Cornelisz Persijn van Ouwendijk (± 1550-1588)".