genealogieonline

Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Job de Jonge Van Campens Nieuwland (1935-2014)

Persoonlijke gegevens Job de Jonge Van Campens Nieuwland 

Bron 1

Gezin van Job de Jonge Van Campens Nieuwland

Bron 2

Hij is getrouwd met Nivine Amalia te WINKEL op 13 juli 1957 te Pretoria, hij was toen 21 jaar oud.

Kind(eren):

 1. Justine Antoinette de Jonge Van Campens Nieuwland  
 2. (Niet openbaar)
 3. (Niet openbaar)


Notities over Job de Jonge Van Campens Nieuwland

Jonkheer Job de Jonge werd geboren op 25 september 1935 op de onderneming Timbang Langkat, in Bindjei op Sumatra's Oostkust van Ned.-Indië. Zijn vader, jonkheer Job de Jonge, heer van Campens Nieuwland, was een telg uit een oud Zeeuws regentengeslacht, waarvan de stamvader in de 15e eeuw genoemd werd als schepen en burgemeester van Zierikzee. Eeuwenlang bekleedde zijn voorouders vooraanstaande functies in het bestuur van Zierikzee. In 1814 werd een voorvader erkend als edele van Zeeland en door de aankoop van Campens Nieuwland in 1830 werd deze naam uiteindelijk toegevoegd, terwijl andere takken van deze grote adellijke familie De Jonge, De Jonge van Buttingen, De Jonge van Ellemeet en De Jonge van Zwijnsbergen heten. Zijn moeder, Maria Elisabeth Jonker, stamde uit een Veluwse familie, die zich in de 19e eeuw in Amsterdam vestigde. Haar vader was president-commissaris van de Amsterdamsche Geld- en Wisselhandel Maatschappij N.V., commissaris van G.H. Bührmann's Papiergroothandel N.V. en vennoot in de firma Wallich & Matthes.

Hij groeide op in Ned.-Indië op de onderneming Timbang Langkat met een jonger broertje. Zijn vader was op jonge leeftijd naar Ned.-Indië vertrokken en was hier als assistent in dienst getreden van de Deli-Batavia Maatschappij en werd later administrateur. Na de oorlog werd het gezin nog uitgebreid met een zusje en woonden zij in Medan en Bindjei tot zij naar Zuid-Rhodesië (het huidige Zimbabwe) emigreerden. Hier woonde hij met zijn ouders op de ‘farm Witsenberg' in Melfort, waar hij als landbouwer werkzaam was, tot hij tabaksplanter werd. Mogelijkerwijs was ´Witsenberg´ vernoemd naar zijn grootmoeder Henrietta Jacoba de Jonge née Witsen, die uit de patriciaatsfamilie van deze naam stamde.

Inmiddels was hij in 1957 gehuwd met Nivine Amalia te Winkel. Zij kwam uit een familie van ambachtslieden, die in de 19e eeuw in overheidsdienst trad. Haar vader was rijksinspecteur voor het verkeer en in de opeenvolgende generaties ervoor zien we een kapitein ter zee, een directeur van de stadsreiniging in Amsterdam en een griffier van de gemeente Arnhem. Haar familie was door huwelijken met zowel adellijke families als patriciaatsfamilies verbonden.

Uit hun huwelijk werden in Zuid-Rhodesië twee dochters geboren, tot zij naar Nieuw-Zeeland emigreerden en in Wellington gingen wonen. Hier werd hun derde dochter geboren en werd hij werkzaam voor Philips Electr. Ind. of New Zealand Ltd. Uiteindelijk keerden zij terug naar Nederland en vestigden zich in Borkel en Schaft. In de jaren die volgden, werd hij adjunct-directeur bij de Brabantse Bouw Unie B.V. in Breda.

Na het overlijden van zijn vader in 1968 volgde hij deze op als 7e Heer van Campens Nieuwland en tevens als ‘Chef de Famille' van het gehele geslacht De Jonge. Uit verbondenheid met de geschiedenis van zijn familie vroeg hij samen met zijn broer, zusje en tantes de toevoeging ‘van Campens Nieuwland' voor zich en hun nakomelingen aan en bij Koninklijk Besluit werd hun geslachtsnaam in 1980 vastgesteld als ‘De Jonge van Campens Nieuwland'. Acht jaar later werd het hen vergund om aan het familiewapen als hartschild het wapen van Campens Nieuwland toe te voegen.

Na het overlijden van zijn echtgenote in 1990 ging hij uiteindelijk in Wassenaar wonen en hier overleed hij op 14 juni 2014: “Verdrietig geven wij kennis van het overlijden van onze lieve, moedige vader Jobio Jonkheer Job de Jonge van Campens Nieuwland.” Jonkheer De Jonge werd achtenzeventig jaar en wordt diep betreurd door zijn dochters, kleinkinderen en verdere familieleden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Job de Jonge Van Campens Nieuwland?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

 1. gedcom Maarten Tijssens
 2. gedcom Maarten Tijssens

Over de familienaam De Jonge Van Campens Nieuwland


Historische context


 • De temperatuur op 25 september 1935 lag tussen 8,9 °C en 14,8 °C en was gemiddeld 11,7 °C. Er was 10,2 mm neerslag gedurende 3,8 uur. Er was 2,2 uur zonneschijn (18%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 26 mei 1933 tot 31 juli 1935 was er in Nederland het kabinet Colijn II met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
 • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
 • In het jaar 1935: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 8,4 miljoen inwoners.
  • 21 april » Inhuldiging van het beeldtelegramsysteem belinogram tussen Brussel en Parijs.
  • 1 mei » De dorpen Soetermeer en Zegwaard fuseren als gemeente Zoetermeer.
  • 12 mei » Robert Smith en Bill Wilson stichten Alcoholics Anonymous.
  • 27 mei » Oprichting van de Boliviaanse voetbalclub Club Aurora.
  • 2 juni » Oprichting van het Dansk Håndbold Forbund.
  • 7 juli » Priesterwijding van Albino Luciani.

 • De temperatuur op 14 juni 2014 lag tussen 13,7 °C en 18,9 °C en was gemiddeld 16,0 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Er was 5,7 uur zonneschijn (34%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
 • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) is van 30 april 2013 tot heden vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
 • In het jaar 2014: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 16,8 miljoen inwoners.
  • 7 februari » In Sotsji, Rusland, worden de XXIIe Olympische Winterspelen geopend. De Spelen duren tot en met 23 februari.
  • 12 februari » Op de Olympische Winterspelen in Sotsji wint Stefan Groothuis de 1000 meter voor de Canadees Denny Morrison. Michel Mulder voegt aan zijn goud op de 500 meter een bronzen medaille toe.
  • 13 februari » De uitbarsting van de vulkaan Kelud op het Indonesische eiland Java kost aan zeker drie mensen het leven. Naar schatting meer dan 100.000 Javanen slaan op de vlucht.
  • 14 april » Minstens 71 mensen worden gedood en meer dan 120 mensen raken gewond bij een bomaanslag in een busstation in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.
  • 7 september » Jeroen Dubbeldam behaalt als eerste Nederlandse springruiter in de geschiedenis de wereldtitel.
  • 26 oktober » In Attractiepark Toverland wordt de attractie Woudracer gesloten om op termijn afgebroken te worden.


Bron: Wikipedia


Bron: Wikipedia