Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Gijsbrecht van Amstel van IJsselstein ridder; Lord of Benschop and Ijsselstein, sheriff (± 1264-± 1343)

Persoonlijke gegevens Gijsbrecht van Amstel van IJsselstein ridder; Lord of Benschop and Ijsselstein, sheriff 

Bron 1

Gezin van Gijsbrecht van Amstel van IJsselstein ridder; Lord of Benschop and Ijsselstein, sheriff

Hij is getrouwd met Bertha van Arkel van Heukelom.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1280.


Kind(eren):

  1. Otto van Amstel  ????-< 1353 


Notities over Gijsbrecht van Amstel van IJsselstein ridder; Lord of Benschop and Ijsselstein, sheriff

Lord of Benschop and Ijsselstein, sheriff of Amersfoort and the Eem,

www.gironet.nl/home/philip40/amstel.htm

VIIa. Gijsbert van Amstel, ridder, heer van Benschop, vermeld 1290-1342, beleend met IJsselstein, stichtte de stad en de St. Nicolaeskerk ald. in het kerspel (gerecht) Eiteren, overl. tussen 9 mei 1342 en 2 okt. 1343[99] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>, begr. IJsselstein (St. Nicolaeskerk), tr. ca. 1280 Bertha van Heukelom, overl. 25.2.1322, begr. IJsselstein (St. Nicolaeskerk).
15.8.1296: Gijsbert van IJsselstein ontzegt, op last van de graaf van Holland, de heer van Amstel, op voorwaarde dat de graaf hem zal handhaven in het bezit van de goederen die Gijsbert’s vader, heer Arnold van Amstel, van de heer van Amstel in leen hield, ook al verzoent de graaf zich met de medeplichtigen aan de moord op zijn vader[100] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
16.6.1299: Jan, graaf van Holland, geeft heer Wolfert van Borsele, heer van Zandenborch, alle gerecht van Benschop en Polsbroek en het huis te IJsselstein[101] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
21.5.1300: Jan, graaf van Holland, beleent zijn broer, heer Guy van Henegouwen (de latere bisschop van Utrecht), als met een versterfelijk leen, met de bezittingen van Herman van Woerden, Gijsbert van Amstel, Gijsbert van IJsselstein, Arnold van Benschop en van degene, die schuldig waren aan de dood van graaf Floris V, welke goederen gelegen zijn in het Sticht van Utrecht, benevens met Naardingerland, maar niet met Reigersbos in het Amstelland of met de manschap der genoemde goederen[102] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
6.1.1309: Willem, graaf van Holland, beleent op verzoek van Guy, bisschop van Utrecht, Gijsbert van IJsselstein en zijn zoon Arnold met het huis te IJsselstein en het goed dat Gijsbert’s vader, heer Arnold van Amstel, van de graven van Holland in leen hield, met de bepaling dat bij eerder overlijden van Arnold de kinderen van hem en zijn vrouw Maria het zullen erven[103] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
7.1.1309: Akte van bevestiging door Gijsbert van IJsselstein van zijn belening door graaf Willem III met zijn huis te IJsselstein en zijn leengoed ten Gein, in Rijpikkerwaard, Benschop, Polsbroek, Hoenkoop en Blokland[104] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
27.8.1310: Gijsbert van IJsselstein, ridder, beleent Gerard van Voorne, wijlen Lambert Spijkersz., met 1 hoeve land aan de Achtersloot, die te leen werd gehouden van Arnold van Amstel, broer Gijsbert, als met een onversterfelijk leen[105] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
14.10.1310: Guy, bisschop van Utrecht, verleent IJsselstein het recht drie jaarmarkten jaarlijks te houden en belooft de bezoekers bescherming en vrijgeleide[106] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
7.6.1311: Barend van Doornwaard en zijn vrouw Agnes van Meerlo (kleindochter van Jan van Meerlo), verkopen heer Gijsbert van IJsselstein, ridder, hun gerecht met tiende en tijns in Meerlo, zoals Agnes’ voorouders en zij zelve het van het kapittel van Oudmunster hadden, voorts het goed de Wulvenskamp en een halve hoeve land aan de Achtersloot, de oude hofstede Meerlo, gelegen op het oude land van Meerlo in heer Gijsberts gerecht, 2 morgen aldaar bij de Holenkamp, de Uitwegs akker en 1 ½ morgen aldaar benevens 4 morgen aan de Maarne in het gerecht van Sweder van Montfoort[107] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>. Zulks wordt op dezelfde dag bevestigt door de proosten van de dom, Oudmunster, St. Marie en St. Jan[108] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>. Op 