genealogieonline

Genealogie Van Veldhuizen » Aart Gijsbertsen (Van Veldhuijsen) (1758-1822)

Persoonlijke gegevens Aart Gijsbertsen (Van Veldhuijsen) 


Afbeelding(en) Aart Gijsbertsen (Van Veldhuijsen)


Verwantschap Aart Gijsbertsen (Van Veldhuijsen)


Voorouders (en nakomelingen) van Aart Gijsbertsen (Van Veldhuijsen)


Gezin van Aart Gijsbertsen (Van Veldhuijsen)

Hij is in de kerk getrouwd met Everlijn Dirkje (Deersken?) Everink op 21 oktober 1781 te Arnhem.

Kind(eren):

 1. Dirkje Everink (Van Veldhuijsen)  1773-????
 2. Gijsbert Aartsen Van Veldhuijsen  1782-1852 
 3. Gerrit Aartsen Van Veldhuizen.  1784-1852 
 4. Evert Aartsen Van Veldhuijsen  1786-1856 
 5. Evertje Aartsen Van Veldhuijsen  1787-1856
 6. Janna Aartsen Van Veldhuijsen  1790-1830
 7. Hendrik Maasen Van Veldhuijsen  1793-1873 
 8. Berend Aartsen Van Veldhuijsen  1796-1868 
 9. Maartje Aartsen Van Veldhuijsen  1799-1881


Notities over Aart Gijsbertsen (Van Veldhuijsen)

Aart Gijsbertsen van Veldhuysen, gehuwd met Everlijn Dirgje Everink, die in latere akten kortweg Dirkje Everink genoemd wordt. Bij de uit dit huwelijk geboren kinderen is vermeld onder persoonsnummer B1 de oudste zoon, Gijsbert Aartsen van Veldhuysen. Ook hier wordt de patroniem dus nog gebruikt.
Gijsbert is de stamvader van een groep familieleden die hun naam nog altijd op de juiste manier schrijven: Van Veldhuysen, met een `y', of Van Veldhuijsen
met een `ij'. Alle andere variaties zijn veroorzaakt door fouten bij de Burgerlijke Stand dan wel door aanpassingen bij een gewijzigde spelling van onze taal.

Aart Gijsbertsen van Veldhuysen, (zie map [Geneagram] bestand [B]) de stamvader van tak B, trouwt 21 oktober 1781 te Arnhem met Everlijn Dirgje Everink, op 27-10-1754 geboren te Zelhem.

Zij had bij haar huwelijk al een buitenechtelijk geboren dochter, geboren in Zelhem in 1773 en Dirkje geheten. Deze Dirkje trouwde in Ede op 19-01-1794 met Evert Haverkamp, geboren in Ede op 17-1-1868. Als beroep van Aart Gijsbertsen van Veldhuysen staat genoteerd: tapper, ofwel herbergier.

Het schijnt dat hij dit ambacht te Ede en Ederveen heeft uitgeoefend, maar ik kon daar niets van vinden. De kinderen zijn echter allen onder Ede geboren en dus is Ederveen niet onwaarschijnlijk.

Op 1 januari 1816 wordt bij de notaris te Barneveld de akte nr. 1 gepasseerd waarbij Aart Gijsbertsen van Veldhuizen, de stamvader van tak B, "van Henricus Romeyn en Cornelia Sandbrink echt.l. koopt voor 250,- koopt een erfje en goed het `Doornbosch' geheten." Het is gelegen aan de Scherrenburgersteeg en bestaat uit een huis genummerd 192, hof en verdere landerijen, met heide en plaggevelden, zo groot of zo klein als het door de kopers reeds bewoond en gebruikt wordt.

NB. De scharburgersteeg eindigde niet zoals nu bij het tolhuis aan de Barneveldse weg maar besloeg ook de Barneveldse weg van daar tot aan de grens met Barneveld nabij de Koterweg. Dennenbroek en de Biesen lagen dus ook aan de Scharburgersteeg. Het stuk Barneveldseweg vanaf het genoemde tolhuis tot aan Wormshoef bestond toen niet.

