Genealogie Zwanepol » Jan Mulder (1827-1909)

Persoonlijke gegevens Jan Mulder 

  • Hij is geboren op 9 april 1827 in Vaassen (Epe).
    Kind: Jan Mulder
    Geslacht: Man
    Geboorteplaats: Vaassen (Epe)
    Geboortedatum: maandag 9 april 1827
    Vader: Goossen Mulder
    Leeftijd: 33
    Beroep: Koopman
    Moeder: Fennigje Bijsterbosch
    Leeftijd: 36
    Beroep: geen beroep vermeld
    Gebeurtenis: Geboorte
    Datum: maandag 9 april 1827
    Gebeurtenisplaats: Vaassen (Epe)
    Documenttype: BS Geboorte
    Erfgoedinstelling: Gelders Archief
    Plaats instelling: Arnhem
    Collectiegebied: Gelderland
    Archief: 0207
    Registratienummer: 5021
    Aktenummer: 57
    Registratiedatum: 10 april 1827
    Akteplaats: Epe
  • Hij is overleden op 22 juli 1909 in Epe, hij was toen 82 jaar oud.
    Overledene: Jan Mulder
    Geslacht: Man
    Leeftijd: 82 Jaar
    Beroep: zonder beroep
    Relatie: Johanna Maria Eekmars
    Relatiesoort: Weduwnaar van
    Vader: Goossen Mulder
    Beroep: geen beroep vermeld
    Moeder: Fennigje Bijsterbosch
    Beroep: geen beroep vermeld
    Gebeurtenis: Overlijden
    Datum: donderdag 22 juli 1909
    Gebeurtenisplaats: Epe
    Documenttype: BS Overlijden
    Erfgoedinstelling: Gelders Archief
    Plaats instelling: Arnhem
    Collectiegebied: Gelderland
    Archief: 0207
    Registratienummer: 8311
    Aktenummer: 99
    Registratiedatum: 24 juli 1909
    Akteplaats: Epe
  • Een kind van Goossen Mulder en Fennetjen Bijsterbosch
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 23 mei 2015.

Gezin van Jan Mulder

Hij is getrouwd met Johanna Maria Eekmars.

Zij zijn getrouwd op 16 februari 1850 te Epe, hij was toen 22 jaar oud.

Bruidegom: Jan Mulder
Leeftijd: 22
Beroep: zonder beroep
Vader bruidegom: Goossen Mulder
Beroep: geen beroep vermeld
Moeder bruidegom: Fennigje Bijsterbosch
Beroep: zonder beroep
Bruid: Johanna Maria Eekmars
Leeftijd: 25
Beroep: zonder beroep
Vader bruid: Hendrik Eekmars
Beroep: zonder beroep
Moeder bruid: Hermina Heering
Beroep: geen beroep vermeld
Gebeurtenis: Huwelijk
Datum: zaterdag 16 februari 1850
Gebeurtenisplaats: Epe
Documenttype: BS Huwelijk
Erfgoedinstelling: Gelders Archief
Plaats instelling: Arnhem
Collectiegebied: Gelderland
Archief: 0207
Registratienummer: 5005
Aktenummer: 10
Registratiedatum: 16 februari 1850
Akteplaats: Epe

Kind(eren):



Notities over Jan Mulder

In mei gaan de deuren van de ABN AMRO bank aan de Marijkeweg-Dorpsstraat te Vaassen dicht. Dan komt er een eind aan een lange bankhistorie, die begon met de oprichting van de Bank Mulder ten Kate en na vele fusies en overnames uiteindelijk eindigde als ANB AMRO. Voor veel Vaassenaren een hard gelag. Vooral voor het verenigingsleven.

Jan Mulder (gemeenteraadslid van 1853 tot 1903) was een vooraanstaand boer, die - net als zijn vader Goosen Mulder - geld in belening nam van andere boeren en dat weer uitleende aan andere. Dat gebeurde toen nog zonder rente te berekenen. In 1854 gaf Jan Mulder het boerenbedrijf op en ging hij zich bedrijfsmatig met geldzaken bezig houden.
Hij speelde ook een rol bij de verdeling van de markegronden, die aan de boeren werden toegewezen al naar gelang zij stuks vee hadden. Wie het voor de wind ging, kocht gronden op. Jan Mulder bracht ook een belangrijk bezit bijeen. In 1909 overleed Mulder. Hij had drie dochters en dus geen directe opvolger. Een van zijn dochter was getrouwd met Nicolaas ten Kate, dokter in Apeldoorn en een van de oprichters van het Julianaziekenhuis. Hun zoon Jan ten Kate studeerde rechten en Jan Mulder vond dat deze zijn bedrijf maar moest overnemen. Alleen moest zijn naam aan het bedrijf verbonden blijven. De familienaam werd toen veranderd in Mulder ten Kate. Mulder stuurde zijn kleinzoon eerst nog vier jaar naar een opleiding bij de Nederlandse Heide Maatschappij om te leren over landbouw, veeteelt, bosbouw, visserij en architectuur. Een van de docenten was houtvester Tutein Nolthenius.
Jan Mulder deed veel voor de ontwikkeling voor boeren. Hij haalde kennis overal vandaan en vertelde het de boeren. Later werd het praktische landbouwonderwijs voortgezet door meester Akkerman, hoofd van de katholieke school en meester Bultman van de openbare Geerstraatschool.