10.6.1311 verzoekt Agnes bisschop Guy, Gijsbert van IJsselstein met deze goederen (behalve de goederen in Meerlo) te belenen[109] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>, wat de bisschop op 8.7.1311 doet[110] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>. Voornoemde Agnes van Meerlo geeft op 10.6.1311 al haar goed, gerechten, tijns en tiende in Meerlo in erfpacht aan heer Gijsbert, heer van IJsselstein, zoals haar voorouders en zij zelve het van het kapittel van Oudmunster in erfpacht hadden[111] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>. Op 14.4.1313 wordt deze laatste verkoop door deken en kapittel van Oudmunster bevestigt[112] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
14.8.1311: Gijsbert van IJsselstein, ridder, en Berte, zijn vrouw, wijzen hun kinderen Arnold, Otto, Herberen, Johan, Willem en Agnes hun erfdeel toe[113] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
30.4.1312: Willem, heer Everard Jongenzn., beleent heer Gijsbert, heer van IJsselstein, met de Poelwaard, die hij zelf in leen houdt van de heren van Hagestein[114] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
21.7.1313: Willem, graaf van Holand, beleent heer Gijsbert van IJsselstein, ridder, en zijn zoon Arnold, met het huis te IJsselstein en met al wat heer Gijsbert’s vader, heer Arnold van Amstel, van de graven van Holland in leen hield, behalve 15 morgen in Hoenkoop, die hij hem in eigendom geeft in ruil voor het land van Jan van Houte aan de gracht van IJsselstein[115] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
1.11.1313: Gijsbert, heer van IJsselstein, en Gerrit van den Vliet, ridders, geven aan de buren van Polsbroek een watergang[116] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
5.7.1314: Willem, graaf van Holland, beleent heer Gijsbert, heer van IJsselstein, jaarlijks met een hert uit de grafelijke hout te Haarlem[117] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
10.7.1314: Guy, bisschop van Utrecht, oorkondt, dat heer Gijsbert, heer van IJsselstein, van hem in leen heeft ontvangen al wat hij in leen placht te houden van zijn oom, heer Gijsbert, heer van Amstel, en vervolgens van het Sticht, nl. gerecht en tienden van Benschop met de kerkgift, 32 morgen land liggende aan de oude hofstede aldaar en gerecht en tienden van Noord Polsbroek[118] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
21.1.1316: Gijsbert, heer van IJsselstein, en zijn zoon Arnold, ridder, verklaren Gijsbert van den Bosch 900 pond zwarte tournooizen schuldig te zijn, te betalen uit de opbrengst van de momberschap over Gijsberts nicht Lijsbeth, dochter van wijlen Egbert van den Bosch. Bij kinderloos overlijden van Herberen, zoon van Gijsbert van IJsselstein, of van Lijsbeth, Herberen aanstaande vrouw, voor haar 15de jaar (ze is nu 9), zal Gijsbert van den Bosch dat wat hij meer ontvangen zal hebben van de 900 pond dan Gijsbert van IJsselstein aan rente van het momberschap geiind heeft, terugbetalen[119] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
21.3.1318: Willem, graaf van Holland, beleent Gijsbert, heer van IJsselstein, ridder, met het gerecht en de tienden van Benschop, 32 morgen land, hrenzende aan de oude hofstede aldaar, de kerkgift, gerecht en tienden in Polsbroek aan de Noordzijde, het halve gerecht en de halve visserij in Oudburen, afkomstig van de heren van Amstel[120] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
2.5.1318: Gijsbert, heer van IJsselstein, ridder, geeft aan Jan van den Zande, wijlen Hubrechtsz., 12 morgen land te Schalkwijk[121] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
5.9.1318: Willem, graaf van Holland, beleent Berte, vrouw van Gijsbert, heer van IJsselstein, met de tienden van Benschop en die in Polsbroek, beide aan de Noordzijde, haar door Gijsbert als lijftocht toegewezen[122] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
3.7.1319: Deken en kapittel van St. Marie te Utrecht keuren de stichting door heer Gijsbert, heer van IJsselstein, goed, van 3 altaren van het heilige kruis, de heilige maagd en Jan de doper in de kerk van IJsselstein en stemmen erin toe, dat Gijsbert het collatierecht daarover hebben zal, doch behouden zelf het collatierecht van de kerk[123] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
