Gerrit de Klark en voorgeslacht » Hermanus Berendsen (1767-1836)

Persoonlijke gegevens Hermanus Berendsen 


Gezin van Hermanus Berendsen

(1) Hij is getrouwd met Brandje Hendrikse Huijgen.

Toestemming voor het huwelijk is 21 juli 1798 verkregen te Velp, schoutambt Rheden, Gelderland, Nederland.Bron 7

Zij zijn getrouwd op 5 augustus 1798 te Velp, schoutambt Rheden, Gelderland, Nederland, hij was toen 31 jaar oud.Bron 8

Uit het civiele trouwboek:
Alhier zijn in ondertrouw opgenomen Hermanus Berents J.M. oud 31 Jaren gebooren te Velp, woonende te Roosendaal en Brantje Hendriks weduwe van Guert Bongers gebooren te Eede en woonagtig alhier.
Actum Velp den 21 Julij 1798.
bovenstaande persoonen zijn alhier in den Huwelijken Staat bevestigt door F.L. Abresch, Predicant, den 5 Augustus 1798 volgens attest.
Uit het kerkelijk trouwboek:
Op attest van Secrets. van Huwelijks Zaken alhier getrouwd Hermanus Berendse J.M. met Brantje Hendrikse wed. Geurt Bongers.

Kind(eren):

  1. Bernardus Berendsen  1799-1888 
  2. Hermanus Berendsen  1802-1867 
  3. Hermina Berendsen  1802-1803
  4. Herman Berendsen  1806-1827


(2) Hij is getrouwd met Teunisken (Antonia) Cappiss Alias Kappers (Kappes).

Zij zijn getrouwd op 21 september 1824 te Rheden, Gelderland, Nederland, hij was toen 57 jaar oud.Bron 9

Het voorgenomen huwelijk van Hermanus Berendsen en Teunisken Cappiss werd afgekondigd op 29 augustus en 5 september 1824.
Getuigen waren Jan Gerritsen, oud 76 jaar, bouwman, Willem Richtering, oud 67, timmerman, Christiaan Jenni, oud 68 jaar, particulier en Evert Hendriks, oud 53 jaar, timmerman, allen wonende te Velp.
De volgende stukken werden door het bruidspaar overlegd: 1e bewijs van de afkondigingen; 2e geboortebewijs van de bruidegom; 3e bewijs van overlijden van de eerste vrouw van de bruidegom; 4e overlijdensbewijs van de vader van de bruidegom; 5e geboortebewijs van de bruid; 6e bewijs van overlijden van de eerste man van de bruid; 7e bewijs van overlijden van de vader van de bruid; 8e akte van bekendheid betreffende het overlijden van de moeder en de grootouders van moederszijde van de bruid; 9eakte van bekendheid betreffende het overlijden van de grootouders van de bruid van vaderszijde; 10e certificaat van onvermogen.
De bruidegom verklaarde onder ede dat zijn moeder Neuleke Meeuwsen omstreeks 1785 overleden is en dat ook zijn grootouders van weerszijden overleden zijn, maar dat hij niet weet waar en wanneer. De vier getuigen verklaarden onder ede dat de moedervan de bruidegom omstreeks 1785 overleden en dat zij geregeld omgang hebben gehad met de ouders van de bruidegom en uit dien hoofde weten dat ook de grootouders zijn overleden.
Het bruidspaar verklaarde niet te kunnen schrijven.

