genealogieonline

Genealogie Van Zanen » Dirck de Horn

Persoonlijke gegevens Dirck de Horn 


Voorouders (en nakomelingen) van Dirck de Horn

Uldrick de Horn
± 1590-1645

Dirck de Horn
1626-1686

(1) 1656

Jetske Everts
????-1670

(2) 1671

Gezin van Dirck de Horn

Hij is getrouwd met (1) Jetske Everts op 2 januari 1656, hij was toen 29 jaar oud.


Hij is getrouwd met (2) Eelkien Kan op 15 januari 1671, hij was toen 44 jaar oud.


Notities bij Dirck de Horn

{geni:occupation} burgerhopman, kunstschilder jacht- vruchten-, en bloemstillevens (1656-1681), wijntapper (0-0) [bronnen ] neemt deel aan de Statenvergadering namens de grietenij Hennaarderadeel [bron ] schijnt familie te hebben in Leiden [id. bron Ver.Rembrandt]
{geni:about_me} De Friese kunstenaar Dirck de Horn komt uit een familie van schilders. Zowel zijn vader Uldrick Dircks (ca. 1590 - na 1645)als zijn twee broers, Artus (1619-na 1663) en Pieter (1639-na 1673) oefenden dit vak uit. Werk van hen kennen we slechts uit vermeldingen in archivalia. Dirck de Horn was behalve schilder ook wijntapper en vervulde een aantal publieke functies op lokaal en regionaal niveau. Zo was hij enige jaren hopman van de Leeuwarder burgerwacht en nam hij deel aan de Statenvergadering namens de grietenij Hennaarderadeel. Waar hij zijn schildersopleiding heeft gevolgd is niet bekend. Vermoedelijk leerde hij de beginselen van het vak van zijn vader. Er is reden om aan te nemen dat hij zijn leertijd in Leiden voltooide, waar hij ook familie had wonen. Het recent door het Fries Museum aangekochte stilleven verraadt namelijk de invloed van de Leidse schilder David Bailly (1584-1657).
. . . .
Het oeuvre van De Horn is klein en er komt slechts zelden een stuk van hem op de markt. Het Fries Museum heeft met vier – en nu vijf – werken van zijn hand de grootste verzameling. Voor zover bekend zijn er geen werken in andere Nederlandse openbare collecties. De vier schilderijen in Leeuwarden zijn stillevens met gevogelte, wild, groente en fruit. Ze zijn alle gesigneerd, twee ervan zijn 1650 gedateerd. Twee verwante schilderijen zijn in musea in de Verenigde Staten en enkele andere werken zijn alleen bekend uit veilingcatalogi.

Gert Elzinga
Conservator oude kunst

Bronnen
Bakker, Piet, Gezicht op Leeuwarden. Schilders in Friesland en de markt voor schilderijen in de Gouden Eeuw, s.l.: s.n. (2008), (Proefschrift, Universiteit van Amsterdam).
Groenendijk, Pieter, Beknopt biografisch lexicon van Zuid- en Noord-Nederlandse schilders, graveurs, glasschilders, tapijtwevers et cetera van ca. 1350 tot ca. 1720, Leiden: Primavera (2008).
Haak, B., Hollandse schilders in de gouden eeuw, Amsterdam: Meulenhoff-Landshoff (1984).
Mans, Veerle, Breuker, Philippus & Karstkarel, Peter, Margareta de Heer (circa 1600-circa 1665): dé Friese kunstenares van de zeventiende eeuw, Leeuwarden / Ljouwert: Friese Pers Boekerij; Leeuwarden: Fries Museum (2002).
Thieme, Ulrich & Becker, Felix, Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur Gegenwart, Band 17, Leipzig: Engelmann (1924).
Van der Willigen, Adriaan & Meijer, Fred G., A dictionary of Dutch and Flemish still-life painters working in oils, 1525-1725, Leiden: Primavera Press (2003).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirck de Horn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirck de Horn

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam De Horn

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Horn.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Horn.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Horn (onder)zoekt.

Historische context (op basis van trouwdag 2 januari 1656)


    

De publicatie Genealogie Van Zanen is samengesteld door (neem contact op).