genealogieonline

De geslachten Vermaat (van der Ma(e)the, Vermaet(h), Roodenburg Vermaat) » Catharina Johanna de With (1691-1728)

Persoonlijke gegevens Catharina Johanna de With 


Verwantschap Catharina Johanna de With


Voorouders (en nakomelingen) van Catharina Johanna de With

Catharina Johanna de With
1691-1728


Notities over Catharina Johanna de With

Eerste van tweeling

Beroep: dichteres en vertaalster

WITH, Katharina Johanna de (ged. Utrecht 13-2-1691 – gest. Utrecht 16-2-1728), dichteres en vertaalster. Dochter van Ludolf Adriaan de With (1652?-na 1728), advocaat, en Elisabeth Vuyst (gest. 1719?). Katharina Johanna de With bleef ongehuwd.

Katharina Johanna de With had drie zusters: Henriëtte Elizabeth, Everardina Jakoba en Wilhelmina. Hun vader was behalve advocaat ook secretaris van het kapittel van St. Marie in Utrecht, een functie die hij vijftig jaar lang (tot 1724) zou bekleden.

In 1714 verscheen het vroegst bekende gedicht van Katharina Johanna de With, een huwelijkszang in pastorale trant. In diezelfde trant schreef ze de daaropvolgende jaren verscheidene gelegenheidsgedichten voor familieleden en vrienden. Voor het ‘landspel’ De getrouwe herderin (1719), haar berijming van een prozavertaling van Francesco Contarini’s Fida ninfa, leverden bevriende dichters als Ludolf Smids, Pieter Vlaming en de pastorale dichter bij uitstek, Jan Baptista Wellekens, drempeldichten. De dankbrief die ze aan laatstgenoemde schreef, is een van de weinige brieven die van haar overgeleverd zijn.

Met genoemde dichters moet Katharina de With veel contact gehad hebben. Vlaming was een huisvriend die zijn historische belangstelling deelde met vader De With en zelf was Katharina de With een protégee van Wellekens (Cox-Andrau, 285). Hoewel Vlaming sprak van ‘Drie gezusters dichteressen,/ In het stamhuis van De With’ (lofdicht in Getrouwe herderin, **3r), was het alleen Katharina die enige naam maakte als dichteres. Wel schreef haar zus Henriëtte Elizabeth, net als zij zelf, een lijkdicht bij de dood van de dichter Jakob Zeeus in 1718.

Voor of in 1719 stierf Katharina’s moeder, evenals haar zuster Wilhelmina. Aan de dood van de laatste wijdde ze een – ongedateerd – gedicht, ‘Zeestar. Visscherszang op het afsterven van myne zuster Wilhelmina de With’ (Gedichten, 72). Katharina had een zwak gestel en haar ‘menigvuldige ziekten en kwalen’ (opdracht Fillis) maakten haar het schrijven gedurende lange perioden onmogelijk. In februari 1726 liet ze Magdalena Barbara Wellekens, dochter van de inmiddels overleden dichter, weten dat ze niet in staat was haar te ontvangen, want haar ‘lot wordt telkens kwader;/ Hier komt niets thuis als tegenspoed’ (Mengeldichten, 101). In februari 1728 overleed Katharina Johanna de With, 37 jaar oud.

Na haar dood zorgden Henriëtte Elizabeth en Everardina Jakoba de With ervoor dat wat er nog aan werk van hun zuster lag uitgegeven werd. Zo verscheen al in 1728 het herdersspel Fillis van Scirus, naar het Italiaanse van Guidubaldo de Bonarelli, aangevuld met haar Mengeldichten. Uit de opdracht van beide zusters aan Pieter Vlaming valt op te maken dat deze kort voor haar dood bij Katharina op bezoek was geweest en dat zij hem gevraagd had Fillis aan hem te mogen opdragen. U weet, schrijven haar zusters in deze opdracht, dat door ‘hare beklagelijke toestand’ Fillis ‘zo lang onderhanden heeft moeten blijven’, maar gelukkig heeft zij ‘weinige weken voor haar overlijden [...] uwe toezegging hiertoe [nl. de opdracht]’ verkregen.

Latere letterkundigen hebben het werk van Katharina Johanna de With over het algemeen positief beoordeeld. De literator Jan van Walré noemde haar een ‘begaafde maagd’, die de liefde bezong zonder die zelf ooit te hebben mogen beleven (p. 72). Van de literatuurhistorici vond Van der Aa dat ze een ‘te weinig bekende dichteres’ was en waardeerde Witsen Geysbeek haar als ‘zeer verdienstelijk’. Pennink oordeelde anders: ‘Vriendelijk en beschaafd, zonder originaliteit of diepte’ (p. 203). Hoe dat ook zij, Katharina de Withs gedichten zijn geheel in de vergetelheid geraakt.
[With, Katharina Johanna de, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. URL: http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/DVN/lemmata/data/With [15/04/2012]]

Ongehuwd overleden

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Catharina Johanna de With?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

 1. DTB Utrecht dopen 1665-1692 [Family Search, p. 614/639]
 2. Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905 Inv nr. U138a006
 3. DTB Utrecht overlijden 1726-1732 [Family Search, p. 68/354]

Tijdbalk Catharina Johanna de With

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam De With

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De With.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De With.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De With (onder)zoekt.

Historische context • De temperatuur op 16 februari 1728 lag rond de -2 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
 • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
 • In het jaar 1728: Bron: Wikipedia
  • 4 mei » De opera Tolomeo, re di Egitto van Georg Friedrich Händel gaat in première in Londen.
  • 25 mei » Frederik Lodewijk van Nassau-Ottweiler wordt opgevolgd door zijn achterneven Karel en Willem Hendrik II van Nassau-Usingen.


Bron: Wikipedia