Kwartierstaat Canté - Hubert van Blijenburgh » Willem Peter Hubert van Blijenburgh (1881-1936)

Persoonlijke gegevens Willem Peter Hubert van Blijenburgh 


Verwantschap Willem Peter Hubert van Blijenburgh

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Peter Hubert van Blijenburgh


Gezin van Willem Peter Hubert van Blijenburgh

Hij is getrouwd met Marion Rutherford Ovens.

Zij zijn getrouwd op 17 oktober 1916 te 's-Gravenhage, hij was toen 35 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):

  1. Henriëtta Hubert van Blijenburgh  1917-2008 
  2. John Roberts Hubert van Blijenburgh  1919-± 1995 
  3. Ninian Jules Jacob Marie Hubert van Blijenburgh  1922-2015 


Notities over Willem Peter Hubert van Blijenburgh

Willem Peter Hubert van Blijenburgh (Zwolle, 11 juli 1881 - Bilthoven, 14 oktober 1936) was een Nederlands schermer en militair. Hij nam vijfmaal deel aan de Olympische Spelen en won hierbij in totaal drie medailles.

Willem Peter Hubert van Blijenburgh (H.v.B.) werd op 11 juli 1881 in Zwolle geboren. Hij maakte carrière in het leger. Op 21-jarige leeftijd volgde zijn aanstelling tot tweede luitenant der artillerie. In 1907 en 1908 vond zijn detachering plaats, respectievelijk aan de militaire gymnastiek- en schermschool te Joinville-le-Pont (F) en die te Brussel.

In de Belgische hoofdstad leerde H.v.B. de Zweedse gymnastiek kennen. Bij terugkeer in Nederland volgde zijn publicatie Een poging tot bevordering van de Schermkunst in Nederland. Hierin propageerde hij reeds het Zweedse stelsel. Zijn belangstelling voor dit systeem van gymnastiek leidde in 1909 tot een bezoek aan Zweden, waar hij zich verder kon verdiepen in het Zweedse systeem. Bij terugkeer in Nederland heeft H.v.B. met zijn opmerkelijke propaganda voor het Zweedse stelsel de toenmalige Nederlandse gymnastiekwereld tot nadenken gezet (zie de latere stelselstrijd).

In de periode 1911-1913 studeerde H.v.B. aan het 'Institut Supérieur d'Education Physique, annexé à la faculté de Médecine de l'Université' te Gent. Hier verwierf hij zijn 'licencié en éducation physique' ('avec la grande distinction'). H.v.B. zette zijn studie voort in Amerika waar hij aan het Y.M.C.A.-Training College in Springfield promoveerde op een dissertatie getiteld: A critical study of Swedish Gymnastics ('worthy of very high praise'). Hij mocht zich daarmee 'Master of Physical Education' noemen. In 1926 nam hij het daar in 1891 door James Naismith ontworpen basketbalspel mee naar Nederland.

Weer terug in Nederland werd H.v.B. in 1915 belast met de reorganisatie van de lichamelijke opvoeding bij de Marine. Aangezien in het leger belangstelling was ontstaan voor de Zweedse gymnastiek, benoemde de minister van Marine in 1916 H.v.B. als hoofd van de ingestelde Marine Sport- en Gymnastiekschool te Utrecht. Intussen had zijn bevordering tot kapitein der artillerie plaats gevonden. Het gevolg van deze aanstelling was de invoering van de Zweedse gymnastiek in dit legeronderdeel. Een jaar later werd deze gymnastiek bij K.B. ook voor de andere krijgsmachtonderdelen ingevoerd. In 1919 volgde de nominatie van H.v.B. tot directeur van de Militaire Gymnastiek- en Sportschool in Utrecht. Inmiddels had hij zich ingeschreven aan de medische faculteit van de universiteit van Gent en promoveerde daar tot 'Docteur en Education Physique'. Zijn proefschrift droeg als titel: 'Sur le rôle du pied dans l'élévation sur les pointes des pieds'. Hij was de eerste Nederlander die promoveerde in de lichamelijke opvoeding.

