1001 stambomen » Ir. Paul Josso (1917-1999)

Persoonlijke gegevens Ir. Paul Josso 

Bron 1Bron 1

Gezin van Ir. Paul Josso

Hij is getrouwd (burgerlijke stand) met Margaretta Helen Beinke.Bron 2

Vertrokken naar Australië voor Werkspoor N.V. in 1953
====================
Hoofdpersoon: P. Josso
Gebeurtenis: Huwelijk
Datum: zaterdag 17 juli 1948
Gebeurtenisplaats: Londen
Documenttype: Familieadvertenties
Erfgoedinstelling: Centraal Bureau voor Genealogie
Plaats instelling: Den Haag
Collectiegebied: Nederland
Registratienummer: VFADNL071582-1
Registratiedatum: 17 juli 1948
Opmerking: Huwelijksadvertentie

Zij zijn getrouwd op 17 juli 1948 te London, South East England, Groot Brittanië, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)


Notities over Ir. Paul Josso

24 mei 1983 wonende te Natal
================================
Diploma 5 jaar HBS
Sedert 15 sept 1935 Kon. Marine voor 10 jaren na bevordering Officier.
15 sept 1936 overgegaan bij de KMA met een vrijwillige verbintenis voor 7 jaren.
23 febr. 1938 vrijwillige geeindigd wegens ongeschiktheid voor alle wapens en dienstvakken, ook voor de dienstplicht ongeschikt beschouwd. op 1 maart 1938.
===========================================
Plaats Den Helder
Bron Bevolkingsregister
Periode 1917-1939
Bevat Gezins- en dienstbodenkaarten, letter J
Soort registratie BR inschrijving
Geregistreerde 1 Paul Josso
Datum geboorte 29-07-1917
============
Het had maar weinig gescheeld of Paul Josso (Amsterdam, 29 juli 1917) was op 18 mei 1943 gefusilleerd door de Duitsers. Een heldendood zou het geweest zijn, want Josso had zijn sporen verdiend in een verzetsgroep van zeven Delftse studenten. Nadat ze door de beruchte infiltrant Anton van der Waals waren verraden, werden ze gearresteerd, ter dood veroordeeld en geëxecuteerd. Josso wist te ontsnappen.
Langs de vluchtroute over Spanje en Portugal kwam hij in Engeland terecht en werd vervolgens luchtmachtpiloot in Australië.
Na de oorlog maakte hij zijn studie in Delft af en werkte op verschillende plekken in wereld als werktuigbouwkundige Hij overleed op 82-jarige leeftijd tijdens een partijtje golf in Best.
Ter gelegenheid van 4 mei publiceert het Eindhovens Dagblad een herdenkingsartikel over Josso, aan de hand van onder meer gesprekken met zijn weduwe in Eindhoven en zijn dochter in Son.
===============
Phoenixstraat 52; interview met Margo en Philip Poppink
“Toen we hier in 1965 kwamen wonen was de woning nog bewoond door de verhuurster, mevrouw Kortlever, en een student. Wij hebben de kamers als het ware geleidelijk aan in bezit genomen. Mevrouw Kortlever vertelde ons dat in de oorlog hier studenten hadden gewoond die actief waren in de verzetsgroep van Pahud de Mortagnes, een sabotagegroep die het vooral op spoorwegen en schepen voorzien had. Ze gebruikten daarbij ontploffingsmiddelen die ze zelf vervaardigden. In 1943 is de groep verraden, maar een van de leden heeft het overleefd, Paul Josso. Hij was na het verraad in Rotterdam teruggekeerd naar de Phoenixstraat, was daar via de achtertuin gevlucht en was er uiteindelijk in geslaagd om op en onder treinen, naar Lissabon te reizen. Op een dag maakten we kennis met ene meneer Govers. Hij bezocht ons thuis en zei: ‘Ik ken dit huis, mijn vriendjes woonden hier.’ Hij vertelde dat Josso inmiddels in Zuid-Afrika woonde. Of we hem eens wilden ontmoeten, mocht hij weer eens in Nederland zijn. Dat wilden we natuurlijk heel graag, en hij is hier ook inderdaad geweest.
Van der Waals
Er woonden hier vier studenten: Paul Josso, Eddy van Raalte, Piet Huurman en Menko Köning. Op een gegeven moment hebben deze jongemannen kennisgemaakt met Van der Waals. Hij beweerde dat hij hen aan wapens en springstoffen zou kunnen helpen. Ze vertrouwden hem. Helaas, mogen we achteraf zeggen, want we weten nu allemaal dat Van der Waals een verrader was die ook een belangrijke rol heeft gespeeld in het Englandspiel. Van der Waals zou een ontmoeting regelen in Rotterdam. Hij zou de jongens in contact brengen met iemand die hen materiaal zou leveren. Helaas bleek het in Rotterdam foute boel. De Duitsers stonden klaar om ze in te rekenen. Alleen Josso wist te ontsnappen. Eenmaal hier in huis zei hij tegen mevrouw Kortlever: ‘Als er vannacht gebeld wordt, niet meteen open doen.’ Mevrouw Kortlever was slecht ter been. Ze sliep op zolder, dus het duurde wel even voor ze beneden was. Maar dit keer deed ze er extra lang over. In de tussentijd is Josso over het balkon, via de achtertuin gevlucht. De Duitsers hebben het hele huis doorzocht, maar hebben niets gevonden. Josso had alle bewijs door de wc gespoeld. Josso is naar zijn zuster in Leiden gegaan. Daarvandaan is hij via Parijs naar Lissabon gevlucht, deels verstopt onder een treinstel. Alle andere jongens die waren opgepakt, zijn gefusilleerd.
Hospita
Toen we in ’65 aan de Phoenixstraat 52 kwamen wonen troffen ze een uitgeleefde woning aan. “In de tuin was het een grote puinhoop. Daar stonden stukken van vliegtuigen, want de studentenzweefvliegtuigclub was hier ook gevestigd. Als je de huiskamer binnenkwam stond er een grote kachel met een grote pijp. Aan die pijp hing een speelgoedaap, die was weer verbonden met de deur. Als de deur open- en dichtging, bewoog de aap omhoog en omlaag. Het plafond was zwaar beschadigd, daar hadden ze geloof ik met van alles op zitten schieten. De studenten sliepen met z’n vieren boven in een slaapzaal. Hier beneden stonden in elke kamer twee bureaus waar ze aan werkten. Mevrouw Kortlever woonde boven met haar gezin. Haar keuken had ze beneden in de ruimte die later onze wachtkamer is geworden. We troffen een enorme puinhoop aan. Mevrouw Kortlever had de neiging alles te bewaren, zoals veel mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Vooral niets weggooien. Alle trappen stonden vol met potjes en flessen, met daartussen een smalle loopruimte. Mevrouw Kortlever was een echte ouderwetse hospita die zich de benen uit het lijf liep voor de heren studenten. Haar kinderen hadden het daar wel eens moeilijk mee. De heren gingen voor het gezin. Ze hoefden maar te piepen of mevrouw Kortlever stond alweer klaar. We hebben altijd contact met haar gehouden. Ze kon over de tijd met de studenten heel leuk vertellen. Ze had gevoel voor humor. Ze vertelde dat ze een uitslaapkamertje had, waar de studenten na een zware nacht konden uitslapen. Als ze thuiskwamen, midden in de nacht, maakten ze natuurlijk wel eens herrrie. Daar had mevrouw Kortlever een oplossing voor. De volgende ochtend zei ze dan tegen haar kinderen dat ze zo hard mogelijk op het harmonium mochten spelen. En ze mochten zo hard mogelijk alle trappen op- en aflopen. Zo was ze, een erg leuk mens en een bijzondere vrouw.
Gevaar
Ze heeft nooit afgeweten van de verzetsactiviteiten die zich onder haar dak afspeelden. Ze wist ook niet dat de studenten op een gegeven moment een Jood in huis hadden verstopt, tijdelijk. Daar waren haar kinderen later wel boos over, want daarmee hadden de studenten het hele gezin in gevaar gebracht. Tot onze verbazing heeft mevrouw Kortlever geen negatieve gevolgen ondervonden van de praktijken die zich onder haar dak afspeelden. Na de vlucht van Josso en de arrestatie van de rest van de groep is ze niet opgepakt. De Duitsers hadden het hele huis doorzocht en alles uitgeplozen. Inmiddels is meneer Josso overleden. We hadden hem graag nog een aantal dingen gevraagd over die tijd, maar door de drukte van ons dagelijks leven zijn we daar jammer genoeg niet aan toegekomen.”
door Trudy van der Wees
==============
Bronvermelding Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Koninklijk Besluit
Databank dapperheidsonderscheidingen, Den Haag,
Onderscheiding op 12 februari 1944 te Den Haag
Gedecoreerde P. Josso, geboren op 29 juli 1917 te Amsterdam
Extra informatie
Onderscheiding Kruis van Verdienste
Nummer Koninklijk Besluit 2
Registernummer 694
Mutatie Nederland - voorbereiden en uitvoeren plan tot ontsnapping uit bezet Nederland en na vele moeilijkheden Engeland bereikt.
Literatuur Klaassen (4) en (5) 2469
Rang, functie of beroep Cadet-sergeant
Onderdeel Wapen der Infanterie, Koninklijk Nederlands-Indisch Leger
Nationaliteit Nederlandse
Opmerkingen over onderscheiding Engelandvaarder