Jan Mulder begon ook een modelboerderij in het Vaassense Broek, waar hij veel gronden bezat. Tot 1937 beheerde hij het bedrijf zelf. Daarna werd Gait Jan Buitenhuis zetbaas van de 23 ha grond. Vele jaren later werd het bedrijf verkocht aan de NV Stikstof Verkoopkantoor. Eind jaren zestig werd met de exploitatie van de weilanden in het Vaassense Broek gestopt. De meeste gronden werden overgedragen aan de pachters.

Landbouwbank Mulder ten Kate stond- als enige particuliere bank van Nederland- toen al een aantal jaren onder directe controle van de Nederlandse Bank. Belegging van het reservekapitaal in gronden was toen niet meer nodig. Ook was de samenwerking met de Sallandse bank al opgestart. Van een zuivere landbouwbank werd het bedrijf meer en meer een algemene bank. In 1967 gingen beide banken samen.

Uitbreiding service
Het hoofdkantoor van bankierskantoor Mulder ten Kate aan de Dorpsstraat werd compleet verbouwd. Aannemersbedrijf van Laar verrichtte de interne en externe verbouwing. De bank had bijkantoren in Emst aan de Hoofdweg, in Wissel, Terwolde en de Beemte. De Sallandsche bank werd later onderdeel van Slavenburg bank. Die werd weer overgenomen door de Credit Lyonnais. Vervolgens kwam er Generale bank op de gevel te staan om later Fortis te worden. Na het failliet van Fortis is het nu ABN AMRO geworden.
Door automatisering werden de bijkantoren in de Beemte, Terwolde, Wissel en Emst na verloop van jaren een voor een gesloten. Nu is dus ook het hoofdkantoor in Vaassen aan de beurt. In mei valt het doek voor de bank, die in Vaassen van groot belang is geweest. In het begin voor boeren, maar in later jaren voor particulieren en het verenigingsleven in Vaassen en omgeving. Na 192 jaar maakt Zalm dus een eind aan het levenswerk van Jan Mulder. De bank van het Bankiertje is niet meer.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Mulder?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Mulder

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Mulder


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 9 april 1827 lag rond de 9,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1827: Bron: Wikipedia
    • 13 februari » Splitsing van het rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Lowland District in Schotland in de Apostolische vicariaten Western District en Eastern District. De naam van het Apostolisch vicariaat Higland District wordt gewijzigd in Northern District.
    • 5 maart » Rusland verkrijgt Balkarië, zijn eerste bezitting in de Kaukasus
    • 29 maart » Ludwig van Beethoven wordt, drie dagen na zijn overlijden ten gevolge van een niet-uitgeklaarde oorzaak, op het Währinger Friedhof in Wenen ten grave gedaald.
    • 4 september » Een grote brand legt de Finse stad Turku grotendeels in de as.
    • 20 oktober » Slag van Navarino tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.
    • 18 november » Opening van het kanaal van Gent naar Terneuzen.
  • De temperatuur op 16 februari 1850 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1850: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 18 maart » American Express wordt opgericht door Henry Wells & William Fargo.
    • 10 juni » Bijzetting van prins Maurits der Nederlanden in de grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft.
    • 19 juni » Huwelijk van kroonprins Karel van Zweden en prinses Louise der Nederlanden in Stockholm.
    • 20 september » Slavenhandel wordt afgeschaft in het Amerikaanse District of Columbia.
    • 29 september » Herstel van de rooms-katholieke bisschoppelijke hiërarchie in Engeland en Wales met het Aartsbisdom Westminster en twaalf bisdommen.
    • 16 december » Vier schepen arriveren in Lyttleton (Nieuw-Zeeland) om Christchurch te stichten.
  • De temperatuur op 22 juli 1909 lag tussen 14,7 °C en 18,2 °C en was gemiddeld 16,4 °C. Er was 0.5 uur zonneschijn (3%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1909: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,8 miljoen inwoners.
    • 21 februari » De Rotterdamse politie stelt een rijwielbrigade in.
    • 1 mei » Oprichting van de Oostenrijkse voetbalclub SK Sturm Graz.
    • 27 juni » In Etten-Leur vindt de eerste gemotoriseerde vlucht boven Nederland plaats. De piloot is de Franse luchtvaartpionier Charles de Lambert.
    • 29 juli » In Barcelona wordt op bloedige wijze de Tragische week beëindigd, een opstand tegen de mobilisatie van het leger.
    • 15 augustus » Oprichting van voetbalclub VUC in Den Haag.
    • 7 december » Leo Baekeland verkrijgt octrooi op bakeliet.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Mulder

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Mulder.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Mulder.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Mulder (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Zwanepol is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
B. Zwanepol, "Genealogie Zwanepol", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I65413.php : benaderd 25 april 2024), "Jan Mulder (1827-1909)".