genealogieonline

Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Henrick Bloeymans Heer van Helvoirt sinds 1559

Persoonlijke gegevens Henrick Bloeymans Heer van Helvoirt sinds 1559 


Voorouders (en nakomelingen) van Henrick Bloeymans


Gezin van Henrick Bloeymans Heer van Helvoirt sinds 1559

Hij is getrouwd met Elisabeth Lombaerts.

Kind(eren):

  1. Johanna Bloeymans  ????- 


Notities bij Henrick Bloeymans Heer van Helvoirt sinds 1559

http://www.bossche-encyclopedie.nl/personen/bloeyman(s),%20henrick.htm

...
Henrick Bloeyman
bron: dr. L. Pirenne: 's-Hertogenbosch tussen Atrecht en Utrecht, 1599; Anton van Oirschot: Drie heerlijkheden aan de Lei, 1965.
Begraven in de St. Jan te 's-Hertogenbosch; 1546 schepen van de stad, tussen 1559 en 1583 herhaaldelijk president-schepen; werd in 1559 pandheer van Helvoirt, verhief de heerlijkheid met hoge middelbare en lage jurisdictie; huwde Elisabeth Lombaerts van Enckevoirt; werd Brabants afgevaardigde in de Staten van Brabant. Tijdens de beeldenstorm trok hij zich terug op zijn kasteel Zwijnsbergen te Helvoirt. In 1567 werd hij op bevel van de hertog van Alva gevangen genomen, omdat men veronderstelde dat hij heulde met de prins van Oranje. Bloeyman werd echter vrijgelaten en opnieuw schepen in 1574; hij werd te 's-Hertogenbosch de leider van het katholieke verzet tegen de toenemende invloed van de hervormden in de stad. Hij speelde een rol i.v.m. Pacificatie van Gent, ondertekende mede de Unie van Brussel, was de voornaamste afgevaardigde van 's-Hertogenbosch in Brussel; werd door vijanden „de bloedhond" genoemd. Publiceerde (vermoedelijk) Justificatie voor de goeden borgeren der Stadt van Tshertogenbossche, in 1579. Bloeyman werd opnieuw president-schepen; was voor de Pacificatie van Keulen, die ook door de stad werd aangenomen. Hij werd „raidt d'honneur sijner majesteits secreten raidt". Gerard van Bruekelaer, pastoor van de Kruiskerk in 's-Hertogenbosch, droeg aan hem en aan jhr. van Brecht zijn werk op: Victoria turris Davidicae contra turrim Babylonicam.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Henrick Bloeymans Heer van Helvoirt sinds 1559?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Henrick Bloeymans Heer van Helvoirt sinds 1559

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Bloeymans