Het is zeker dat Aart Gijsbertsen van Veldhuizen ook voor de aankoop van het `Doornbosch' daar reeds vele jaren woonde. Dit blijkt uit het feit dat behalve de twee oudste zonen, die een vrouw onder Ede vonden, de jongeren allen een vrouw uit het gebied tussen Barneveld en Lunteren trouwen. Daar zijn ze opgegroeid en bekend met de in de omtrek wonende families.

Omdat het `Doornbosch' tot ongeveer 1975 in de familie blijft, wil ik er iets meer over vertellen.
Het behoorde lange tijd aan de Domeinen van Veluwen, die het vroeger in erfpacht uitgaven tegen een jaarlijkse erfpacht van 6 guldens op Martini verschijnende, volgens het Erfpachtboek van Veluwen, folio 6. Deze Erfpachten werden kort na 1800 veelal afgekocht.

N.B. Naar mijn mening is het geheel of een deel van de 'derde hoeve', eën van de vier hoeven die de gelderse hertog in 1332 aan zich hield en de rest van het Lunterse Broek in thijns uitgaf.

Op 8-3-1804 verkoopt Hendrikje Hessels, gebruiker en bewoonster, het `Doornbosch' aan de landrentmeester van Veluwen H. Cremer voor 400,-. Deze verkoopt het op 29 februari 1812 aan Henricus Romeyn. Op 1 januari 1816 komt het dus in handen van Aart Gijsbertsen van Veldhuysen die het `Doornbosch' op 8 oktober 1821 verkoopt aan zijn zoon Evert van Veldhuizen (B3) (NA. Ede nr. 1021).

Van zijn zoon Gijsbert (B1) en zoon Hendrik (B4) heeft hij reeds op 17 mei van dat jaar in Lunteren een half huis met erf en hof gekocht, waar hij nu met zijn vrouw gaat wonen (NA. Ede 964). Hier overlijdt hij op 23 juli 1822. Zijn weduwe, nu Dirkje Everink genoemd, overleeft hem tot 21 oktober 1824. Een week voor haar overlijden verkoopt zij nog aan Jan Blanken, timmerman te Lunteren, een kamer of huisje, staande onder één dak met dat van de koper, voor 150,- (NA. Lunteren 109 14-10-1824). De erfgenamen verkopen haar inboedel, wat 140,95 opbrengt (NA. Lunteren 111 5-11-1824).

Over de dochters van Aart Gijsbertsen van Veldhuizen en Dirkje Everink is mij niet meer bekend dan u op geneagram B vermeld ziet. Nadere bijzonderheden over de vijf zonen treft u aan op degeneagrammen B1, B2, B3, B4 en B5. Op de Cd-rom vindt u deze in de map [geneagram]

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Aart Gijsbertsen (Van Veldhuijsen)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Aart Gijsbertsen (Van Veldhuijsen)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Gijsbertsen (Van Veldhuijsen)


Historische context • De temperatuur op 21 oktober 1781 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: geheel betrokken. Bron: KNMI
 • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1781: Bron: Wikipedia
  • 6 januari » Op de Royal Square in Saint Helier op het Kanaaleiland Jersey verslaan de Engelsen de Fransen in de Slag om Jersey. Zowel Britse aanvoerder majoor Peirson als de Franse aanvoerder baron De Rullecourt komen om het leven.
  • 13 maart » Astronoom William Herschel ontdekt de planeet Uranus.
  • 5 augustus » De Slag bij de Doggersbank, een zeeslag tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk tijdens de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog. De slag eindigt feitelijk onbeslist.
  • 4 september » Los Angeles wordt gesticht.

 • De temperatuur op 23 juli 1822 lag rond de 22,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: regen omtrent betrokken. Bron: KNMI
 • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
 • In het jaar 1822: Bron: Wikipedia
  • 9 juni » Octrooi wordt toegekend aan Charles Graham voor het kunstgebit.
  • 14 juni » Charles Babbage presenteert zijn ontwerp voor een automatische rekenmachine.
  • 7 september » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk
  • 27 september » Jean-François Champollion kondigt aan dat hij de Steen van Rosetta heeft ontcijferd.
  • 12 oktober » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk.
  • 1 december » Dom Pedro wordt gekroond tot keizer van Brazilië.


Bron: Wikipedia
    

De publicatie Genealogie Van Veldhuizen is samengesteld door A. van Veldhuizen (neem contact op).