Bij Koninklijk Besluit van 9 augustus 1917 werd het `Algemeen College van Advies voor de Lichamelijke Opvoeding' ingesteld, onder voorzitterschap van F.W.C.H. baron van Tuyll van Serooskerken (vanaf 1894 lid van het I.O.C.). H.v.B. was (in ieder geval tot 1930) deelgenoot van dit `College' dat grote invloed kreeg op de ontwikkeling van de lichamelijke opvoeding. Het betrof hier bijvoorbeeld een leerplan voor de lichaamsoefeningen, de opleiding voor gymnastiekleraren en de beschikbaarstelling van speelterreinen en gymnastieklokalen. In 1924 ontving H.v.B. een regeringsonderscheiding. Hij werd benoemd tot 'eerste' privaatdocent in de theorie en praktijk van de lichamelijke opvoeding aan de faculteit der Letteren en Wijsbegeerte (onder deze faculteit werden de opvoedingswetenschappen ingedeeld) van de Rijksuniversiteit te Utrecht. In 1925 volgde zijn benoeming tot docent aan de Amsterdamse ALO.

Tijdens zijn carrière in het leger - schermen stond toen op het curriculum van de cadetten - had H.v.B. zich verder toegelegd op het schermen. Hij ontwikkelde zich tot een uitstekend schermer (degen en sabel). In de periode 1906 ( de zogenaamde 'tussen liggende spelen') tot en met 1924 nam hij aan alle Olympische Spelen deel. Hoewel hij nooit grote individuele successen heeft geboekt, behaalde hij in teamverband drie bronzen medailles in het schermen op de Olympische Spelen van 1912 (degen enn sabel) en 1920 (sabel).

H.v.B. heeft grote invloed uitgeoefend op de wijze waarop het Nederlandse gymnastiekonderwijs gegeven zou worden. Hij was de eerste Nederlander die promoveerde in de lichamelijke opvoeding. Op 14 oktober 1936, het jaar van de Olympische Spelen in Berlijn, is Willem H.v.B. op 56-jarige leeftijd gestorven in Bilthoven.

Hij heeft met zijn publicaties en zijn optreden veel beroering binnen de wereld van de lichamelijke opvoeding teweeg gebracht. J.M.J. Korpershoek (namens het hoofdbestuur van De Lichamelijke Opvoeding) heeft hem gekarakteriseerd als 'een strijdbare en strijdende figuur'. H.v.B. schuwde de felle strijd niet als het ging om de invoering van het door hem gepropageerde Zweedse stelsel in zowel het leger als het onderwijs. Dit optreden riep een hevig verzet op van zijn tegenstanders, 'die andere principes en grondslagen, andere praktische werkwijzen op dit terrein voorstonden'. Het gevolg was een '(stelsel)strijd' die niet alleen meer op feitelijke argumenten, maar tevens op persoonlijke aanvallen was gebaseerd en zodoende als 'bitter en onstuimig' is geduid.
Hoe diep deze militair de wonden geslagen heeft, blijkt uit de typering van Korpershoek: 'Zonder aarzeling en zonder schroomvallig respect voor het bestaande, maar voor zijn rede als verkeerd en averechtsch zich voordoende, moest hij dit bestaande aanvallen en vernietigen; het moest als nadeelig voor de bereiking van het gestelde en noodzakelijk te verwezenlijken doel, afgevoerd en afgeschreven worden'. De eerste publicatie (1910) van H.v.B., voorzien van een 'forse, niets ontziende strijdroep', was volgens het genoemde hoofdbestuurslid een 'oorlogsverklaring' aan het Duitse stelsel. Desondanks was de verdienste van H.v.B. dat hij zichzelf en andere vakmensen aanzette 'tot nieuwe bezinning omtrent de juistheid der voorgestane en toegepaste beginselen, der doelstellingen en der toegepaste werkmiddelen', maar tevens uitdaagde tot scherpere formulering daarvan. Mede daardoor gaf hij een nieuwe stimulans tot bestudering van de nieuwste inzichten op het gebied van de 'fysiologie, de psychologie, de bewegingsleer, de biologie, de pedagogiek, de hygiëne en de techniek', aldus de voorzitter van het hoofdbestuur.