7.11.1319: Otto, heer van Kuijc, beleent Gijsbert, heer van IJsselstein, met een vrije heerlijkheid gelegen aan de oevers van de IJssel, zich uitstrekkende aan de ene zijde van Opburen tot Snoedelhoeke, op de andere van den Ouden Gheijne tot Fellenoerde, met alles wat er toe behoort (zoals de visserij en de aanslibbing in de IJssel), zoals Gijsbert’s ouders die van Otto’s ouders als Stichts leen bezaten, terwijl het sticht Utrecht het als rijksleen houdt[124] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>. Het betreft dus een achterleen van het Sticht. Toen echter Otto van Kuijc dringend om geld verlegen zat, wist graaf Willem III van Holland van de situatie gebruik te maken. In 1319, of kort daarna, heeft Otto van Kuijc Stichtse leengoederen langs de Hollandse IJssel, in de buurt van Oudegein, aan de graaf van Holland verkocht, waarmee hij eerder Hijsbert van IJsselstein beleend had. Nadat Otto het leen aan de graaf van Holland had verkocht, beleende deze op zijn beurt Gijsbert van IJsselstein ermede[125] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
17.10.1321: Akte van toezegging door Gijsbert, heer van IJsselstein, Arnold van IJsselstein, zijn zoon, ridders, Jan van IJsselstein, kanunnik van St. Marie te Utrecht, Willem van IJsselstein, kanunnik ten dom te Utrecht, en Otto en Herbaren van IJsselstein, broers, van bijstand aan graaf Willem III met het huis te IJsselstein en hun andere leengoed van Holland en Amstel[126] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
16.2.1322: Otto, heer van Buren, belooft heer Gijsbert van IJsselstein, ridder, schadeloos te houden van zijn borgtocht voor 11.264 pond, die hij schuldig is aan Jan van Halen[127] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
26.10.1324: Jan, bisschop van Utrecht, beveelt de heer van IJsselstein, om het hoog gerecht van de heren van Oudmunster in de Achtersloot van zijnentwege uit te oefenen[128] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
24.6.1325: Hubert de Schenk, knaap, belooft heer Gijsbert, heer van IJsselstein, schadeloos te houden van zijn borgtocht van 300 pond jaarlijks, die hij zijn leven lang moet betalen aan deken en kapittel van St. Jan te Utrecht[129] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
11.5.1326: Margriet, jonkvrouwe van den Goije, vrouw van Hendrik van de Leck, beleent Willem, heer Everard Jongenzn. met de Poelwaard gelegen naast IJsselstein en met 20 morgen land in de waard, gelegen bij Eiteren ovder de IJssel aan de oostzijde, waarna Willem, heer Everard Jongenzn., heer Gijsbert, heer van IJsselstein, met de Poelwaard beleent[130] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
25.4.1327: Willem, graaf van Holland, beleent heer Gijsbert, heer van IJsselstein, ridder, met het goed, dat hij van de heer van Kuijc in leen hield[131] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
31.7.1327: Jan, bisschop van Utrecht, verklaart dat de heer van IJsselstein en zijn lieden uit gunst en niet van rechtswege de laatste oplage in de Lekdijk bij Schoonhoven hebben helpen maken[132] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
30.7.1328: Buren van Benschop oorkonden, dat tal van personen beloofd hebben aan heer Gijsbert, heer van IJsselstein, niet zonder zijn toestemming elder burger te worden[133] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
2.3.1330: Gijsbert, heer van IJsselstein, wijst goederen, merendeels in het land van IJsselstein gelegfen, aan, waaruit zijn schuld aan Gelis van Lochorst, bedragende 1.650 pond zwarte tournooisen, en een even grote schuld aan Herman van der Strijpen en Steven Hendriksz. van Bouchout, betaald zullen worden[134] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
17.2.1331: Jan, bisschop van Utrecht, geeft de burgers van IJsselstein tolvrijheid voor de sluis te Geijn[135] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
5.3.1334: Gerrit van den Vene, burger van Utrecht, verklaart dat Claes de Weldige hem, namens de heer van IJsselstein, een schuld, groot 50 pond tournoois, betaald heeft[136] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
18.11.1334: Steven(?) van Bosinchem, knaap, verklaart dat Nicolaes de Weldige, namens de heer van IJsselstein, hem 100 pond tournoois, d.w.z. de helft van diens schuld, betaald heeft[137] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
