genealogieonline

De geslachten Vermaat (van der Ma(e)the, Vermaet(h), Roodenburg Vermaat) » Rumer uten Goye

Persoonlijke gegevens Rumer uten Goye Mannelijk


Voorouders (en nakomelingen) van Rumer uten Goye


Kwartierstaat
Aetsaert Ghiselbrechts uten Goye
1300-????
   
Stamboom
 
Stamboom
Rumer uten Goye
1345-????
x
Feije van den Vene
1330-????
Stamboom
Aerntge (Arentje) Rumers van den Vene
1370-????
Tree 5


Gezin van Rumer uten Goye

Hij is getrouwd met Feije van den Vene.

Kind(eren):

  1. Aerntge (Arentje) Rumers van den Vene  1370-???? Tree 8


Notities bij Rumer uten Goye

In 1263 werd door de kerk een stuk land uitgegeven aan Willem Overdamme. Het land ligt vanuit Loerik gezien aan de andere kant van de Rietsloot. Om daar te komen moesten de inwoners van Loerik over een dam. Het land krijgt de naam 'Overdam'. Willem bouwt er een boerderij en exploiteert het land. Het is een van de vroegste lokaties in de regio waar lijfpacht plaatsvindt.
Deze boerderij komt op 14 november 1357 voor het eerst in de documenten voor, als deze wordt doorverkocht aan ene Rumer, die een bastaardzoon is uit het geslacht Van Goye.
Het Utrechts kapittel van Oudmunster (geestelijken die hiërarchisch direct onder de bisschop vielen) wordt in 1418 eigenaar van Overdam. Een boer pachtte de boerderij en het land. Het kapittel van Oudmunster had in de boerderij wel één kamer gereserveerd voor vergaderingen en om de pacht te ontvangen van andere Houtense boeren.
[http://www.oudhouten.nl/content/artikelen/middeleeuwenlaat/1263boerderijoverdam.html]

Het geslacht Van Goye was een machtige familie uit de periode 944 tot en met 1350. De familie is het nageslacht van de Hollandse graaf Gerulf, waarvan zijn zoon Waldger III tot het jaar 936/939 eigenaar was van deze regio. Waldger wordt de eerste Graaf van Goye genoemd (bron), die het kasteel Ten Goye bouwde. Daarbij was hun belangrijkste rol burggraaf voor de Utrechtse bisschop. Met een leger soldaten vormden ze in feite de militaire macht van de bisschop.
Daarna duikt de familie op als machthebbers in de graafschappen Opgooi, Utrecht en Lek en IJssel. Maar na 1277 alleen nog over Opgooi. Het blijft een haat-liefdeverhouding met de bisschop van Utrecht. Storend vinden ze vooral de afnemende macht, die geleidelijk wordt overgeheveld naar de bisschop van Utrecht. Regelmatig komen ze in opstand. Ook plunderen de Heren van Goye soms. Maar de bisschop en de geestelijke leiders weten keer op keer het geslacht Van Goye in bedwang te houden. Uiteindelijk vervallen de drie graafschappen aan het bisdom.
Bij het vormen van de graafschappen rond 1027, is Rodbert (Robertus, Rutbert) van Goye burggraaf. Op deze manier is de Bisschop verzekerd van militaire steun. In het jaar 1122 gaat het fout. De soldaten van Willem III van Goye raken slaags met de soldaten van Keizer Hendrik V die op bezoek is in Utrecht. Willem III wordt in de gevangenis gezet en ontheven uit zijn grafelijke macht. Na de dood van Keizer Hendrik V wordt in 1126 Willem IV van Goye graaf van Lek-en-IJssel, Opgooi en Utrecht. Vanaf 1132 hoeft hij niet meer actief te zijn in het graafschap Utrecht en neemt het geslacht Van Cuijk het graafschap Utrecht over.
Daarna lijkt het een tijdje rustig, maar de machtstrijd tussen de bisschop in Utrecht en de familie van Goye blijft aanwezig. De functie van graaf vervalt. Tussen 1224 en 1265 hoeft de familie geen taken uit te voeren voor de bisschop. Wel heeft de familie van Goye grond in het bezit. Daarbij ontstaat er in 1227 een geschil tussen het kapittel van St. Marie te Utrecht en Walter van Goye. Die had te weinig tienden afgedragen. Ook zijn zoon en kleinkind blijven onenigheid houden met het kapittel.
Zoon Dominicus Ghiselbertus Uten Goye staat bekend onder zijn openlijke stille strijd tegen de bisschop. Hij kiest de kant van de Hollandse koning en dat blijkt een verkeerde keuze. Toch wordt hij in 1265 op hogere leeftijd de eerste Maarschalk van Het Nedersticht. Lang blijft hij dit niet, want drie jaar later wordt hij broeder frater Ghiselbertus quondam Dominus de Goye. De rest van de familie huist dan in kasteel Ten Goye en slot Hagestein. In 1277 wordt het graafschap Lek en IJssel verkocht en wordt alleen nog maar macht uitgeoefend over Houten, 't Goy en Hagestein.
En dan in 1284 wordt het ingewikkeld. De ene Ten Goye krijgt deels de hogere rechtsmacht over onze regio en de andere Ten Goye de lagere rechtsmacht. Bovendien heten ze allemaal Giselbertus en hun opvolger soms ook. Ghisebrecht (Giselbertus) Utengoye was sinds 1315 tweede burggraaf van Utrecht. Toen de bisschop Gwijde van Avesnes buiten Het Sticht was, ondernam Ghisebrecht rooftochten door Het Sticht. Mogelijke aanleiding is de grote hongersnood die deze jaren heerste in delen van Europa. Bovendien had Ghisebrecht de onafhankelijkheid uitgeroepen over het graafschap Opgooi en de omgeving. Mogelijk was Ghisebrecht geïnspireerd door de naastgelegen vrijstaat Culemborg. Nadat de bisschop was teruggekeerd, mocht Ghisebrecht een verklaring afleggen en werd hij onthoofd.
De bisschop wilde vervolgens ook het kasteel tot zijn bezit innemen en in 1317 vond belegering plaats. Maar de voogden van de minderjarige zoon van Ghisebrecht boden weerstand. Met de zwaarste wapens van die tijd, werd het kasteel overwonnen. Lang profiteerde de bisschop er niet van. 's Nachts na de overwinning stierf de bisschop. De voogden wisten het kasteel terug te bemachtigen. Zoon Ghisebrecht krijgt later de hogere rechten van Houten en 't Goy en kiest de kant van de graaf van Holland. Zijn zoon overlijdt kinderloos en het geslacht Ten Goye sterft daarmee halverwege de 14e eeuw uit.
In 1322 krijgt Margriet van Goye de macht in een aantal gerechten. Via haar komt het gebied van de familie terecht bij het geslacht Van Vianen.
[http://www.oudhouten.nl/content/artikelen/middeleeuwenlaat/familievangoye.html]

Tijdbalk Rumer uten Goye

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Uten Goye


    ?