Bron: http://www.canonlo.nl/biografie/51184

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Peter Hubert van Blijenburgh?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. Geboorteakte BS gemeente Zwolle, akte 447
  2. Overlijdensakte BS gemeente De Bilt, akte 132
  3. Online Begraafplaatsen 3.0
    Willem Peter Hubert van BLIJENBURGH 11-07-1881 14-10-1936 55.
  4. Huwelijksakte BS gemeente 's-Gravenhage

Tijdbalk Willem Peter Hubert van Blijenburgh

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Hubert van Blijenburgh

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 11 juli 1881 lag rond de 19,5 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 78%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • In het jaar 1881: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 1 juni » Eerste Nederlandse openbare telefoonnetwerk wordt in gebruik genomen.
    • 4 juni » De Brabantse Lijn, de spoorlijn die Tilburg met Nijmegen verbindt, wordt geopend.
    • 2 juli » President James Garfield van de VS wordt neergeschoten door Charles J. Guiteau. Hij overlijdt uiteindelijk op 19 september 1881 aan bloedvergiftiging.
    • 23 juli » De 5-jarige Johannes Huibers, later bisschop van Haarlem, legt de eerste steen van het Centraal Station te Amsterdam.
    • 23 juli » De Internationale Gymnastiekfederatie wordt opgericht in Luik.
    • 8 december » Het Ringtheater te Wenen brandt af (zie Ringtheaterbrand).
  • De temperatuur op 17 oktober 1916 lag tussen 2,1 °C en 10,5 °C en was gemiddeld 5,8 °C. Er was 0,8 mm neerslag. Er was 2,4 uur zonneschijn (23%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1916: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,4 miljoen inwoners.
    • 18 mei » Begin regeerperiode Vietnamese keizer Khải Định.
    • 1 juli » Eerste Wereldoorlog: eerste dag van de Slag aan de Somme. Op deze dag komen 20.000 soldaten van het Britse leger om, en raken 40.000 gewond. Het einde van de slag is in november.
    • 15 september » Voor het eerst worden tanks ingezet op een slagveld. Tijdens de Slag aan de Somme zetten de Britten 49 Mark I-tanks in.
    • 19 september » De Force Publique onder Charles Tombeur verslaat het leger van Duits-Oost-Afrika in de Slag bij Tabora.
    • 12 oktober » Oprichting van de Mexicaanse voetbalclub Club América.
    • 18 november » De slag aan de Somme eindigt.
  • De temperatuur op 14 oktober 1936 lag tussen 5,8 °C en 13,0 °C en was gemiddeld 10,0 °C. Er was 0,1 mm neerslag gedurende 0,3 uur. Er was 1,7 uur zonneschijn (16%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1936: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,5 miljoen inwoners.
    • 1 maart » De bouw van de Amerikaanse Hooverdam wordt afgerond.
    • 17 juli » Begin van de Spaanse Burgeroorlog met een muiterij in Marokko.
    • 18 juli » Staatsgreep van Generalísimo Franco tegen de Tweede Spaanse Republiek. Begin van de Spaanse Burgeroorlog, die zou leiden tot veertig jaar dictatuur.
    • 14 augustus » Oprichting van de Georgische voetbalclub Lokomotivi Tbilisi.
    • 8 september » Verloving tussen prinses Juliana der Nederlanden en Bernhard van Lippe-Biesterfeld.
    • 12 december » De Moerdijkbrug over het Hollandsch Diep wordt geopend.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Frits Derksen, "Kwartierstaat Canté - Hubert van Blijenburgh", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-cante-hubert-van-blijenburgh/I1.php : benaderd 28 maart 2024), "Willem Peter Hubert van Blijenburgh (1881-1936)".