11.3.1335: Heer Jan Vlaminc verklaart, dat Nicolaes de Weldige hem namens de heer van IJsselstein 100 pond betaald heeft ten behoeve van heer Arnold van IJsselstein[138] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
1.12.1335: Gerrit van den Vene, burger van Utrecht, verklaart dat Nicolaes de Weldige hem, namens de heer van IJsselstein, 33 en 8 schellingen tournoois betaald heeft[139] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
16.12.1335: Jan Meynard heer Wijbrandsz., burger van Utrecht, verklaart dat Nicolaes de Weldige hem, vanwege de heer van IJsselstein, 100 pond tournoois, d.w.z. de helft van diens schuld, betaald heeft[140] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
1335: Dirk Lam, burger van ..., verklaart dat heer Gijsbert, heer van IJsselstein, hem zijn scguld betaald heeft[141] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
2.4.1336: Jan, bisschop van Utrecht, belooft heer Gijsbert, heer van IJsselstein, de 200 pond zwarte tournooisen, door deze uitgegeven voor het huis ten Oude Geijn, binnen twee maanden na aanmaning te betalen, terwijl bij niet-betaling heer Gijsbert het huis Stoutenburg met het schoutambt van Amersfoort zal behouden, totdat hij betaald is[142] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>. Op 18.11.1338 instrumenteren de notarissen Jacob van Hole en Hubert Budel, dat Jan, bisschop van Utrecht, het kasteel Stoutenburch en het schoutambt en baljuwschap van Amersfoort en Eemland verpand heeft aan heer Arnold van IJsselstein voor 4.000 pond zwarte tournooisen[143] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
6.4.1336: Wouter van Voorschoten verklaart dat Nicolaes de Weldige hem namens de heer van IJsselsteijn 40 pond tournoois betaald heeft[144] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
14.5.1336: Priorin en convent van Vrouwenclooster verklaren dat heer Gijsbert, heer van IJsselstein, haar onverplicht aarde voor haar dijk bij de IJsseldam verstrekt heeft, zonder hiermee een antecedent te haren gunste te hebben geschapen[145] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
22.1.1337: Hendrik van (den) Rijn, knaap, belooft heer Gijsbert, heer van IJsselstein, schadeloos te houden van zijn borgtocht voor 216 pond zwarte tournooisen, die hij schuldig is aan jonkvrouw Fouse, dochter van Johan van den Vene[146] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
8.3.1337: Dirk Cortehose, burger van Utrecht, verklaart dat Nicolaes de Weldige hem 42 pond, 14 schellingen tournoois heeft betaald in mindering van de schuld, die heer Gijsbert, heer van IJsselstein, heeft aan Wouter van Voorschoten, zwager van Dirk, en aan hemzelf[147] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
12.8.1337: Jan van Henegouwen beleent Hildegond Brandsdochter van den Vene, op verzoek van heer Gijsbert, heer van IJsselstein, met 12 en 4 en een halve morgen land in Benschop, nu door Gijsbert in leen gehouden, te erven door de oudste zoon of dochter van Gijsbert en Hildegonde[148] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>
15.8.1338:Gijsbert, heer van IJsselstein, Arnold, en Otte, zijn zoons, ridders, Sweder, heer van Abcoude, Gijsbert, ridder, en Jan, knaap, zijn zoons, verbinden zich tot onderlingesteun en nemen tot scheidsrechters bij eventuele geschillen Jan van Broechusen en Herman van der Strijp en als opperscheidsman de heer van Arkel, terwijl zij overeenkomen niets te ondernemen tegen de graaf van Holland, die van Gelre, heer Jan van Beaumont of de heer van Arkel, maar wel zo nodig tegen de bisschop van Utrecht[149] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
23.6.1339: Agnes, jonkvrouwe van Woudenberg, oorkondt, dat haar oom, de heer van IJsselstein, op haar verzoek aan haar neef, heer Herbaren van Riede, ridder, 3 brieven gegeven heeft, en die op haar verzoek te Jaarsveld in ontvangst genomen heeft, betreffende haar lijftocht, inhoudende:
brief 1: van de graaf van Kleef betreffende haar lijftocht uit al het goed van Woudenberg
brief 2: van de graaf van Kleef dat hij na opdracht door Elias van Woudenberg(Agnes’ echtgenoor), Jan van Woudenberg (Elias en Agnes’ zoon) met het goed te Woudenberg heeft beleend, behoudens lijtocht van Elias en Agnes zelf
