genealogieonline

Genealogie John van Hemert

Foto van Johannes van Hemert

De publicatie Genealogie John van Hemert is samengesteld door (neem contact op). De gegevensverzameling bestaat uit 7.328 personen, vanwege privacy zijn de gegevens van 79 personen niet gepubliceerd. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina.


Elke familie is bijzonder! Je moet alleen even op onderzoek uit.

De belangrijkste reden om deze gegevens openbaar te maken, is het vinden van spullen, goederen en geschriften met interessante informatie van mijn stamouders. Denk daarbij aan bijbels met aantekeningen, dagboeken,  etc.

Rond 1998 ben ik begonnen met het uitzoeken van mijn stamboom en rechtmatig gebruik van een familiewapen. Eerst met bezoek aan familieleden en archieven, maar later vooral middels online bronnen. Gestart ben ik met de parate kennis van mijn oma en iets later met behulp van lokale historici. Via Trees Blom, uit Nederhemert-Zuid, had ik binnen enkele maanden een aansluiting met het onderzoek van haar werkgroep naar de oude heren van Nederhemert. Ook bleek ik af te stammen van de zogenoemde schoolmeesterstak binnen de familie Van Hemert. Dirk van Hemert, neef en naamgenoot van de kasteelheer van Meeuwen, verhuisde vanuit Nederhemert naar Ophemert; vele van zijn afstammelingen verspreiden zich over Nederland met als beroep schoolmeester. Als familiewapen bleek al vele generaties lang het Chatillon wapen in gebruik. Dit wapen is al 1000 jaar oud en vind zijn oorsprong in Chatillon sur Marne (Champagne Frankrijk). De Chatillonfamilie heeft enkele bekende leden uit de periode van de kruistochten zoals Paus Urbanus II en Reinaud van Chatillon. Echter realiseer ik mij dat alleen DNA onderzoek de verwantschap aan zou kunnen tonen...

Eén van mijn stammoeders bleek de oudste (half) zus van bisschop Zwijsen. Deze bisschop was goed bevriend met koning Willem II. De koning is ook bij hem thuis overleden. Anna Geertruij Zwijssen trouwde met een telg uit de molenaarsfamilie Nefkens en bediende de sassluis van Hedikhuizen. 

De afscheiding van 1834 trok ook een spoor door mijn familie: 'De kerk in het midden laten' was de letterlijke situatie in het geval van mijn stamouders Gijsbert Johannes en Huibertje van Hemert-Boll in Doeveren. De kerk stond tussen de pastorie in Doeveren, waar ds. H.P. Scholte woonde, en de woning van mijn stamouders. Genoemde Huibertje was o.a. (er zijn nog meer familiebanden) een nicht van Johannes Branderhorst; de kerkvoogd die ds. H.P. Scholte onderdak gaf. 

Eén van de dieptepunten binnen de familie was de moord op Huibartha Colet. Alhoewel iedereen haar Van hemert noemde is dit haar officiële achternaam. Op 08-02-1903 kwam zij, vergezeld van haar moeder en oom Daniël, huiswaarts van de Hervormde kerkdienst in Vlijmen. Onderweg troffen zij een katholiek 27-jarige dorpsgenoot die haar uiteindelijk dreigde dood te schieten. Het lijkt erop dat hij een relatie met haar wilde maar weet niet hoe Huibartha er tegenover stond. Feit is dat zij slechts 17-jaar was en dus de toestemming van één van haar ouders nodig had om te mogen trouwen. In het uiterste geval zou ze dan nog 4-jaar hebben moeten wachten om 'haar zin' te krijgen. De gemoederen zijn klaarblijkelijk zo hoog opgelopen dat Gerardus heeft besloten om met zijn jachtgeweer Huibartha door hoofd en buik te schieten in het bijzijn van de moeder en oom. Daaraan is zij ogenblikkelijk overleden. De dader heeft daarna zichzelf door de buik geschoten maar leefde nog enkele uren. In 1997 heeft Theo Verhoeven besloten om dit voorval niet mee te nemen in zijn boek 'Weerbaar en weerbarstig, wandelen door 1000 jaar Hedikhuizen'. Gevraagd naar de reden gaf hij aan dat er nog teveel familie van de dader woonde die hij niet onnodig tegen het hoofd wilde stoten.

 

 

 

 


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verledenProbeer de service vrijblijvend

meer dan 7000 genealogen
gingen u voor!