Kwartierstaat Jacobus Johannes van Rijn » Dirk I Heer van Voorne (± 1140-1189)

Persoonlijke gegevens Dirk I Heer van Voorne 

  • Hij is geboren rond 1140 in Slot Ravesteyn, Heenvliet, Voorne.
  • Vermelding.
    Dirk I Heer van Voorne (ca.1140 - 1189) had de adellijke titel Heer van Voorne (van 1156 tot 1189).

    Zijn vader was Hugo III van Voorne, en hoorde tot het adellijke geslacht Van Voorne.

    Hij is getrouwd met een dochter van Unarch van Nadelwick, Heer van Naaldwijk en verwierf zo Naaldwijk.

    In latere jaren zou die heerlijkheid door een jongere tak van de familie Voorne worden bestuurd. Hij liet de Burcht van Voorne bouwen samen met zijn broer Floris van Voorne.

    Kinderen:

    Adelheid Dircksd van Voorne (geboren ca. 1161 - 1199).
    Hugo VI (Hendrik) van Voorne, geb, circa 1163 - overleden 1216.
    Floris van Voorne van der Woert (geboren ca. 1165 - 1233)
    Dirk II van Voorne van Zeeland (geboren ca. 1168- overleden 1228).
    N.N Dirksdr van Voorne (geboren ca.1169 - ovl....)
    Bartholomeus van Voorne Van Naaldwijk ( geboren ca. 1170- overleden circa 1220).

    Beroep:ridder, Heer van VOORNE burggraaf van Zeeland (1156 tot 1189), burggraaf van Zeeland (geerfd van zijn broer Floris).

    20 jaar:trouwt met N. Unarchsdr. Van NAALDWIJK

    Dirk I is genaamd naar de graaf Dirk VI Van HOLLAND, een halfbroer van zijn moeder. Hij is getrouwd met de erfdochter van Unarch Van NAALDWIJK, Heer van Naaldwijk. Hij voerde als wapen een gouden aanziende leeuw op rood. Zie ook Rietstap p370,411. Hij liet de Burcht van VOORNE bouwen, samen met broer Floris I. Vermeld 1156 en 1189, getuigde op 03-10-1174 met zijn broer Floris I. Na deze datum is Floris I overleden.

    Dirck I volgde zijn broer Floris I op als Heer Van VOORNE 1174-1189. Het bezit Van VOORNE lijkt na het vererven in 1174, is verdeeld door de broers Dirk I en Hugo IV, waarbij Dirk I de heerlijkheid zelf verkreeg en Hugo IV in leen van Dirk verkreeg, het deel langs de Striene, met de parochie PUTTEN (voor zijn dochter?).

    De neef Hugo V Van VOORNE, zoon van Floris I van Voorne, is overleden vóór onmondig (1160-1178). Hij neemt dezelfde plaats in als zijn vader in het gevolg van de Graaf. Op 20-02-1203 getuigen Dirk I met zijn zoon Bartholomeus.

    Dirck I Van VOORNE, ook Heer Van NAALDWIJK en WOERT. Deze bezittingen komen uit "de bruidschat" bij het huwelijk. Hun gezamenlijke bezittingen zijn verdeeld over de 4 zonen van N.N Unarchdr en Dirck I. Naar Hugo VI de bezittingen Van VOORNE, na zijn dood in 1216 komen de goederen Van VOORNE aan z'n broer Dirk II. Bartholomeus was Heer Van NAALDWIJK en MAERLANT en Floris was Heer Van der WOERT, allebij erfenissen uit het "Huis NAALDWIJK" i. c. van hun moeder.

    Het Nederlands adelsboek van 1992 houdt Willem Riculfsz. Van FOREEST en Machteld De BERGA als de ouders van Willem Van FOREEST.

    Het laatst is het meest waarschijnlijk want Willem Van FOREEST moet tenslotte een bloedverwant zijn van de VOORNE's gezien zijn testament in 1278 en dat kan allen en uitsluitend via Herpert (Harbaren) van der WOERT zijn dochter Beatrijs van der Woert zijn die getrouwd was met Willem van Foreest.

    De broeders Herpert (Harbaren) en Floris II Van der WOERT zijn in 1230 bloedverwanten genoemd van hun leenheer Heer Heydrick (Hendrik) Van VOORNE ('volle' neef, een zoon van Dirk II Van VOORNE).

    Dat betekend dat ze (de Van der WOERT's) uit het gravenhuis stammen via Hugo III Van VOORNE (grootvader van Floris I Van der WOERT) is gehuwd met Hadewig Florisdr. (bastaard) Van HOLLAND (grootmoeder van Floris I Van der WOERT), dochter van N. N. en de Graaf Floris II ("de Vette of de Dikke") Van HOLLAND.