broef 3: van de heer van Abcoude betreffende haar lijftocht aan het goed Overlaar[150] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
5.1.1340: Wouter van Voorschoten Gerardsz., burger te Utrecht, scheldt heer Gijsbert, heer van IJsselstein, alles kwijt wat deze hem schuldig was[151] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>
2.11.1340: Otte van IJsselstein, ridder, belooft Hildegond Brands dochter van den Vene en haar eventuele kinderen bij zijn vader, de heer van IJsselstein, te helpen handhaven in het bezit van de 12 en 4 ½ morgen land in Benschop, haar gegeven door heer Jan van Henegouwen, heer van Bijamond, waar Otte en zijn kinderen de nahand aan hebben[152] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
17.3.1341: Simon van der Soevendaer (Zevender?), ridder, baljuw van (Schoonhoven?) en van der Goude, belooft heer Gijsbert, heer van IJsselstein, schadeloos te zullen houden voor schade, die hem mag aankomen door zijn overlevering op ‘s baljuws verzoek aan jonkvrouwe Elsbe, Boekel’s zuster, van het huis van Boekel, hem in bewaring gegeven door heer Jan van Henegouwen, heer van Beaumont, totdat deze voldaan zou zijn van de schuld, die Boekel aan hem had[153] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
9.5.1342: Gijsbert, heer van IJsselstein, en zijn zoon Arnold, ridders, stichten een klooster van de Cisterciënser orde voor een abt en 12 monniken bij de kapel van Eiteren, stellen het onder de abt van Ebracum in het bisdom Herbipolis als visitator en begiftigen het met de inkomsten van 3 altaren nl. dat van heer Nicolaaes Walter Reimboldsz., dat van heer Godfried Konink van Amersfoort en dat van Gerard Hogeminne, zodra deze altaren komen te vaceren, en voorts met 7 morgen in Opburen, 2 hoeven in Ankermarken in Salland bij de stad Zwolle en 2/3 van de giften van de pelgrims en andere gelovige bezoekers, terwijl bij verplaatsing van het klooster, alle bezit zowel roerend, als onroerend, aan de heer van IJsselstein vervalt[154] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
9.8.1342: Broeder Albertus, abt van het Cisterciënser klooster te Ebracum in het bisdom Herbipolis, belooft, op last van Reinald, abt van Morimundus, een abt en 8 monniken aan te stellen in het klooster, dat tussen nu en Omnium Sanctorum a.s. gesticht zal worden te Eiteren bij de kapel, waarvoor heer Gijsbert, heer van IJsselstein, en zijn zoon heer Arnold de grond gegeven hebben, op voorwaarde dat het klooster slechts met toestemming van de heer bezit binnen diens heerlijkheid kan verwerven en in geval van verplaatsing deze de beschikking over het gebouw en alle goederen krijgt[155] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
1342: Broeder Johannes, abt van Cystercium, en het generaal-kapittel geeft allen, die het door Gijsbert van IJsselstein, ridder, zijn vrouw Berta, zijn oudste zoon Arnold, ridder, en diens vrouw Maria te stichten klooster te Eiteren zullen begunstigen, fraterniteit en deelname aan de goede werken der orde[156] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
7.5.1343: Paus Clemens bevetsigt op verzoek van heer Gijsbert, heer van IJsselstein, zijn oudste zoon Arnold en diens vrouw Maria, de stichting van het Cisterciënser klooster te Eiteren en al wat zij, de abt van het Cisterciënser klooster in het bisdom Cabilo en het generaal-kapittel hebben ingesteld, niettegenstaande er bij de stichting en de incorporatie geen toestemming was verleend door de bisschop en het kapittel ten Dom te Utrecht en de gift van de inkomsten der drie altaren aan het klooster uitgezonderd[157] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
2.10.1343: Otte van IJsselstein, ridder, Nicolaes die Weldige, Willem Haeskinensz., Johan Bloc en Willem Nicolaes Weldigensz., knapen, oorkonden dat Hildegond Brands dochter van den Vene aan heer Arnold, heer van IJsselstein, beloofd heeft om geen geld of goed uit diens land te vervreemden, noch zelf het land te verlaten of buiten zijn toestemming te huwen en opgave te doen van haar bezittingen binnen- en buitenslands[158] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
Kinderen:
a. Arnold,volgt VIIIa.
b. Otto, volgt VIIIb.
c. Herberen, volgt VIIIc.
d. Jan, kanunnik te Utrecht, thesaurier van St. Marie te Utrecht.

