De geslachten Vermaat (van der Ma(e)the, Vermaet(h), Roodenburg Vermaat)

Foto van Peter J.R. Vermaat
De publicatie De geslachten Vermaat (van der Ma(e)the, Vermaet(h), Roodenburg Vermaat) is samengesteld door (neem contact op) en bestaat uit 9.007 personen. Vanwege privacy zijn 3.769 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op maandag 28 augustus 2023.


Sinds mijn vader me 40 jaar geleden vertelde dat mijn oudoom Matthijs Vermaat de afstamming had "uitgezocht", ben ik geinteresseerd in mijn voorgeslacht. De zaterdagen met hem in het Gelders Archief, op zoek naar gegevens van de familie Van den Born, hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten. Toch zou het nog 35 jaar duren voor ik zelf aan de slag ging. Het eerste duwtje werd gegeven door mijn aangetrouwde neef Henk Schaap, die in 2008 met zijn stamboom in de weer ging. Na het opzetten van de "Nazaten van Conraad Meinders Winter" (de familie van mijn vrouw) en de kwartierstaat van onze zonen, vond ik het tijd om te beginnen aan de reeks nazaten van Philips (Eerstsoen), de oudst bekende voorouder van de familie Vermaat/Vermaet/Van der Mathe. Waar te beginnen? Ik heb bij mijn eerste inventarisatie ruim gebruik gemaakt van wat er reeds op internet te vinden was. Mijn dank gaat daarbij uit naar Hans Barends (http://members.chello.nl/l.barends2/index.htm), die bergen werk verzet heeft bij het uitzoeken van diverse families uit Spijkenisse en waaruit ik mijn "beginkapitaal" fors kon aanvullen. Veel dank ben ik voorts verschuldigd aan de websites "Nazaten van Jan de Raet", "Genealogie Rijerkerk-Bronner" en "Genealogische Verkenningen op het eiland IJsselmonde, Schiedam, Delfshaven en daarbuiten". Veel bleek daarin te kloppen, maar heel veel ook niet. Ik ben daarom begonnen met het systematisch doorwerken van de DTB-registers van Zuid Holland (via GaHetNa), het materiaal van VanPapiernaarDigitaal en van diverse Brabantse archieven die gescande bronnen ter beschikking stellen. Hierdoor kon ik diverse fouten verbeteren en kwam ik een flink aantal relevante familieleden op het spoor. Ook de ORA en ONA van het Gemeentearchief Rotterdam en het Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg leverde enorm veel materiaal op. De mooiste vondsten waren de sporen van de nazaten van Maerten Philipsz Vermaet en Magdalena Jansdr Bos in Oosterhout en die van Steven Philipsz Vermaet uit Rotterdam. Een aantal bijzondere vermeldingen vond ik in de lijsten van VOC-opvarenden. Bijzonder dankbaar ben ik voor de publicatie Het parenteel van Luytgen Woutersz van Marcel S.F. Kemp in Utrechtse Parentelen voor 1650 deel I, dat in 2010 werd uitgegeven door "Ons Voorgeslacht". Hierin worden de eerste 8 a 9 generaties van deze familie uitgebreid en helder uitgewerkt. Wat een mooi resultaat van 40 jaar onderzoek! Tot medio 2013 ben ik nog bezig om met behulp van de BS-scans van het onvolprezen GenVer de overlijdensakten integraal over te nemen. Momenteel onderscheid ik drie stambomen en honderden takjes en individuen die ik (nog) niet in de grote reeksen kan plaatsen. Ik hoop dat het in de toekomst, door nader onderzoek en door tips van bezoekers, mij wel lukt ze aan de afstamming toe te voegen. Inmiddels is mij ook duidelijk dat de (Westbrabantse) Rooms-Katholieke familie Vermaat geen enkele verwantschap hebben met de (Utrechtse/Voornse) protestantse familie of de (ook protestantse) familie Vermaat uit Ameide/Tienhoven. De naam "Vermaat" is daar een verbastering van "Varremaet"!
Veel heb ik hierbij te danken aan het artkel van A.M. Bosters uit de Brabantse Leeuw 1997/1998. De belangrijkste families en regio's: - Van der Ma(e)th(e), Verma(a/e)t(h): Schonauwen, Utrecht, Zuidhollandse eilanden - Verma(a/e)t(h): Ameide/Tienhoven - Varremaeth, Voormaat, Vermaat: West-Brabant, Goeree-Overflakkee Regelmatig blog ik over mijn onderzoek op http://vermaatisdenaam.blogspot.com/ en op http://ondergenealogen.blogspot.com/ .

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.
Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden


Andere publicaties van Peter J.R. Vermaat

Bekijk de complete lijst van genealogische publicaties van Peter J.R. VermaatCollecties

Deze publicatie is onderdeel van de volgende collectie(s):

Logo Genealogie Online collectie Nederlandse VOC en WICNederlandse VOC en WIC
Stambomen met personen die een rol hebben gehad bij de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC).
Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!