De eerste akte van bekendheid luidde:
Op heden den zes en twintigsten Augustus dezes jaars Eenduizend AchtHonderd Vier en twintig zijn voor ons Mr. Nikolaas Hendrik Schassert , Vrederegter des Kantons Brummen, provincie Gelderland ten verzoeke van Teuntje Kappers, weduwe van Giesbert van Zadelhof, Arbeidster wonende te Velp, voornemens zijnde te hertrouwen, en de doodsakten harer Grootouders van Vaderszijde niet te kunnen produceren, gecompareerd
Jan Jurriens, Deurwaarder, oud twee en zestig jaren
Peter Fransen, Timmerman, oud zestig jaren
Jan Albers Kimp, Tapper, oud drie en zestig jaren
en Gradus Johannes Reessink, Schoenmaker, oud een en veertig jaren
Wonende allen te Brummen, bij ons wel bekende en ter goeder naam en faam staande Ingezetenen, dewelke ons hebben verklaard wel te weten, dat Rekwirantes Grootouders Teunis Kapers en Leene / de familienaam onbekend, voor een groot aantal jaren alhiergestorven en begraven zijn, hebbende drie eerste comparanten Leen Kappers nog even gekend, terwijl haar man Teunis Kappers toen reeds vele jaren dood was.
Gevende zij comparanten voor redenen van wetenschap de voorstelling in hunne jeugd van de weduwe Kappers, en de algemene bekendheid der zaak.
En hebben wij hiervan, op grond van geamenteerd Certificaat van Onvermogen van den Schout van Rheden, pro Deo opgemaakt, de tegenwoordige Akte van bekendheid dewelke Comparanten na duidelijke voorlezing, met ons en den Griffier hebben onderteekend(was get.) J.Jurriens, P.Fransen, J.A.Kimp, G.J.Reessink, N.H.Schassert, L.Hofman, Griffier.
Gratis geregistreerd te Arnhem den zeven en twintigsten Augustus 1800 vier en twintig, O. 14 fr.16 C. 2. Zonder renvooien.
(Onderstand) H.R.Boonen
Voor Expeditie Conform
L.Hofman, Griffier
Gratis gezien voor Zegel van vijftien cents
Arnhem den 27 Augustus 1824. get. H.R.Boonen

De tweede akte van bekendheid:
Op heden den veertienden September acttienhonderd vier en twintig, compareerde voor ons Mr. Harmen Willem Jan Baron van Lijnden van Oldenaller, vrederigter in het kanton Velp, arrondissement Arnhem, Provincie Gelderland, geassisteerd door onzen Griffier Jan Jacobus van Nievelt junior, ons ter gewoone plaatse van ons vredebureau te Velp bevindende Teuntje Kappers, weduwe van Giesbert van Zadelhoff, arbeidster, woonachtig te Velp, dewelke aan ons te kennen gaf, dat zij voornemens zijnde om eentweede huwelijk aan te gaan, daartoe bewijzen moest overleggen van het overlijden van hare moeder en grootouders van moederszijde, dat zij ter verkrijging hiervan zich aangemeld hebbende bij den Heer Schout van Rheden, onderrigt is geworden dat van het overlijden van dezelve geene aantekening voorhanden is, weshalve zij aan ons verzogt zulks te mogen Supleeren door eene acte van bekendheid, terwijl zij aan ons vertoonde een bewijs afgegeven door den Heer Schout van het ambt Rheden, op getuigenis van Jacobus Tersteeg en Hubertus Goorsens, en betekend te Velp den veertienden September 1800 vier en twintig, houdende verklaring dat zij onvermogend is om eenige kosten van zegels, registratie en Leges te voldoen, en zijn tot het afleggen van deverklaring waarvan in het hoofd dezes melding is gemaakt, vrijwillig verschenen
1e. Gerrit Jan Jansen, oud zes en zestig jaren, scheerbaas, woonachtig te Velp
2e. Harmen Rietbergen, oud tagtig jaren, van beroep timmerman, woonachtig te Velp
3e. Christiaan Jennij, oud acht en zestig jaren, van beroep tuinman, woonachtig te Velp
4e. Hendrik Speldebrink, oud drie en zeventig jaren, arbeider, woonachtig te Velp
Dewelke om aan de waarheid hulde te doen en ter requisitie als boven, respectivelijk verklaren dat zij de moeder en grootouders aan moederszijde van Teuntje Kappers zeer wel hebben gekend, en dat de moeder genaamd geweest is Aaltje Korthals, dat dezelve te Velp gewoond en aldaar voor meer dan dertig jaren overleden is, voorts dat de Grootouders genaamd geweest zijn Aart Korthals en Janna Smittenberg, dat dezelve te Rheden gewoond en voor ruim veertig jaren te Rheden overleden zijn, bij gelegenheid dat de loop* op de Veluwe heeft geheerscht.
gevende de comparanten voor redenen van wetenschap op, dat zij de voormelde persoonen allen zeer wel hebben gekend en daar mede omgang hebben gehad.
Waarvan acte.
En hebben de comparanten, met uitzondering van Teuntje Kappers, Hendrik Speldebrink en Harmen Rietbergen, dewelke op onze uitnodiging tot tekenen, verklaarden niet te kunnen schrijven, deze na gedane voorlezing ten dage, maand, jaar en plaats voormeld met ons en onzen griffier getekend.
( was getekend ) G.J.Jansen, C.Jenni, H.W.J.van Lijnden, J.J.van Nievelt jr.
( lager op de minute staat) Gratis geregistreerd te Arnhem den vijftienden September 1800 vier en twintig D.14 f.31 c.4 zonder renvooien
( was getekend ) H.R.Boonen
voor Expeditie
J.J.van Nievelt jr
griffier
Gratis gezien voor zegel van vijftien centen.
Arnhem den vijftienden September 1800 vier en twintig
(was getekend) H.R.Boonen

