Groningse doopsgezinden » Pieter Huisinga Bakker (1714-1801)

Persoonlijke gegevens Pieter Huisinga Bakker 

  • Hij is geboren op 24 maart 1714 in Groningen.Bron 1
    Pseudoniem: Pieter Bakker of Pieter Adriaans Huisinga Bakker.
    _________________________________________________

    Er zijn ook bronnen, die zeggen, dat hij is geboren te Huizinge op "Melkema". Dat is echter onwaarschijnlijk. Zijn ouders woonden in Groningen.
  • (Levensloop) van 1714 tot 1801.Bron 2
    "Pieter Huisinga Bakker, b. 24 March 1713, d. 22 October 1801, married Elisabeth Wagenaar in 1749. He was the son of a Mennonite family and a Collegiant. An exporter by trade, he was also a poet, writing his Poëzy in three parts (Amsterdam 1773, 1782, 1790). He also translated the writings of John Milton (1608-74). In 1768 he was named a member of the Dutch Literary Society, founded in Leiden in 1766, in whose Werken (works) he published a remarkable study of Dutch poetry titled Beschouwing van den ouden gebrekkelyken en sedert verbeterden trant onzer Nederduitsche versen (vol. 5 [1781], pp. 83-130). The biography, Het leven van Jan Wagenaar, beneevens eenige brieven van en aan denzelven ( Amsterdam, 1776), of his brother-in-law and well-known Collegiant, remains of enduring significance. He was a descendant of the Huizinga family and was the first to publish a genealogy of this family, entitled Stamboek of Geslachtsregister van Derk Pieters en Katrina Thomas (Groningen, 1775)."

    "Uit latere tijd is bekend de koopman-dichter Pieter Huisinga Bakker, op "Melkema" geboren 1714 en te Amsterdam overleden 1801. Hij was de schrijver van het eerste 'Stamboek of Geslachtsregister der Nakomelingen van Derk Pieters en Katrina Tomas' teGroningen in 1775."

    "BAKKER (Pieter Huizinga), geboren te Huizinge, in de provincie Groningen, in 1713, was koopman te Amsterdam, waar hij in 1801 overleed. Hij had eene uitmuntende opvoeding genoten, waardoor hij zich vroegtijdig met goed gevolg op de dichtkunst toelegde. Vooral muntte hij in ernstige stukken en de beschrijvende poëzij uit."

    "Bakker (Pieter), later schreef hij Huisinga Bakker, met den naam zijner moeder, werd geb. te Gron., 1713, en overl. 21 Oct, 1801 te Amst. waar hij koopman was."

    "Gesterkt door deze voorbeelden zag ik in de uitgever Jacobus de Vries een niet mis te verstane verwijzing naar Pieter Huisinga Bakker, want die was in 1749 getrouwd met Elisabeth Wagenaar, weduwe van Jacob de Vries."

    "Pieter Huysinga Bakker (1714-1801) was een bejaarde, kinderloze weduwnaar, die behalve vrachtondernemer op Hull in Engeland, ook een vrij bekend dichter was. Zijn vrouw Elisabeth Wagenaar, die al in 1766 was gestorven, was de zus van de geschiedschrijver Jan Wagenaar (1709-1773), waarover Bakker een biografie heeft geschreven."
  • Hij is overleden op 22 oktober 1801 in Amsterdam, hij was toen 87 jaar oud.Bron 3
  • Een kind van Adriaan Pieters Bakker en Heiltje Jacobs Huisinga
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 26 juli 2023.

Gezin van Pieter Huisinga Bakker

Hij is getrouwd met Elisabeth Jans Wagenaar.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 20 april 1749 te Amsterdam, hij was toen 35 jaar oud.Bron 4

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Huisinga Bakker?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Huisinga Bakker

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Huisinga Bakker

Tjaakjen Cornelis
± 1672-1737

Pieter Huisinga Bakker
1714-1801

1749

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. "Doopsgezinden in de Ommelanden" van P. Coolman; Stamboek Huizinga
  2. www.gameo.org; "Doopsgezinden in de Ommelanden" van P. Coolman; Biographisch woordenboek der Nederlanden. Deel 2. Eerste en tweede stuk van A.J. van der Aa; Biographisch woordenboek der Noord- en Zuidnederlandsche letterkunde van J.G. Frederiks en F. Jos. van den Branden; De andere achttiende eeuw: opstellen voor André Hanou; "Patriotse illusies in Amsterdam en Harderwijk: de patriottentijd in ..."
  3. Biographisch woordenboek der Noord- en Zuidnederlandsche letterkunde van J.G. Frederiks en F. Jos. van den Branden; Biographisch woordenboek der Noord- en Zuidnederlandsche letterkunde van J.G. Frederiks en F. Jos. van den Branden; stamboek Huizinga
  4. Stamboek Huizinga

Over de familienaam Bakker

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bakker.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bakker.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bakker (onder)zoekt.

De publicatie Groningse doopsgezinden is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I21650.php : benaderd 20 april 2024), "Pieter Huisinga Bakker (1714-1801)".