genealogieonline

De geslachten Vermaat (van der Ma(e)the, Vermaet(h), Roodenburg Vermaat) » Franciscus Vermaeth

Persoonlijke gegevens Franciscus Vermaeth Mannelijk


Voorouders (en nakomelingen) van Franciscus Vermaeth

Franciscus Vermaeth
1620-1673


Notities bij Franciscus Vermaeth

VERMAET (Franciscus), geb. te Haarlem 7 Maart 1620, overl. te Culemborg 2 Nov. 1673. In 1655 trad hij te Mechelen in de Societeit van Jezus en werd in 1664 naar Culemborg gezonden. Gedurende de negen jaren, die hij daar doorgebracht heeft, had hij met velerlei moeilijkheden te kampen. Nog steeds duurde hier het getwist voort over den eigendom der zoogenaamde ‘Kloppenschool’ tusschen de families van Meerhorst en Montfoort eener- en den pater anderzijds, zonder dat hij dit tot een bevredigend einde kon brengen. Het was nog tijdens zijn verblijf te Culemborg dat in 1672 de troepen van Lodewijk XIV zich van de stad meester maakten. Op verzoek van den angstigen protestantschen magistraat, bood hij, in toga en tusschen twee offlcieele personen in, den franschen bevelhebber de sleutels der stad aan. Hij werd met de grootste voorkomendheid ontvangen en verkreeg de verzekering dat, alleen reeds om zijnentwille, den burgers geen letsel zou geschieden. Het protestantsche stadsbestuur was hem dan ook zeer welwillend gezind, waartoe zijn groote bescheidenheid niet weinig bijdroeg. In hetzelfde jaar dat de Franschen de stad verlieten, overleed hij.
Zie: Arch. aartsb. Utr. III, 97.
Kleijntjens

"In 1573 werd de Oude Jeroenskerk overgenomen door de protestanten. De schedel van St. Jeroen werd uit de schrijn genomen en verborgen. Helaas is deze schedel nooit meer teruggevonden. De Rooms Katholieke gemeenschap moest voor de eredienst daarna uitwijken naar enkele boerenwoningen aan de Oude Zeeweg en later (tot 1690) in het huis “De Nederhel” vlak bij het begin van de duinen aan de Breloftsweg (hoek Duinweg/Nieuwe Zeeweg). Intussen had de toenmalige pastoor Vermaat, afkomstig uit Haarlem, in 1653
geprobeerd een deel van de relieken, die tot op dat moment in Haarlem bewaard werden voor de Noordwijkse
kerkgemeenschap, te verwerven. De schedel was immers verloren gegaan, waardoor de Noordwijkse parochie geen tastbaar overblijfsel meer in bezit had van St. Jeroen. Uiteindelijk gelukte het pastoor Vermaat een ellepijp van St. Jeroen te bemachtigen, gevat in een zilveren arm.
[http://www.deoudedorpskern.nl/userfiles/publicaties/8_kernpunten_75_toren-editie.pdf]

De relieken van Sint Jeroen bevonden zich tot 1573 in de abdij van Egmond.Toen de geuzenleider Sonoy optrok naar Egmond werden alle relieken in allerijl overgebracht naar Haarlem.Twee beenderen werden apart genomen voor openbare verering.De overige beenderen bleven in een koffer in de kapel in Den Hoek In 1647 werd Franciscus Vermaat als pastoor in Noordwijk benoemd. Hij zorgde ervoor dat de armreliek in een zilveren houder werd gevat ,zoals deze nog te zien is in de reliekschrijn in de parochiekerk te Noordwijk.
[http://sintjeroen.blogspot.ch/2008_06_01_archive.html]

Bronnen

  1. INVENTARIS HISTORISCH ARCHIEF VAN DE GEMEENTE NOORDWIJK 1399-1810

Tijdbalk Franciscus Vermaeth

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Vermaeth

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Vermaeth.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Vermaeth.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Vermaeth (onder)zoekt.