genealogieonline

Genealogie Spaan » Maria Elisabeth Elbrig (1725-1796)

Persoonlijke gegevens Maria Elisabeth Elbrig 


Gezin van Maria Elisabeth Elbrig

Zij is getrouwd met Lambertus Wilkes in het jaar 1755 te Amsterdam, zij was toen 30 jaar oud.

Kind(eren):

 1. Henricus Wilkes  1759-????
 2. Anna Maria Wilkes  1761-???? 
 3. Gesina Wilkes  1763-????

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Maria Elisabeth Elbrig?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Over de familienaam Elbrig

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Elbrig.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Elbrig.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Elbrig (onder)zoekt.

Historische context


 • De temperatuur op 29 februari 1796 lag rond de -3 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
 • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
 • In het jaar 1796: Bron: Wikipedia
  • 1 maart » In Den Haag komt de eerste democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiging bijeen, de Eerste Nationale Vergadering.
  • 2 maart » Napoleon Bonaparte wordt benoemd tot opperbevelhebber van het Franse leger in Italië.
  • 14 mei » Eerste vaccinaties tegen pokken door Edward Jenner.
  • 1 september » Wet van 5 Fructidor an IV. Opheffing van alle geestelijke instellingen (kloosters, kapittels, enz.) in de Eerste Franse Republiek, inclusief de geannexeerde gebieden (o.a. de Zuidelijke Nederlanden, het Prinsbisdom Luik en Maastricht).
  • 19 september » George Washington houdt zijn afscheidsrede.
  • 11 december » De kloosterlingen van Abdij van Villers worden door Franse troepen verdreven uit hun abdij omdat de abt de zijde koos van keizer Leopold II van het Heilige Roomse Rijk.

    

De publicatie Genealogie Spaan is samengesteld door (neem contact op).