Genealogie Spaak » Abraham Johan "Jan" Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren (1838-1882)

Persoonlijke gegevens Abraham Johan "Jan" Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren 


Gezin van Abraham Johan "Jan" Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren

Hij is getrouwd met Geertruida Ketelaar.

Zij zijn getrouwd op 7 augustus 1873 te Rotterdam, hij was toen 35 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Abraham Johan "Jan" Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren

Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal; lid Provinciale Staten, Groningen.
In 1847 erfde de nog maar 9 jaar oude Abraham Johan de Fraeylemaborg in Slochteren van zijn oudtante Hermanna Louisa Christina de Sandra Veldtman, dochter van Hendrik de Sandra Veldtman.
Tante Louise was 2 keer getrouwd geweest, maar uit beide huwelijken werden geen kinderen geboren. Daarom werd Abraham Johan (een kleinzoon van haar halfbroer Abraham Johan van der Hoop [1775-1826]) als erfgenaam aangewezen.
De jonge Abraham Johan wist van niets, tot hij tijdens een reisje met de trekschuit van Groningen naar Slochteren toevallig iemand hoorde zeggen, dat hij de erfgenaam was.
Tante Louise’s tweede man, Wiardus Hora Siccama, had nog wel het vruchtgebruik van de borg, tot ook hij stierf in 1867.
Na de dood van Wiardus Hora Siccama in 1867 ging het landgoed Fraeylemaborg over op de toen 29-jarige Mr. Abraham Johan (“Jan”) Thomassen à Thuessink van der Hoop. Hij voegde toen “van Slochteren” aan zijn naam toe.

Abraham Johan was toen nog ongetrouwd, maar zijn zeven zusters deden bij toerbeurt voor hem de huishouding in de borg. Dit duurde een aantal jaren, totdat hij de jonge Geertruida (“Truus”) Ketelaar [1846-1925] een aanzoek deed. Ze trouwden op 7 augustus 1873 in Rotterdam, waarna voor de jonge borgvrouwe een heel nieuw leven begon.

Terugkomend van de huwelijksreis in de Harz, reed het paar in de barouchet vanaf de stad Groningen door de Woldstreek en genoot van de fraaie omgeving. Na de stoere kerk van Slochteren met zijn vrijstaande toren was het park van de Fraeylemaborg met zijn langgerekte vorm al van ver zichtbaar.

Bij de Fraeylemaborg aangekomen stond de hele dorpsbevolking klaar voor een feestelijk onthaal. Natuurlijk waren de pachters van de borgheer present om het jonge paar te ontvangen. Vijf boerderijen bezat Abraham Johan, waarvan hij vier verpachtte en eentje zelf als proefboerderij beheerde. Eén van zijn pachters aan het nabijgelegen Padje stond vooraan. Het was boer Hartenhof, een man met wie de borgheer een bijzondere interesse deelde. Steeds op zoek naar oude stenen, gebogen naar de grond, was hij een karakteristieke figuur in de omgeving. Hartenhof diepte uit zijn broekzak een vuurstenen bijl op en gaf deze cadeau aan het jonge bruidspaar.

Een ander bewoner van het Padje, boer Geertsema, was ook bij het welkom aanwezig. Met hem deelde de jonge borgheer een andere passie: de tuinarchitectuur. Samen hadden ze hele discussies gehad over de Engelse landschapsstijl en over de verschillende aspecten daarvan in hun eigen tuin en park. De slingertuin van de Geertsemaheerd was weliswaar veel kleiner dan het Fraeylemapark, maar een juweel op zich.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Abraham Johan "Jan" Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Abraham Johan "Jan" Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Abraham Johan "Jan" Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 20 februari 1838 lag rond de -8 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1838: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 6 januari » Samuel Morse en Alfred Vail geven de eerste demonstratie van hun telegraaf.
    • 28 juni » Koningin Victoria wordt gekroond in de Westminster Abbey in Londen.
    • 25 augustus » Einde van het slechts tweejarige bestaan van de Confederatie van Peru en Bolivia.
    • 10 september » Première van de opera Benvenuto Cellini van Berlioz in de Opera van Parijs.
    • 13 september » Paus Gregorius XVI creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Belgische aartsbisschop van Mechelen Engelbertus Sterckx.
    • 16 december » Slag bij Bloedrivier: De Voortrekkers, Nederlandstalige Afrikaner boeren, onder leiding van Piet Retief verslaan de Zoeloes.
  • De temperatuur op 7 augustus 1873 lag rond de 23,0 °C. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 76%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 6 juli 1872 tot 27 augustus 1874 was er in Nederland het kabinet De Vries - Fransen van de Putte met als eerste ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) en I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • In het jaar 1873: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 28 februari » Armauer Hansen ontdekt de bacil die verantwoordelijk is voor de ziekte lepra
    • 4 maart » Ulysses S. Grant wordt beëdigd voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten
    • 26 maart » Nederland stelt de sultan van Atjeh een ultimatum, zie Atjehoorlog.
    • 20 mei » Levi Strauss en Jacob Davis krijgen patent op de spijkerbroek.
    • 21 juli » In Adair, Iowa beroven Jesse James en de James-Younger gang een trein. Dit is de eerste succesvolle treinberoving in het westen van de Verenigde Staten. In totaal US$3,000 werd gestolen van de Rock Island Express.
    • 27 oktober » Joseph Glidden vraagt octrooi aan op prikkeldraad.
  • De temperatuur op 19 maart 1882 lag rond de 16,0 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 54%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • In het jaar 1882: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 24 maart » Robert Koch maakt zijn ontdekking wereldkundig: de bacterie die tuberculose veroorzaakt.
    • 9 mei » Introductie van de verbeterde stethoscoop van William Ford.
    • 5 juni » Musée Grévin Parijs opent haar deuren.
    • 4 september » Thomas Edison schakelt 's werelds eerste elektriciteitsvoorziening in, waarmee hij 59 klanten rond zijn Pearl Street Station in Lower Manhattan van 110 Volt gelijkstroom voorziet.
    • 17 september » Oprichting van de Nederlandsche Schaatsenrijders Bond.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren


De publicatie Genealogie Spaak is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Wim Spaak, "Genealogie Spaak", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-spaak/I1922.php : benaderd 16 april 2024), "Abraham Johan "Jan" Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren (1838-1882)".