================================================================

http://home.planet.nl/~taco.hermans/ijsselstein2.htm

Wanneer de (bouw)geschiedenis van kasteel IJsselstem precies begint, is niet duidelijk. Al in 1144 is er sprake van een heer van IJsselstein, maar veel meer dan dat is er over hem niet bekend. Pas in 1279 klaart de mist enigszins op, want in dat jaar verwierf Gijsbrecht V van Amstel van het kapittel van Sint Marie te Utrecht rechten in IJsselstein, Meerlo en IJsselveld.(12) In het voor deze transactie opgemaakte stuk wordt vermeld, dat de ouders en voorvaders van Gijsbrecht ook al heer van IJsselstein waren.(13) Met zijn ouders worden bedoeld Arnoud en Johanna van Amstel. Arnoud was de jongere broer van de beroemde Gijsbrecht IV, die samen met zijn zwager Herman van Woerden en Gerard van Velzen samenzwoer tegen Floris V. IJsselstein zou in de familie van Amstel zijn gekomen, doordat de vader van Arnoud, Gijsbrecht III van Amstel, trouwde met Bertranda of Baarte, dochter van Jan van IJsselstein.(14)

================================================================

In 1291 erfde Gijsbrecht van IJsselstein het van zijn, in dat jaar overleden, vader Arnoud van Amstel. Na de dood der Amstels, na de moord op Floris V, kwam het "leengoed" te behoren tot de zgn. achterlenen. Het is nadien eigendom geworden van Guy van Henegouwen, die in 1300 Bisschop van Utrecht werd. Via een huwelijk met diens dochter werd het later weer beleend aan Gijsbrecht en diens zoon Arnoud. Echter kort na het midden van de 14e eeuw zijn deze Heren van IJsselstein uitgestorven. De goederen kwamen in handen van de Egmonds en nadien via Anna van Buren, die in 1551 huwde met Prins Willem I van Oranje, in handen van haar zoon Philips Willem. Tot 1795 zijn de Oranje's Heren van IJsselstein gebleven. In dat jaar nam de Franse Republiek de domeinen van de Prins van Oranje in bezit en stond die vervolgens af aan de Bataafse Republiek. In 1798 werden ze nationaal eigendom.

