genealogieonline

Genealogie Van Melzen » Hendrik Pouwels Harms van Agteren (1744-1817)

Persoonlijke gegevens Hendrik Pouwels Harms van Agteren 


Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik Pouwels Harms van Agteren

Hendrik Pouwels Harms van Agteren
1744-1817

1767

Gezin van Hendrik Pouwels Harms van Agteren

Hij is getrouwd met Jentien Harms Brouwer.

op 29 november 1767 te Ruinerwold, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):

 1. Harm Hendriks van Agteren  1780-1858 
 2. Hendrik van Agteren  ± 1770-???? 
 3. Roelof van Achteren  ± 1773-1845 
 4. Jan Hendriks van (Aijkeren) Agteren  1774-1862 


Notities over Hendrik Pouwels Harms van Agteren

De geschiedenis van De Wijk en Koekange:

Door het gebied van de voormalige gemeente De Wijk stroomden vanoudsher 2 riviertjes, de Koekanger Aa en de Reest. In de omgeving daarvanbegonnen zich in de Middeleeuwen boeren te vestigen. De eerstebewoners zochten een zo droog mogelijke plaats in de veenmoerassenlangs de Reest, waar ze een huis konden bouwen en akkers kondenaanleggen. Door ontginningen en splitsingen van de oorspronkelijkalleenstaande hoeven onstonden in het gebied van de latere gemeente DeWijk op de zandheuveltjes clustertjes van enkele boerderijen, die zichontwikkelden tot buurschappen. De Wijk wordt voor het eerst genoemd in1409. "Wijk" is in de plaatsnaamkunde een aanduiding voor een nederzettingvan handels- en ambachtslieden. Aangezien daar niet van te leven viel, warenveel Wijkers ook boer.
Aan de oostkant van de Koekanger Aa ontstond parallel aan het riviertjegeleidelijk een lint van boerderijen, dat zich ontwikkelde tot het dorpKoekange. Voor akkerbouw was de veengrond te nat. De pioniers groeveneerst ontwateringssloten dwars op de Koekanger Aa. Nadat het overtolligewater hierdoor was afgevoerd, konden ze op de drooggevallen bovenlaaggras inzaaien. In 1275 heette deze veenkolonie nog Echternerveen, maarvanaf 1290 komen we de naam Koekange tegen, wellicht een verbasteringvan 'koegange', wat gemeenschappelijke weide betekent.
Ten noorden van de Reest ontstond zo een aantal nederzettingen, waarvanDe Wijk zou uitgroeien tot het hoofddorp. In 1325 werd het klooster vanRuinen verplaast naar Dikninge, en had grote invloed op de ontwikkeling vanDe Wijk. Ook de havezaten de Havixhorst en Dunningen droegen daartoe bij.
Hoewel De Wijk zich ontwikkelde tot het hoofddorp, een eigen kerk kreeg hetniet, in tegenstelling tot Koekange. De bewoners moesten ter kerke in hetOverijsselse IJhorst, ten zuiden van de Reest. Daar was tussen 1283 en1357 een kerk gesticht.
In tegenstelling tot Koekange ontwikkelde De Wijk zich tot een echtedorpskern, mede dankzij de aanwezigheid van het klooster Dikninge.Koekange was een randveenontginning langs de Koekanger Aa. Na destichting eind dertiende eeuw was er geen ruimte meer voor nieuwekolonisten in 1500. Toch lagen er in 1600 tussen de Reest en Koekanger Aanog vrij uitgestrekte onontgonnen broekvenen.
Het jaar 1672 was voor Nederland een rampjaar. Men was in oorlog metFrankrijk, Engeland, de vorst-aartsbisschop van Keulen en de vorst-bisschopvan Munster. Tot 1679 trokken er plunderende troepen soldaten door hetDrentse landschap. In 1672 werd rondom de Havixhorst alles verwoest ende resten van de kloosterkerk van Dikninge werd door soldaten gesloopt. Eenjaar later werd de Dikninger molen verbrand.
Intussen groeide het kerspel De Wijk. Tussen 1650 en 1750 breidde het 33procent uit, door nieuw ontgonnen bouwland. Dit bestond voornamelijk uithaverlanden en een klein gedeelte roggelanden. Ook werd er groenlandontgonnen. Hierdoor steeg de omvang van de rundveestapel. Daarentegennam de schapenhouderij af, behalve in het gebied rondom de Stapel.
Ook het kerspel Koekange groeide, maar minder snel dan De Wijk. Hier namvooral de boekweitteelt en de vlasteelt toe.
Na de Bataafse Republiek en het Koninkrijk Holland, onder LodewijkNapoleon, een broer van keizer Napoleon, werd Nederland in 1810 ingelijfdbij het Franse keizerrijk. In 1811 werd er een gemeentelijke herindelingdoorgevoerd, en bestond De Wijk uit De Wijk zelf, Koekange, Oshaar,Schiphorst en de Stapel. De Wijk had nu een schout in plaats van een schult,en vanaf 1825 een burgemeester.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik Pouwels Harms van Agteren?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik Pouwels Harms van Agteren

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Agteren

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Agteren.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Agteren.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Agteren (onder)zoekt.

Historische context • De temperatuur op 2 januari 1817 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt omtrent helder winderig. Bron: KNMI
 • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
 • In het jaar 1817: Bron: Wikipedia
  • 4 maart » James Monroe wordt beëdigd als 5e president van de Verenigde Staten.
  • 24 april » Huwelijk van kroonprins Jozef van Saksen-Altenburg en prinses Amelie van Württemberg in Kirchheim unter Teck.
  • 9 oktober » In België wordt de Universiteit Gent plechtig geopend.
  • 18 oktober » Ontdekking van het graf van Seti I door Giovanni Battista Belzoni.
  • 22 november » Oprichting van de Rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Nederlands Guyana of Suriname.
  • 10 december » Mississippi wordt de 20 staat van de Verenigde Staten.


Bron: Wikipedia
    

De publicatie Genealogie Van Melzen is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Anton van Melzen, "Genealogie Van Melzen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-melzen/I97001.php : benaderd 21 juni 2021), "Hendrik Pouwels Harms van Agteren (1744-1817)".