    Bronnen: -Kwartierstaat de Bruijn-Reijenga, -Kronieken van Prometheus 1999, blz. 17-66, Familie Van der MERWEDE, Familie Van CLOOTWIJCK, Familie Van MUYLWIJCK. door J. HARTOG, Hardinxveld 25 mei 1992. -Werkgroep Genealogie te Sliedrecht, wapen: een schild van rood met een gouden balk, ... De kwartierstaat GREIDANUS-JAEGER in stamreeksen is in boekvorm uitgegeven door het Kon. Nederl. Genootschap voor geslacht- en wapenkunde, deel I in 1994, deel II in 2000. Daarna kwamen er losbladige aanvullingen van de auteur, Mr. G.J.J. Van WIMERSMA GREIDANUS, in maart 2002 en maart 2003.
  • Hij is overleden in het jaar 1189 in Tijdens Kruistocht.
  • Een kind van Hugo III Heer van Voorne en Hadewich Florisdr van Holland ( Bastaard, Alias: Adewij van Vorensis)
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 14 juni 2023.

Gezin van Dirk I Heer van Voorne

Hij is getrouwd met Unarchdr Jonkvrouw van Naaldwijk.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1160 te Oostvoorne.


Kind(eren):

  1. Adelheid Dirksdr van Voorne  ± 1161-1199 
  2. Floris I Heer van der Woert  ± 1165-1233 
  3. N.N Dirksdr van Voorne  ± 1169-???? 


Notities over Dirk I Heer van Voorne

Burggraven van Zeeland;

Burggraaf (Latijn: praefectus, castellanus of burggravius) is een adellijke titel (vroeger een functie), die gewoonlijk hoger is dan baron maar een graad lager dan graaf. Het vrouwelijke equivalent is burggravin. De drager van deze titel vervulde vanaf de vroege middeleeuwen een militaire bestuursfunctie voor een leenheer en was in rang grofweg vergelijkbaar met een hooggeplaatste bevelhebber van een garnizoen. Hij of zij zetelde op een burcht of ander soort vesting, waarvan de naam werd afgeleid. De functie van burggraaf verwerd langzamerhand tot een erfelijke functie, waarna de titel haar betekenis verloor en een dode letter werd. De leen van een burggraaf (wanneer van toepassing) werd burggraafschap (Latijn: prefectura) genoemd.
De Heren van Voorne waren burggraaf van Zeeland.

In de Periode 1214-1314 en het ontstaan van het Haringvliet en de familiaire relatie tussen die van Voorne (geboren van Beveren) en met de graven uit West en Oost-Vlaanderen, in relatie tot die Van Holland.

(1,Bron van : Arnulf de Bevere wordt geboren in het jaar 905.
In 964 wordt er voor het eerst gewag gemaakt van een burggraaf in Dixmude. Een baanderheer, een ridder die een aantal leenmannen onder zijn bevel houdt. De burggraaf heet Arnulf De Bevere. Vermoedelijk is hij sinds 940 of mogelijk iets later als burggraaf aangesteld. Het verhaal van Arnulf De Bevere is op zijn minst opzienbarend.
Arnulf wordt in het jaar 905 geboren in Bevere bij het Engelse Worcester. Zijn voorouders regeren in Bevere Manor over het Angelsaksische Mercia, een koninkrijk dat zowat het hele zuidwesten van het hedendaagse Engeland behelst. Bij zijn geboorte is zijn moeder Aethelflaed trouwens koningin van Mercia. Aethelflaed is de dochter van Alfred de Grote, de grote heerser over Groot-Brittannië dat in die tijd omschreven wordt als ‘Bret Waldam’. Arnulf is dus de kleinzoon van de grote heerser Alfred de Grote en de achterkleinzoon van de Engelse koning Ethelwulf.
Als Arnulf in het jaar 965 sterft, wordt hij opgevolgd door zijn 25-jarige zoon Diederik I de Bevere}.
(2,Bron : Dirk II van Holland en Hildegard van Vlaanderen (ca. 938 - 10 april 990) was de dochter van Arnulf I van Vlaanderen en Aleidis van Vermandois. Ze werd gravin van Holland na haar huwelijk met graaf Dirk II, graaf van Holland en West-Friesland). https://nl.wikipedia.org/wiki/Hildegard_van_Vlaanderen

Het Haringvliet ontstond omstreeks 1214 door een reeks zware stormen en overstromingen. De Heer Dirk II (Diederik) Heer van Voorne riep hulp in van Vlaamse monniken om verdere schade aan zijn land te beperken. De duinenrij die het vruchtbare land van Voorne beschermde raakte door een reeks zware stormen in 1214 zwaar beschadigd. Er volgden overstromingen waardoor de laaggelegen gebieden onder water liepen en het Haringvliet ontstond.