=================================================================

E: - Van Amstel - IJsselstein.htm

...
(STOUTENBURG)
2.4.1336: Jan, bisschop van Utrecht, belooft heer Gijsbert, heer van IJsselstein, de 200 pond zwarte tournooisen, door deze uitgegeven voor het huis ten Oude Geijn, binnen twee maanden na aanmaning te betalen, terwijl bij niet-betaling heer Gijsbert het huis Stoutenburg met het schoutambt van Amersfoort zal behouden, totdat hij betaald is[142] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>. Op 18.11.1338 instrumenteren de notarissen Jacob van Hole en Hubert Budel, dat Jan, bisschop van Utrecht, het kasteel Stoutenburch en het schoutambt en baljuwschap van Amersfoort en Eemland verpand heeft aan heer Arnold van IJsselstein voor 4.000 pond zwarte tournooisen[143] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
...
13.12.1340: Jan, heer van Arkel, optredende namens de graaf van Holland, als voogd en momber van het Sticht, verklaart ontvangen te hebben van heer Arnold van IJsselstein de brieven de dato 2.4.1336, 18.11.1338 en 24.5.1340, hierin opgenomen, na aflossing van de pandschap van het huis Stoutenburg met het schoutambt van Amersfoort en Eemland[192] <http://www.kareldegrote.nl/Van_Amstel-IJsselstein.htm>.
...

- - - - - - - - - - - - -
E: Jan van RIJNINGEN, geboren ca. 1255. Ridder. Wordt ook genoemd naar zijn bezit Woudenberg. Vermeld tussen 1271 en 1323. Gegoed o.a. in Stoutenburg, Achterveld, Kattenbroek, Zeist, Amerongen, Wijk en Emelaer. In 1309 doet de bisschop uitspraak in een geschil tussen Zweder van Abcoude en Jan van Woudenberg betreffende het goed Emmikhuizen. In 1313 stelde Jan van Woudenberg samen met Zweder van Abcoude de grens vast tussen de buurtschap Tule, in de porochie Dorne, en de hof Mersberch. In hetzelfde jaar verklaart hij dat hij zijn neven Philip en Arnd van Almelo, zoons van zijn tante Volsedis, zijn bezittingen in Kattenbroek heeft afgestaan "als boedelgave voer hoer moeder erve", mits hij of de tijdelijke bezitter van het huis Woudenberg dat goed voor 200 pond zwarte tournooisen mag inlossen. In 1319 wordt hij met Willem Philipszn. vermeld inzake het aflossen van zekere goederen. In 1321 wordt hem Engbroek toegewezen. Uit een stuk van 1322 blijkt dat hij het kasteel Stoltenbergh (= Stoutenburg) verkocht had aan de bisschop. In 1323 is hij medezegelaar bij bepalingen over de schouw en onderhoud van de Lekdijk. Zoon van Elias van RIJNINGEN (zie 2496640 ).

- - - - - - - -

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gijsbrecht van Amstel van IJsselstein ridder; Lord of Benschop and Ijsselstein, sheriff?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gijsbrecht van Amstel van IJsselstein ridder; Lord of Benschop and Ijsselstein, sheriff

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gijsbrecht van Amstel van IJsselstein


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Gijsbrecht van Amstel van IJsselstein ridder; Lord of Benschop and Ijsselstein, sheriff

Bronnen

  1. http://vandermerwede.net/
    http://vandermerwede.net/
    / n/a

Over de familienaam Amstel van IJsselstein


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I60946.php : benaderd 25 april 2024), "Gijsbrecht van Amstel van IJsselstein ridder; Lord of Benschop and Ijsselstein, sheriff (± 1264-± 1343)".