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ir. Paul Josso?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Ir. Paul Josso

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Ir. Paul Josso

Voorouders (en nakomelingen) van Paul Josso


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Ir. Paul Josso



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Inschrijving Paul Josso, WIE47585004
    hoofdpersoonnaam=Paul Josso
    hoofdpersoongeslacht=Man
    hoofdpersoonrol=genoemde
    hoofdpersoongebdatum=29-07-1917
    hoofdpersoongebplaats=Amsterdam
    gebeurtenis=Inschrijving
    aktedatum=1937
    akteplaats=Heemstede
    archief=23
    erfgoedinstelling=Noord-Hollands Archief
    Registratienummer=452
    brontype=Militairen
    manplaats=Heemstede
    gebeurtenisdatum=1937
    gebeurtenisplaats=Heemstede
    Instellingsplaats=Haarlem
    Collectiegebied=Noord-Holland
    Collectie=Militie - Registers Ingeschrevenen voor den Dienstplicht
  2. Bron Wiet Josso, WJ005

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 29 juli 1917 lag tussen 9,7 °C en 24,8 °C en was gemiddeld 16,6 °C. Er was 4,4 mm neerslag. Er was 6,6 uur zonneschijn (42%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1917: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,5 miljoen inwoners.
    • 12 februari » In Toluca wordt de Mexicaanse voetbalclub Deportivo Toluca FC opgericht.
    • 9 juli » De Zweed John Zander verbetert in Stockholm het wereldrecord op de 2000 meter hardlopen. Zijn tijd is 5'31,0".
    • 15 oktober » In Vincennes vlak buiten Parijs wordt Mata Hari door een vuurpeloton geëxecuteerd, op grond van spionage voor Duitsland.
    • 2 november » De Balfour-verklaring belooft de Joodse zionisten Britse hulp bij de opbouw van een 'nationaal tehuis' in Palestina.
    • 20 december » Oprichting van de Tsjeka, een Russische geheime dienst.
    • 25 december » De Turken zetten de laatste grote aanval in op Jeruzalem. De bezetters, de Britse troepen, winnen de slag.
  • De temperatuur op 17 juli 1948 lag tussen 11,4 °C en 19,2 °C en was gemiddeld 15,3 °C. Er was 0.7 mm neerslag gedurende 0.8 uur. Er was 6,1 uur zonneschijn (38%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 4 september 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In het jaar 1948: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,7 miljoen inwoners.
    • 21 februari » Oprichting van de Duitse voetbalclub SC Fortuna Köln.
    • 17 maart » Oprichting van de West-Europese Unie (WEU), de huidige 'gewapende arm' van de Europese Unie.
    • 26 juni » De Berlijnse Luchtbrug wordt begonnen, nadat de Sovjet-autoriteiten op 24 juni een blokkade van Berlijn hebben ingesteld.
    • 26 juni » Het Pools voetbalelftal lijdt de zwaarste nederlaag uit de geschiedenis van het land. In Kopenhagen wordt met 8-0 verloren van Denemarken.
    • 23 augustus » Oprichting van de Wereldraad van Kerken in Amsterdam. De Nederlander Willem Visser 't Hooft wordt gekozen tot eerste secretaris-generaal.
    • 4 november » T.S. Eliot wint de Nobelprijs voor de Literatuur.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Josso

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Josso.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Josso.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Josso (onder)zoekt.

De publicatie 1001 stambomen is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans Schutijser, "1001 stambomen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schutijser/I2916.php : benaderd 25 april 2024), "Ir. Paul Josso (1917-1999)".