Genealogisch bestand Dick Nijborg » Verhalen » Hoe is de familienaam ‘Nijborg’ ontstaan?

Naar de herkomst van de familienaam ‘Nijborg’ hebben wij veel en nauwkeurig onderzoek gedaan. Een logische en onderbouwde verklaring voor het ontstaan van onze familienaam kan gebaseerd zijn op de gekozen woonlocaties langs de oostelijke dijk van het Hunzedal, dat vroeger van Zuidlaren via de Wolfsbarge en Kropswolde naar Noorddijk liep.
Het eerste gedeelte -vanaf De Groeve tot Foxhol- heet sinds langere tijd de Woldweg, die in een denkbeeldige lijn overgaat in de Borgweg, richting Noordwijk. Borgweg, waarin het woord ‘borg’ is opgesloten, is een oude benaming voor ‘dijk’. Noorddijk ontleent zijn naam eveneens aan de oostelijke dijk van het Hunzedal. Waarschijnlijk ontstaat hier de naam ‘Nijborg’, omdat families die bij de dijk (borg) woonden, zich Nijborg gingen noemen.


Van duinzandrug tot kerkpad
In het verre verleden, voordat deze oostelijke dijk nog niet begaanbaar was, liep er een natuurlijke weg over deze hoger gelegen duinzandrug langs de Hunze. Deze natuurlijke weg liep van Vossenburg, ter hoogte van Zuidlaren via Wolfsbarge -tussen Brijpot en Knolpot door- naar ‘het hoge zand’’ aan het einde van de Stationstraat te Martenshoek. Langs de nu nog geïsoleerde boerderijen aan de oostkant van de Woldweg was deze natuurlijke weg tot ver in de jaren zeventig tussen Martenshoek en Kropswolde nog als kerkpad begaanbaar.
Deze nu verdwenen oude weg op de heuvelrug -globaal tussen het latere Kieldiep en de Woldweg- vormt met de aan de andere kant gelegen Drentsche Hondsrug een in de voorlaatste ijstijd ontstane bedding van de Hunze met daarin het Zuidlaardermeer en het Foxholstermeer. Aan het uiterste puntje van de Hondsrug ligt de nederzetting Groningen.

Andere verhalen