Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel » Hendrik Jan Hamberg (1827-1893)

Persoonlijke gegevens Hendrik Jan Hamberg 


Gezin van Hendrik Jan Hamberg

Hij is getrouwd met Christina Elisabeth Lugtenaar.

Zij zijn getrouwd op 20 juni 1860 te Hardenberg, hij was toen 32 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. Geertruida Hamberg  1861-1930
  2. Lambert Hamberg  1861-1861
  3. Lambert Hamberg  1862-1934
  4. Johanna Hamberg  1864-1934
  5. Fredrika Hamberg  1866-1936


Notities over Hendrik Jan Hamberg

Als jongeman vertrok Hendrik Jan naar het Drentse Gasselternijveen, waar in die tijd 87 woningen stonden, een plaatsje met grote gezinnen van boeren, veenarbeiders en turfschippers. Hendrik Jan komt daar als molenaarsknecht en werkt zich op tot molenaar. Zijn hart trekt naar Hardenberg en daarom richt hij een verzoek tot het bestuur van de gemeente Stad Hardenberg om een molen te mogen bouwen achter het oude kerkhof aan de Stationstraat.

Het stadsbestuur doet nogal moeilijk. Als voorwaarde wordt ondermeer gesteld dat Hamberg de molen stil moet zetten wanneer op het aangrenzende bouwland gewerkt wordt met paarden, want deze zouden wel eens kunnen schrikken van de draaiende wieken.

Deze voorwaarde wekt bij Hamberg teleurstelling en bij anderen gelach en verontwaardiging. De eigenaars van de omliggende akkers, Teunis Dieters en Jan Moman, alsmede de winkelierster Jennigje ten Brinke-Kampherbeek, geven te bestemder plaatse schriftelijk te kennen dat bij hen aan een dergelijke bepaling geen enkele behoefte bestaat.

Hamberg wendt zich tot het provinciebestuur en op 1 september 1855 krijgt hij van de Gedeputeerde Staten van Overijssel de toestemming om zijn achtkantige koren- en pelmolen te bouwen, met als enige voorwaarde dat zijn molen tenminste vijftig ellen uit het midden van de naastbijgelegen wegen geplaatst moet worden. En zo verrijst de molen achter het kerkhof.

Achter de oude marechausseekazerne zien we de molen van Hamberg.

De dichter Hendrik van Laar wijdt aan Hamberg en zijn molen enige versregels. Hij sluit zich daarmee aan bij de waardering die de Hardenbergers hebben voor de molenaar wegens zijn eerlijkheid, vriendelijkheid en medeleven. Van Laar zegt ondermeer:

"Werd destijds een mens begraven,
waar Hambergs ogen acht op gaven,
't zij jong en oud, 't zij man of vrouw,
dan stond de molen in de rouw".

Bij een begrafenis zette Hamberg dus de molenwieken in de rouwstand. De bovenste molenwiek stond dan iets voorbij het hoogste punt als aanduiding dat het leven voorbij was.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik Jan Hamberg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik Jan Hamberg

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik Jan Hamberg

Geertjen Derks
± 1763-1811
Jennechje Hemmink
± 1798-1866

Hendrik Jan Hamberg
1827-1893

1860

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. B.S. Stad Hardenberg, akte 13-S
  2. B.S. Stad Hardenberg, akte 20-S
    in de Voorstraat
  3. B.S. Stad Hardenberg, akte 2-S

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 25 juli 1827 lag rond de 25,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1827: Bron: Wikipedia
    • 13 februari » Splitsing van het rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Lowland District in Schotland in de Apostolische vicariaten Western District en Eastern District. De naam van het Apostolisch vicariaat Higland District wordt gewijzigd in Northern District.
    • 29 maart » Ludwig van Beethoven wordt, drie dagen na zijn overlijden ten gevolge van een niet-uitgeklaarde oorzaak, op het Währinger Friedhof in Wenen ten grave gedaald.
    • 2 april » Joseph Dixon produceert voor het eerst potloden op industriële schaal.
    • 4 september » Een grote brand legt de Finse stad Turku grotendeels in de as.
    • 21 september » Eerste verschijningen (volgens de overleveringen) van de engel Moroni aan Joseph Smith. Deze gebeurtenissen geven uiteindelijk aanleiding tot de oprichting van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook gekend als de Mormonen.
    • 18 november » Opening van het kanaal van Gent naar Terneuzen.
  • De temperatuur op 20 juni 1860 lag rond de 20,6 °C. Er was 2 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 61%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 18 maart 1858 tot 23 februari 1860 was er in Nederland het kabinet Rochussen - Van Bosse met als eerste ministers J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) en Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • Van 23 februari 1860 tot 14 maart 1861 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Van Heemstra met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • In het jaar 1860: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 8 februari » De Eerste Kamer der Staten-Generaal brengt het kabinet-Rochussen ten val door de verwerping van een wetsvoorstel inzake de aanleg en exploitatie van de Noorder- en Zuiderspoorweg.
    • 23 maart » Executie van Ype Baukes de Graaf, de laatste voltrekking van de doodstraf in Friesland in vredestijd.
    • 3 april » De eerste rit van de Pony Express, een koeriersdienst van ruiters die post en kleine goederen vervoerden van Missouri tot Californië, vertrekt vanuit St. Joseph, Missouri.
    • 19 juni » Een van de grootste branden die Leeuwarden ooit troffen, vindt plaats bij de Prins Frederikkazerne.
    • 18 september » Het Koninkrijk Sardinië brengt de Kerkelijke Staat in de Slag bij Castelfidardo een nederlaag toe.
    • 31 oktober » Executie in Maastricht van Johannes Nathan, de laatste Nederlander die in vredestijd is geëxecuteerd.
  • De temperatuur op 2 juni 1893 lag rond de 12,7 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 70%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1893: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 21 februari » In Argentinië wordt de Argentijnse voetbalbond ("Asociación del Fútbol Argentino") opgericht.
    • 23 februari » In Duitsland wordt octrooi verleend op de revolutionaire dieselmotor van Rudolf Diesel.
    • 25 juli » Opening van het Kanaal van Korinthe.
    • 11 augustus » De Amerikaan Arthur Augustus Zimmerman wordt in Chicago (Illinois) de eerste wereldkampioen wielrennen op de baan.
    • 19 september » De vrouwen in Nieuw-Zeeland krijgen stemrecht.
    • 23 december » Eerste opvoering van de Duitse opera Hänsel und Gretel.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Hamberg

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hamberg.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hamberg.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hamberg (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Historische Vereniging Hardenberg en Omgeving, "Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-gegevens-uit-noord-oost-overijssel/I6449.php : benaderd 24 april 2024), "Hendrik Jan Hamberg (1827-1893)".