Genealogie Rijk Meijer » Egbert de Vries (1786-????)

Persoonlijke gegevens Egbert de Vries 

Bron 1

Voorouders (en nakomelingen) van Egbert de Vries


Gezin van Egbert de Vries

(1) Hij is getrouwd met Maria Zomerdijk.

Zij zijn getrouwd rond 1815.


Kind(eren):

 1. Helena de Vries  1811-???? 
 2. Martina de Vries  1814-1872
 3. Alida Catharina Vries  1815-????
 4. Jacobus de Vries  1817-1866 
 5. Johannes de Vries  1820-1894 
 6. Martinus Nolbertus de Vries  1822-1902 
 7. Johanna Sophia de Vries  1824-1850 
 8. Elisabeth de Vries  1826-????

Gebeurtenis (Death of Spouse).


(2) Hij is getrouwd met Antje van Pol.

Zij zijn getrouwd op 12 juli 1846 te Haarlemmerliede, hij was toen 59 jaar oud.


Notities over Egbert de Vries

Paltrokmolen de Eenhoorn is gebouwd tussen 1631 & 1642. De molen deed dienst als Houtzaagmolen en doet dat tot op de dag van vandaag nog.


"Egbert de Vries" had een Paltrok Houtzaagmolen in bezit, gezamelijk met zijn zwager Jan Kapteijn, deze Paltrok Houtzaagmolen is genaamd "DE EENHOORN" in Zuid Schalkwijk nabij Haarlem.
Paltrok Houtzaagmolen “De EENHOORN” in Zuid Schalkwijk nabij Haarlem  is Zaterdags bij goed weer voor publiek te bezichtigen.


 In 1821 verkocht Catharina van der Vlugt, weduwe van Vincent van Oukerke de molen, het huis, de schuur en een bijbehorende schuit aan Jan Kapteijn (zwager) en compagnon van Egbert de Vries. Deze compagnons hadden geen geld om contant te kunnen betalen. Ze spraken met de verkoopster af dat zij het geld zou lenen en dat ze tegen een rente van 5% per jaar de schuld met 100 gulden per jaar zouden afbetalen. De verkoopster bedong verder dat zolang de schuld niet was afbetaald geen reparaties mochten worden uitgevoerd zonder dat ze hen daarvoor toestemming had gegeven. Tevens verplichtte ze de nieuwe eigenaars om het onroerend goed voor 1300 gulden te verzekeren bij een door haar aan te wijzen verzekeringsmaatschappij, ofschoon Jan Kapteijn en zijn maat slechts 900 gulden voor het molen complex hadden betaald. In 1824 nam Jan Kapteijn de andere helft over van zijn compagnon.


Jan Kapteijn woonde bij de molen en is in zijn leven twee maal getrouwd geweest. De eerste keer met Catharina Zomerdijk. Uit dat huwelijk zijn drie kinderen geboren. De tweede maal met Hendrika Zantvoort uit welk huwelijk zes kinderen voortvloeiden. Onder andere Leendert, die op oudere leeftijd zijn vader hielp als molenaarsknecht. Op 17 maart 1829 overleed Hendrika. Zes weken later overleed ook Jan Kapteijn, het molenbedrijf achterlatend aan zijn kinderen.


De kinderen Kapteijn:


De exploitanten waren Egbert de Vries, koopman en houtzaagmolenaar te Haarlemmerliede, en Cornelis Bleekendaal, wagenmaker en houtkoper te Haarlem, als voogden (sinds 1828) over de minderjarige kinderen van Jan Kapteijn en Hendrika Zandvoort. Kapteijn bleek voor 5/8 eigenaar van de molen te zijn geweest.


Nadat de kinderen eind 1846 hadden besloten de houtzaagmolen te verkopen brachten zij het complex in op een veiling, die op 2 januari 1847 in het raadhuis van Zuid-Schalkwijk werd gehouden. De in Lisse geboren Johannes van der Vossen was daar kastelein en organiseerde deze plaatselijke veilingen. In de veilingcondities werd de molen als volgt omschreven:


"Een thans als loonzager in volle werking zijnde houtzaagmolen, genaamd 'De Eenhoorn' met daarbij een complete inventaris met eigen erf, werf, knechtswoningen, houtloodsen, schuur enzovoorts, zijnde de molen een paltrok gelegen in de gemeente Zuid-Schalkwijk c.a. op korte afstand van de ringvaart om het Haarlemmermeer, Plaatselijk getekend 1 en 2".


Een potentiële koper werd verder verplicht om de houtzaagmolenaarsknecht Leendert Kapteijn in dienst te houden of tot uiterlijk 1 mei 1847 zes gulden per week te betalen. Uiteindelijk werd Petrus Verdegaal voor 4.450 gulden de nieuwe eigenaar. Deze landbouwer uit Lisse was tevens grootgrondbezitter. Uit de boedelbeschrijving na zijn overlijden op 15 november 1873 te Lisse bleek dat hij niet alleen de eigenaar was van de Schalkwijkse houtzaagmolen, maar ook van ruim 20 hectare afgeveende grond binnen de Ringdijk van de Haarlemmermeer, bijna 47 hectare in Noordwijkerhout en ongeveer 79 hectare in Lisse.


Egbert de Vries, koopman en houtzaagmolenaar te Haarlemmerliede, was eigenaar van de (Paltrok Houtzaagmolen “De Liefhebber” deze was indertijd  geheel in het bezit van Egbert de Vries X Maria Zomerdijk. Na het overlijden van Egbert de Vries  kwam de molen in bezit van zijn zoon,  Jacobus de Vries X Elizabeth Maria Vermeer.


Paltrok Houzaagmolen “De Liefhebber” Veerpolder, aan de Oude Haarlemmerweg Kadaster 1811-1832  Haarlemmerliede D (1) 4
Ook  genoemd “De Liefhebberije van de Weijereije”)


Volledig artiekel over Paltopmolen de Eenhoorn http://penterbak.nl/historyeenhoorn.html

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Egbert de Vries?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

 1. Daugherty-Willemsen Web Site, Ellen Daugherty-Willemsen, Egbert de Vries, 9 april 2016
  Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
  Stamboom op MyHeritage.com
  Familiesite: Daugherty-Willemsen Web Site
  Stamboom: 091015 Willemsen

Tijdbalk Egbert de Vries

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Vries

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Vries.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Vries.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Vries (onder)zoekt.

Historische gebeurtenissen


Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


 • De temperatuur op 12 juli 1846 lag rond de 18,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
 • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
 • In het jaar 1846: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
  • 3 april » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Centraal-Afrika.
  • 24 april » Begin van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog.
  • 13 mei » Het Amerikaanse Congres verklaart Mexico de oorlog.
  • 16 juni » Kardinaal Giovanni Maria Mastai Ferretti wordt gekozen tot Paus Pius IX.
  • 4 november » Benjamin Palmer verkrijgt octrooi op het kunstbeen.
  • 28 december » Iowa ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 29e staat.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.Bron: Wikipedia
Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


De publicatie Genealogie Rijk Meijer is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Clemens Meijer, "Genealogie Rijk Meijer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-rijk-meijer/I9692.php : benaderd 9 december 2023), "Egbert de Vries (1786-????)".