genealogieonline

Voornaeme Geslachte en Eenvoudige Luyde » Marcus Daniel Aalbert Forbes Wels

Persoonlijke gegevens Marcus Daniel Aalbert Forbes Wels 

Bron 1

Voorouders (en nakomelingen) van Marcus Daniel Aalbert Forbes Wels

Marcus Daniel Aalbert Forbes Wels
1865-1930

1894

Gezin van Marcus Daniel Aalbert Forbes Wels

Bron 2

Hij is getrouwd met Petronella Francina Lebret op 3 oktober 1894 te Dordrecht, hij was toen 29 jaar oud.Bron 3

Kind(eren):

  1. Pieter Forbes Wels  1896-????
  2. Petronella Francina Vorbes Wels  1898-????


Notities bij Marcus Daniel Aalbert Forbes Wels

Marcus Daniel Aalbert Forbes Wels werd geboren in 1865 in Vlissingen als zoon van Pieter Forbes Wels en Johanna Adriana van der Minne.
M.D.A. Forbes Wels begon zijn militaire loopbaan op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) als cadet der Infanterie in 1881. In 1885 vertrok hij als tweede luitenant naar het 3e Regiment Infanterie. Op 1 oktober 1889 kreeg hij een overplaatsing naar het 6e Regiment Infanterie. Hier op volgde een jaar later een detachering bij de KMA. In dat zelfde jaar, 1890, volgde zijn bevordering naar eerste luitenant waarop zijn plaatsing op de KMA definitief werd met de overplaatsing naar de Staf der Infanterie.
In 1892 trad Marcus Forbes Wels in het huwelijk met Petronella FrancinaLebret.
In 1894 kreeg hij overplaatsing van de KMA naar het 6e regiment Infanterie. Enkele maanden later volgde een detachering bij de Hogere Krijgsschool. Vanaf 1 oktober 1899 was M.D.A. Forbes Wels een jaar lang werkzaam bij de Chef van de Generale Staf. In 1902 werd hij benoemd tot kapitein bij het 5e Regiment Infanterie. Door een reorganisatie werd hij op 1oktober 1903 overgeplaatst naar het 9e regiment Infanterie. Snel daarna, op 15 oktober, volgende de overplaatsing naar de Generale Staf en op25 oktober 1907 werd Forbes Wels toegevoegd aan de Commandant van het Veldleger. In 1913 kreeg hij de bevordering tot majoor bij het 10e Regiment Infanterie met daar snel op volgend een plaatsing bij het RegimentJagers. Op 1 april 1914 werd Forbes Wels overgeplaatst naar de Generale Staf. In 1915 volgde zijn bevordering tot luitenant- kolonel. In 1916kreeg hij tijdelijk het bevel over het 7e Regiment Infanterie, van welk commando hij op 1 mei 1917 eervol werd ontheven. In datzelfde jaar werd Forbes Wels benoemd tot kolonel en in 1920 tot generaal-majoor. In deze rang trad hij op als tijdelijk Bevelhebber in de 1e Militaire Afdeling en tijdelijk Commandant van de Stelling van Amsterdam. Ook vervuldehij de functie van commandant der IVe Divisie. Op 1 februari 1922 werdM.D.A. Forbes Wels benoemd tot chef van de Generale Staf waarop 16 maart 1922 nog een bevordering tot luitenant-generaal volgde. Op 31 oktober 1925 kreeg hij, op eigen verzoek, eervol ontslag uit militaire dienst.
Tijdens zijn loopbaan ontving Marcus Daniel Aalbert Forbes Wels meerdere onderscheidingen, zoals zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij overleed op 65 jarige leeftijd inDen Haag.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marcus Daniel Aalbert Forbes Wels?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. NIMH / Nederlands Instituut voor Militaire Historie
  2. Bevolkingsregister Breda
  3. Genlias / akte 221

Tijdbalk Marcus Daniel Aalbert Forbes Wels

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Forbes Wels


Historische context (op basis van trouwdag 3 oktober 1894)