Genealogische data Golse Genen » Hendrick Huyck (± 1591-????)

Persoonlijke gegevens Hendrick Huyck 


Voorouders (en nakomelingen) van Hendrick Huyck

Hendrick Heuck
± 1530-> 1560
Hendrik Heuck
± 1560-< 1632

Hendrick Huyck
± 1591-????


Catharina Brouwers
± 1610-> 1648

Eva Huyck
1648-> 1701

Gezin van Hendrick Huyck

Hij is getrouwd met Catharina Brouwers.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

 1. Eva Huyck  1648-> 1701 


Notities over Hendrick Huyck

Achternaam ook geschreven als HEUCK.

Beroep: Koopman en stadsrentmeester van Nijmegen (een soort wethouder van financiën). Tevens is hij de door Nederland geclaimde uitvinder van de gierpont. In Duitsland denkt men echter dat een Duitser de uitvinder is. Hendrick is een rijk man geworden door deze uitvinding en andere economische activiteiten. Zo is hij de eigenaar van een glasfabriek in de Nijmeegse binnenstad, waarvoor hij de schoonvader van zijn beide dochters, Nicolao Pallada, als deskundige aantrok.

Tijdens het beleg van Nijmegen begaat Hendrick, tevens een officier van de Nijmeegse schutterij, een laffe daad. Hij vlucht weg uit de belegerde stad, tot grote schande en woede van zijn stadsgenoten. Die hebben er dan ook geen enkele moeite mee om de Franse troepen die Nijmegen veroveren zijn huis te zien plunderen. Het resultaat is dat er een portret van Hendrick Huyck en zijn vrouw hangt in het Louvre te Parijs. Toch is het uiteindelijk nog goed gekomen tussen Hendrick en zijn stadsgenoten: in Nijmegen is er een Hendrik Heuck-steiger aan de Waalkade, ter ere van zijn uitvinding, de gierpont.

Enkele akten uit het Nijmeegse archief:
30-3-1678: Arnout Kelfken mag van wijlen Hendrik Hueck beslag leggen op huis, hof en boomgaard, genaamd Heukenhorst, in Nijmegen, voor 1000 rijksdaalders en ƒ 200.-, bevestigd op het leen.
4-4-1678: Doctor Caspar van Riemsdijk mag voor Geertruida van Riemsdijk, zijn zuster, in beslag nemen voor een schuld van wijlen Hendrik Huyck, hopman, van ƒ 1600.-, bevestigd door Bernard van Salingen, curator.
12-4-1678: Verpand door Hendrik Huyck, hopman van Nijmegen, aan Marcus du Bart wegens verkoop door Huyck van een hof met toebehoren in Nijmegen voor ƒ 400.-.
24-1-1679: Gillis de Claer is voor kinderen van Hendrik Huyck bevestigd in een schuld van ƒ2000.- in de boedel van wijlen Hendrik Huyck, hopman.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrick Huyck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrick Huyck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Huyck

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Huyck.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Huyck.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Huyck (onder)zoekt.

Historische gebeurtenissen


 • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1677: Bron: Wikipedia
  • 2 juni » Johan van Nassau-Idstein wordt opgevolgd door zijn zoon George August Samuel.
  • 9 oktober » Gustaaf Adolf van Nassau-Saarbrücken wordt opgevolgd door zijn zoon Lodewijk Crato.
  • 12 december » Commandeur Jacob Binckes sneuvelt bij de Tweede Slag bij Tobago tegen een Franse aanval, nadat hij eerder tegen hen bij de Eerste Slag bij Tobago op 3 maart een strategische overwinning heeft behaald.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


De publicatie Genealogische data Golse Genen is samengesteld door J. Eijsermans (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. Eijsermans, "Genealogische data Golse Genen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-data-golse-genen/I613867.php : benaderd 26 maart 2023), "Hendrick Huyck (± 1591-????)".