De Heerlijkheid Voorne verloor een flink stuk van het grondgebied en vormde niet langer één aaneengesloten gebied: het was een eilandenrijk geworden. Het water bedreigde meer stukken land en dat zette de Heren van Voorne ertoe aan de hulp in te roepen van de Cisterciënzerabdij Ter Doest, gelegen in het Vlaamse dorpje Lissewege. De monniken van dit klooster beschikten over de kennis om dijken aan te leggen. Dat was nodig om het Middellant (het tegenwoordige Rockanje) en de Oosthoek (het tegenwoordige Oudenhoorn en Nieuwenhoorn) te behouden. Door de inspanningen van de monniken werd het gebied weer veiliggesteld. Als dank voor hun hulp schonk Dirk van Voorne het Middellant en de Oosthoek aan de monniken van de abdij Ter Doest. ,,Een oud spreekwoord wil dat men in nood zijn ware vrienden leert kennen’’, zo begint de akte uit 1220 waarin Dirk de schenking officieel vastlegde.

De Cisterciënzers behoorden tot een kloosterorde die ernaar streefde om woeste gebieden te ontginnen en in gebruik te nemen als wei- of akkerland. De Oosthoek voldeed aan de eisen van de monniken, die het gebied begonnen te bewerken. Ze stichtten er een uithof waar ze ongestoord in sobere omstandigheden leefden en werkten. Gemiddeld woonden en werkten er zo’n 250 mensen. De uithof bestond uit zo’n veertig woningen, een stenen woontoren en een houten kerk die door een begraafplaats werd omringd. Alles wijst erop dat het een bloeiende samenleving was, maar de Cisterciënzers begonnen meer waarde te hechten aan het vergaren van kennis dan aan het ontginnen van woeste landen.

In 1314 verkocht Ter Doest de Oosthoek terug aan Gerard van Voorne. Kort daarop overstroomde het gebied, waardoor de uithof werd verwoest. In 1355 werd de Oosthoek deels bedijkt als de polder Oudenhoorn, in 1368 volgde het naastgelegen Nieuwenhoorn. Op dat moment herinnerde er al niets meer aan de vroegere uithof. Dankzij een archeologische opgraving konden veel gegevens over de vroegere samenleving worden achterhaald. https://www.voornewiki.nl/archives/866

Abdij Ter Doest.

Ter Doest is een voormalige abdij gelegen in Lissewege, deelgemeente van Brugge. De abdij speelde een belangrijke rol bij het inpolderen van gebieden in Vlaanderen (zie Saeftinghe), Zeeland en Holland en in de wolhandel met de Vlaamse steden.

Lambert, de Heer van Lissewege die op het Upperhof woonde, gaf in 1106 een domein met kapel aan de benedictijnen die er een abdij stichtten. In 1175 werd ze overgenomen door cisterciënzers, afkomstig van de in Koksijde gelegen abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen, en in 1624 met Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen verenigd.

De tiendschuur of kloosterschuur stamt uit het einde van de veertiende eeuw en is het enige nog resterend abdijgebouw. Ze is 50,50 m lang, 23,75 m breed en de puntgevel is 30,75 m hoog; de hoogte van de zijmuren is 9,25 m. Twee rijen van elk 10 eiken pijlers dragen al meer dan zes eeuwen het unieke eiken dakgebinte. Tot voor 1711 was de schuur met stro bedekt, nu bestaat het dak uit 38.000 Boomse dakpannen.

Dendrochronologisch onderzoek heeft aangetoond dat het hout van het gebint tussen 1370 en 1385 gekapt is. De schuur is kennelijk eerder afgebrand; het muurwerk is vermoedelijk een eeuw ouder.

Willem van Saeftinghe, lekenbroeder van de abdij, streed tijdens de Guldensporenslag in 1302 mee in het kamp van de Vlamingen. Hij zou de Franse aanvoerder, Robert II van Artesië, van zijn paard hebben geslagen en gedood.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirk I Heer van Voorne?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirk I Heer van Voorne

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Dirk I Heer van Voorne


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jacobus Johannes van Rijn, "Kwartierstaat Jacobus Johannes van Rijn", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-jacobus-johannes-van-rijn/I19505.php : benaderd 23 april 2024), "Dirk I Heer van Voorne (± 1140-1189)".