Verklaring van onvermogen Bernardus Berendsen en Teuntje Kappers:
Wij Schout des ambts Rheden certificeren hiernevens op verzoek van Bernardus Berendsen, arbeider te Velp en Teuniske Kappers, weduwe van Giesbert van Zadelhoff, arbeidster mede te Velp woonachtig, en op getuigenis van Jacobus ter Steeg, Zadelmakeren Hendrik Stephanus Wiggers, Tapper te Velp welke deeze mede hebben ondertekend zijnde meerderjarige en te goeder naam en faam staande personen, dat Bernardus Berendsen en Teuniske Kappers weduwe van Giesbert van Zadelhoff, arbeidster mede te Velpwoonachtig niet in staat zijn om jura de zegels te betaalen voor zodanige stukken als zij benodigd hebben om te kunnen trouwen.
In waarheid oorconde hebben wij deze eigenhandig getekend te Velp den drie en twintigsten Augustus achtien honderd vier en twintig.
onleesbaar
H.S.Wiggers
J.ter Steeg

Notities over Hermanus Berendsen

Velp.
Het schoutambt Velp is op 17 oktober 1573 samengevoegd met het schoutambt Rheden en maakte daarvan sindsdien deel uit binnen het richterambt Veluwezoom, dat ook de schoutambten Renkum en Brummen omvatte. In 1798 werden Rheden, Velp en Renkum in éénambt verenigd, maar het jaar daarop werden ze alweer gesplitst in drie afzonderlijke gemeenten. In 1815 werden deze gemeenten weer schoutambten om vervolgens in 1818 weer gemeenten te worden, waarbij Velp, Rheden en Dieren duurzaam werden verenigdin de huidige gemeente Rheden (Dieren was van 1811 tot 1818 een zelfstandige gemeente c.q. ambt).
Bron: Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hermanus Berendsen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hermanus Berendsen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hermanus Berendsen


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Doopboek Nederduits Gereformeerde kerk Velp.
    2. Gezinsklapper Rheden
    3. Trouwakte
    4. Overlijdensakte.
    5. Overlijdensakte gemeente Rheden. Akte nr. 138.
    6. Overlijdensakte gemeente Rheden. Akte nr. 65.
    7. Civiel trouwboek Velp.
    8. Trouwboek Nederduits Gereformeerde kerk Velp.
    9. Huwelijksakte gemeente Rheden. Akte nr.34.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 21 september 1824 lag rond de 15,0 °C. De wind kwam overheersend uit het westen. Typering van het weer: half bewolkt regen. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1824: Bron: Wikipedia
      • 5 maart » Eerste Birma-oorlog: Het Verenigd Koninkrijk verklaart officieel de oorlog aan Birma.
      • 25 april » De Nederlandse regering besluit de Nederlandsch-Indische Lijnwadenverordening goed te keuren.
      • 7 mei » Ludwig van Beethoven dirigeert, hoewel doof, de eerste uitvoering van zijn Negende Symfonie.
      • 20 mei » Karel X wordt koning van Frankrijk.
      • 10 oktober » Guadalupe Victoria wordt de eerste president van Mexico.
      • 1 december » Bij verkiezingen in de Verenigde Staten haalt geen van de kandidaten een meerderheid. Het Huis van Afgevaardigden moet een winnaar aanwijzen.
    • De temperatuur op 27 september 1836 lag rond de 19,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: omtrent betrokken winderig. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1836: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 24 februari » Samuel Colt krijgt een octrooi voor de Colt revolver.
      • 5 maart » Samuel Colt maakt de eerste revolver voor massaproductie (.34-kaliber).
      • 21 april » De Republiek Texas boekt een overwinning op Mexico in de Slag bij San Jacinto. Antonio López de Santa Anna wordt gevangengenomen.
      • 1 juni » Charles Darwin komt aan in Kaapstad.
      • 28 december » Spanje erkent de onafhankelijkheid van Mexico.
      • 28 december » Zuid-Australië en Adelaide worden gesticht.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Berendsen


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J.A.J.de Klark, "Gerrit de Klark en voorgeslacht", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gerrit-de-klark-en-voorgeslacht/I139.php : benaderd 25 april 2024), "Hermanus Berendsen (1767-1836)".