De temperatuur op 5 maart 1789 lag rond de -1 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: betrokken sneeuw winderig. Bron: KNMI
3 juni » De sloep met de getrouwen van Bligh (Bounty) koerst door de nauwe doorgang tussen het Prince of Wales-eiland en het vasteland van Australië.
20 juni » In Versailles leggen vertegenwoordigers van de derde stand en hun sympathisanten uit de lagere geestelijkheid en de adel de Eed op de Kaatsbaan af.
3 augustus » Paus Pius VI creëert één nieuwe kardinaal.
26 augustus » De eerste universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger wordt in Frankrijk openbaar gemaakt.
28 augustus » Ontdekking van het Saturnusmaantje Enceladus door William Herschel.
6 november » Oprichting van het Bisdom Baltimore, het eerste rooms-katholieke bisdom in de Verenigde Staten van Amerika
Trouwdag 27 april 1821
De temperatuur op 27 april 1821 lag rond de 19,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt winderig. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
5 maart » James Monroe wordt beëdigd voor een tweede termijn als 5e President van de Verenigde Staten
25 maart » Griekenland verklaart zich onafhankelijk.
24 juli » Slag om Carabobo.
28 juli » Peru verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
27 september » Mexico's onafhankelijkheid wordt erkend na 11 jaar oorlog.
1 december » De Republiek Santo Domingo verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
Dag van overlijden 22 november 1865
De temperatuur op 22 november 1865 lag rond de 11,7 °C. Er was 0.2 mm neerslag. De winddruk was 24 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 74 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 91%. Bron: KNMI
4 maart » Abraham Lincoln wordt beëdigd voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten
14 april » President Abraham Lincoln neergeschoten door John Wilkes Booth, zijn minister van Buitenlandse Zaken Seward wordt neergestoken door mede-samenzweerder Lewis Paine.
2 juli » William Booth richt The Christian Mission op. Dit wordt later het Leger des Heils.
5 juli » De eerste maximumsnelheidswet wordt doorgevoerd in Groot-Brittannië.
23 december » België, Frankrijk, Italië en Zwitserland komen een Latijnse muntunie overeen.
26 december » De percolator wordt uitgevonden door James Mason.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: nidbck, "genealogie vandersloot", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-vandersloot/I243541.php : benaderd 6 oktober 2024), "Johanna Catharina "Anna" Spek (1789-1865)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.