De temperatuur op 17 februari 1768 lag rond de -1 °C. De wind kwam overheersend uit het oost ten zuiden. Typering van het weer: helder. Bijzondere weersverschijnselen: ijs. Bron: KNMI
24 juli » Willem Hendrik van Nassau-Saarbrücken wordt opgevolgd door zijn zoon Lodewijk.
6 december » De eerste druk van de Encyclopædia Britannica verschijnt.
Trouwdag 22 november 1790
De temperatuur op 22 november 1790 lag rond de 5,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
11 januari » Naar Amerikaans voorbeeld wordt in de Zuidelijke Nederlanden de "Republiek van de Verenigde Nederlandse Staten" of de "République des États belgiques unis" uitgeroepen.
26 januari » Première van de opera Così fan tutte van Wolfgang Amadeus Mozart in het Burgtheater in Wenen.
29 mei » Rhode Island sluit zich als laatste aan bij de groep van Amerikaanse kolonies die de Britse overheersing bestrijden.
5 juni » Het eerste nummer van het Overijsselsch Weekblad verschijnt.
6 oktober » Introductie van het kunstmatige mineraalwater van Jacob Schweppe, later bekend onder de handelsnaam Schweppes.
6 december » Het Amerikaans Congres verhuist van New York naar Philadelphia in Pennsylvania.
Dag van overlijden 6 november 1852
De temperatuur op 6 november 1852 lag rond de 11,0 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 90%. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
1 januari » In Nederland wordt de postzegel ingevoerd. (Zie ook: Eerste postzegelemissie Nederland)
14 januari » De Franse grondwet van 1852 wordt afgekondigd.
17 januari » De Britten erkennen de Boerenstaat Transvaal.
9 april » Eedaflegging van de latere koning Leopold II in de Belgische Senaat.
12 november » Op het Proces van Keulen worden de "Keulse Communisten" beschuldigd van hoogverraad. Zeven van de 11 aanwezige beschuldigden worden veroordeeld tot in totaal 36 jaar vestingstraf. Dit proces "besluit de eerste fase van de Duitse arbeidersbeweging" zegt Friedrich Engels.
2 december » Napoleon III wordt keizer van Frankrijk.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Kees van Beers, "Metselaar / Mulder / Tuinder / Visserman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-beers-hermus-en-meijer-plomp/I143.php : benaderd 16 september 2024), "Antonia Christoffelse Damen (1768-1852)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.